Amerika, Avrupa’yı ve dünyayı geriyor!

A -
A +

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmuyor. Amerika da dünyayı gerecek adımlar atıyor. Washington’daki NATO toplantısında önemli bir açıklama geldi. ABD'nin 2026'dan itibaren "Tomahawk" uzun menzilli seyir füzelerini Almanya'ya konuşlandıracağı bildirildi. Washington'daki NATO Zirvesi öncesinde ABD ve Almanya'dan yapılan ortak açıklamaya göre, Tomahawk seyir füzeleri ve diğer uzun menzilli silahlar, 2026'dan itibaren Almanya'ya konuşlandırılacak.

 

Açıklamada uzun menzilli silahların Avrupa'da konuşlandırılacak olmasının ABD'nin NATO'ya olan bağlılığını ve Avrupa'nın caydırıcılığına olan katkısını gösterdiğine işaret edilerek, bunların SM-6'lar, Tomahawk füzeleri ile şu anda geliştirilmekte olan hipersonik silahlar olacağı ifade edildi.

 

Tüm bunların Avrupa'daki mevcut kara konuşlu sistemlerden çok daha geniş bir menzile sahip olacağı kaydedildi. Menzili 500 kilometreyi aşan yer tabanlı füzeler, 1987 yılında Sovyetler Birliği'nden Mihail Gorbaçov ve eski ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması kapsamında 2019 yılına kadar yasaklanmıştı. (Hürriyet gazetesi)

 

Bu anlaşma, iki süper gücün nükleer cephaneliklerini azaltma konusunda ilk kez anlaştıkları ve bütün bir silah kategorisini ortadan kaldırdıkları ilk anlaşmaydı.

 

Rusya bu açıklamaya pek memnun olmadı. Askerî cevap vereceğiz dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, haziran ayı sonunda yaptığı açıklamada ABD'nin benzer füzeleri Avrupa ve Asya'ya getirmesinin ardından Moskova'nın orta ve kısa menzilli nükleer kapasiteli füzelerin üretimine yeniden başlaması gerektiğini söylemişti.

 

Alman medyasında yer alan haberlerde Tomahawk füzesinin özelliklerine geniş yer ayrıldı. Son derece güçlü silah sisteminin Almanya'da konuşlandırılacağını duyuran Tagesspiegel gazetesi anlaşmaya ilişkin pek çok detayın hâlâ belirsiz olduğunu yazarken Morgenpost silahın alçaktan uçarak düşman topraklarının derinliklerine nüfuz etme ve önemli hedefleri yok etme kapasitesine sahip olduğunu yazdı. T-online ise “Bu silah saatlerce havada pusuda bekliyor” başlığını kullandı.

 

Soru şu: "ABD neden Almanya’ya uzun menzilli füzeler yerleştiriyor?" Bunun tek cevabı Rusya... Aslında ABD Avrupa’ya diyor ki: Sen rahat ol, ben sizi korurum. Rusya’nın derdi Ukrayna. Ukrayna’ya silah verse Rusya’nın kaygılanması anlaşılır. Ama Almanya’nın silahlanması da Rusya’yı kaygılandırıyor. 

 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'nin 2026'dan itibaren "Tomahawk" uzun menzilli seyir füzelerini Almanya'ya konuşlandırma kararını St. Petersburg'da gazetecilere değerlendirdi.

 

Soğuk Savaş'ın ardından küresel konjonktürün önemli oranda değiştiğine işaret eden Ryabkov, "Bu eylemler, her şeyden önce ülkemizin güvenliğine zarar vermeyi amaçlamaktadır. Bunun sadece gerilimi tırmandırma sürecinin bir parçası ve bir gözdağı unsuru olduğuna inanıyorum" ifadesini kullandı.

 

Rusya'nın, ABD'nin adımına yönelik cevap vereceğini belirten Ryabkov, "Cevabımızın niteliği sakin bir şekilde, profesyonelce belirlenecektir. Duygusal davranmadan, yeni tehdide karşı askerî bir cevap geliştireceğiz” dedi.

 

Atılan her adıma dikkat etmek lazım. Üçüncü Dünya Savaşı senaryoları herkesi geriyor. ABD’nin de dünyayı rahatlatması lazım...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.