Saç değil sanat yapıyorlar

A -
A +
Nijerya, Benin City doğumlu Faidlat (Fazilet) Osariemen 20 yılı aşkın süre önce Türkiye'ye gelmiş ve mensubu olduğu Edo kabilesinin üyelerinin bir kısmını takiben buraya yerleşmiş. Sadece Afrika örgüsü, rasta ve Afrika el ve ayak bakımı yaptıkları bir kuaför salonu açmış. Bu kuaförde yapılan saçların her biri bir sanat eseri. Her kuaför için öyledir ama 6 saat süren ince ince dokunmuş bu örgüler saç bakımından farklı bir alana giriyor sanki. Ciddi bir alışkanlık, sabır ve el becerisi gerektiriyor. Hem saçın sahibine hem de saçı yapana. Dolapdere'ye inen o dik yokuşun başında bulunan İbiza Afrika Örgüsü salonu çok renkli bir yer. Afrika'dan esintiler ve hoş sohbet için bile uğranabilir. Bu arada Fazilet Hanım mükemmel Türkçesiyle sizi şaşırtabilir.

- Türkiye'ye ilk ne zaman geldiniz?
 1993 yılında uçağa bindim geldim. (Gülümsüyor)
-  Peki neden Türkiye?
 Bizim kabileden Türkiye'ye gelenler çok vardı ve başarılı da olmuşlardı, biz de onları takip ettik ve geldik. Biz Edo kabilesindeniz. 
-  Orada hayatınız nasıldı? Ne işle meşguldunuz?
 Orada şartlar biraz zor. Orada da aynı işi yapıyordum. Saç yapıyordum. 
-  Burayı ne zaman açtınız? Açarken kimleri bekliyordunuz müşteri olarak?
 10 sene oldu neredeyse. Özellikle Türkler bana destek verdi, bu iş yerini açmamla ilgili.
- Çocuğunuz var mı?
 Bir oğlum var.
-  Afrika örgüsü diyorsunuz, Afrika'da birkaç ülkeye gittim ve hemen hemen herkesin saçları örülü. Özel bir sebebi var mı? Hikâyesi nedir bu zorlu, sanat eserine benzeyen örgülerin?
Çok eskilere uzanıyor hikâyesi. Saçı hergün yaptırmak pahalı, bu şekilde yaptığınızda uzun süre rahatlıkla saçınız yapılı olarak uyanıyorsunuz. Sadece giyinip evden çıkmak kalıyor geriye.
-  Saç örgüleri en uzun ne kadar kalabiliyor?
 45 veya 50  gün arasında bozulmadan kalabiliyor. 
-  Saça zarar veriyor mu örgüler?
 Hayır, aksine daha çok saç çıkmasını sağlıyor. 

- Çok uzun sürüyor bir saçı örmek ve müşterilerinizle çok uzun vakit geçiriyorsunuz normal bir kuaföre kıyasla. Sohbetler de uzun oluyordur.
Her saçın kendine has özelliği ve güzelliği var. İnsanların da öyle. Bazıları daha güzel oluyor.
-  En uzun ördüğünüz saç ne kadar sürdü?
 1 gün. Rasta hem zor, hem de uzun sürüyor. Rasta yaptık 1 gün sürdü. Ama saç ortaya çıktıktan sonra çok mutlu oluyorsunuz. Hele müşteri saçı güzel taşıyorsa, daha çok mutlu oluyorsunuz. Bazı müşteri saçı taşımayı biliyor, kimisi de bilmiyor. 

-  Rasta zarar veriyor mu saça?
 Kendi saçınızı rasta yaparsanız, sonrasında mutlaka saçınızı sıfıra veya 2-3 numaraya vurmanız lazım, ama eğer sahte rasta yaparsanız, saçınız gizlenerek, ekmek arası gibi yapılıyor o zaman saç zarar görmüyor.
-  Bu saçı örmek neden bu kadar zor? Size göre de bize olduğu kadar zor mu?
 Hayır. Bu Afrika'ya özel bir iş. Biz bununla birlikte büyüyoruz. Hemen hemen on kızdan beşi saç örgü bilir, okula gider ve diploma alır. 
-  Türkiye'de kuaförlerin çoğu erkektir. Oysa Afrika'da gittiğimde hep kadınların saç yaptığını gördüm.
 Bizim erkekler, Türk erkeklerine biraz benziyor. Taş fırın erkekleridir. Bu bizim işimiz değil derler. Ama son yıllarda erkekler çoğalmaya başladı bu işte. Mesela kocam da bu işi yapıyor. 
-  Eşiniz de Nijeryalıymış. Burada mı tanıştınız yoksa Nijerya'da mı?
 Biz Türkiye'de tanıştık. Ama hem burada hem memlekette evlendik. 
-  Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz?
 Türkiye çok güzel bir yer. İnsanlar çok sıcak. Ben Nijeryalı olarak kendime çok yakın hissediyorum Türkiye'nin insanlarını. 
-  Siz Türkçe konuşunca şaşırıyorlar mı? Nasıl öğrendiniz?
 Evet çok şaşırıyor herkes. Bir yabancı Türkiye'ye geldiği zaman 3 ay veya 6 ayda Türkçe öğrenemezse bence hafızasında sorun var. Çünkü Türk insanları çok sıcak ve çabuk öğrenmenizi sağlıyorlar.

-  Kaç dil biliyorsunuz?
 Ana dilimiz Edo, Fransızca, İngilizce, Türkçe, Rusça, biraz da Kürtçe.
-  Kürtçe'yi nereden öğrendiniz?
 Kürt bir arkadaşımız var 6 ay onun yanında kaldık, orada biraz öğrendim. 

-  Türkiye'de nerelere gittiniz?
Çok yerlere. Şırnak, Silopi'ye gittik gezmeye. Eskişehir, Ankara, Antalya'ya gittik. Sırada Urfa var. Bir de Mardin'i çok görmek isterim. 
-  Nijerya'ya gidiyor musunuz?
 Gidiyorum. 9 ay oldu en son gidişimiz. Ben oradayken burayı, buradayken de orayı özlüyorum.
-  Başka dükkân var mı? Saat kaçla kaç arası açıksınız?
 Ben buradan sorumluyum. Kocam da Kadırga'da bir başka dükkân var orada kalıyor. Sabah 8:30'da açıyoruz. Akşam 10 civarı kapatıyoruz. Bazen işimiz daha geç veya daha erken bitiyor ama. Bizim işimiz uzun sürüyor, bir örgü bazen 5-6 saat alıyor. 
-  Peki kuaför kültürlerimiz farklı mı? Siz sanırım bu iş yapılırken hareketsiz durulmasını tercih ediyorsunuz, biz bunu yapamıyoruz pek galiba...
 Kültürlerimiz farklı. Ama alıştık. Eğitim aldık Türkiye'deki saç kültürü ile ilgili. Müşteri Türkiye'de rahat olmalı, çay istiyor, kahve istiyor, telefonuyla oynamak istiyor, sohbet istiyor. Oje sürebiliyorsunuz aynı anda. Afrika'da ise saçınızı yaparken heykel gibi dururuz biz. 
-  Burada bir çok Afrikalı çalışıyor. Part-time çalışan öğrenciler de var mı?
 Var. Geliyorlar birkaç ay çalışıyorlar tatilde, bir yandan da okuyorlar. Onlara da ekmek kapısı oluyor. Akrabalarım var kız kardeşlerim, kocamın kardeşi var. Bizim sürekli bir ekibimiz de var. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.