Ben yeni vergi yasasını savunuyorum

A -
A +

Mehmet Şimşek ekonomiyi düzeltmek için elinden geleni yapıyor. Temel rakamlar iyi gidiyor. Yani makro düzeyde işlem tamam. Sıranın mikro düzeye gelmesi lazım. Yani halka inerse ekonomideki sıkıntı aşılmış olacak. 

 

Sayın Şimşek bir yandan da Batı’daki gibi vergi düzenlemesi yapmak istiyor. Sonuna kadar savunuyorum... Mesela yeni vergi paketinde neler var? 

 

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 140 ülke tarafından onaylanan mutabakat metnine göre yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro eşiğini aşan çok uluslu işletme gruplarının düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerlerinin asgari bir tamamlayıcı vergilemeye tabi tutulması kararından hareketle bu şirketlere ek vergi getirilmesi öngörülüyor.

 

Bu kapsamda faaliyet gösterilen her bir ülke bazında belirlenen efektif vergi oranı yüzde 15’in altında olduğu, o ülkede doğan kârlara tamamlayıcı bir vergi uygulanacak. 2024 gelirlerine uygulanmak üzere ve 2025 yılında verilecek ayrı bir beyanname ile yürürlüğe girmesi öngörülen düzenlemeyle tahminî 40 milyar TL gelir etkisi bekleniyor.

 

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın gayrimenkullerden elde edilen kazançlar dolayısıyla asgari kurumlar vergisi ödenmesi öngörülüyor.

 

Mevcut kurumlar vergisi yasasına göre, yatırım fon ve ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna. Düzenlemenin 1 Ocak 2025’ten itibaren elde edilen kazançlara uygulanması durumunda 7,2 milyar TL gelir etkisi olacağı tahmin ediliyor.

 

Öneride kripto varlıkların vergilendirilmesine ilişkin olarak ise 2 farklı vergilendirme formülü öneriliyor. Bunlardan ilki, alım-satımlardan on binde 3 gibi bir oranda işlem vergisi uygulanması, diğeri de alım-satımdan elde edilen gelirden gelir vergisi alınması. Kripto varlıklara işlem vergisi getirilmesi durumunda yıllık vergi getirisinin 3,7 milyar TL olacağı öngörülüyor.

 

Çalışmada, ticari, zirai ve serbest meslek faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeye mecbur olan mükellefler için asgari gelir vergisi uygulaması getirilmesi öngörülüyor. 

 

Taslakta, yap-işlet-devret ve kamu-özel işbirliği (KÖİ) ile yapılan projeler kapsamında elde edilen kazançların vergisinin de artırılması planlanıyor. Bu oranın yüzde 25 yerine yüzde 30 olarak uygulanmasının bugün itibarıyla 44 mükellefi ilgilendirdiği ve yeni uygulamanın 557 milyon TL kurumlar vergisi etkisi oluşturacağı belirtiliyor. Buna en çok muhalefet sevinecektir. 

 

Türkiye’de 2024 yılı için hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dâhil satış bedeli 1 milyon 591 bin TL’nin altında olan binek otomobiller, engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olanlar için 5 yılda bir kez olmak üzere ÖTV’den muaf tutuluyor.

 

Hazine çalışmasına göre, bu satışlar nedeniyle vazgeçilen ÖTV tutarı 2024’te 54,8 milyar TL, KDV tutarı da 10,9 milyar TL. 2024 yılının ilk 5 ayında satılan araçların yaklaşık yüzde 30’u bu şekilde satıldı. Taslak çalışmada istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi öngörülüyor.

 

Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin altyapı ve küçük sanayi sitelerindeki iş yerlerinin inşasına ilişkin süreçlerde uygulanan KDV istisnalarının da daraltılması planlanıyor. Bu çalışmanın etkisinin de 616 milyon TL olacağı tahmin ediliyor.

 

Elbette yurt dışı çıkış harcı gibi düzenlemelere itiraz edilebilir. Ama paketin tümü yanında bu küçük bir istisna kalır. Yeni vergi paketi eğer cayılmazsa harika olacak. Böylece herkes vergi verdiğini hissedecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kadir26 Haziran 2024 10:15

Kamunun tasarrufu hakkında Bakanımızın dediği çifte sorumluluk çifte maaş konusunda tüm kamu kuruluşlarında özellikle TSK da yıllardır ikiz üçüz görev yapıp tek kuruş almayan kardeşiniz olarak kelime oyunlarından kurtulup hata yapıldığını beyan edip emekli ve asgari ücretli den az vergi verenlere yinelinmelidir. Saygılarımla

Yalınız Efe25 Haziran 2024 14:55

Bir devletin vergisiz yaşaması zordur, ancak adaletsiz vergi zulümdür. Bir kuzudan iki post çıkmaz, görülmemiştir... İşte bu yüzden milletin feryadına kulak vermek gerekir. (Ozan Arif)

Taner25 Haziran 2024 08:14

Sadece Ortopedik engelliler otv muafiyetinden yararlanmali

Halil24 Haziran 2024 23:01

Çok mu gördüler engelliye verilen hakkı. Engellilere engel koyarlarsa yazıklar olsun. Elbet bir gün yine gelir karşımıza sandık.

Hasan24 Haziran 2024 20:35

Yüzbinlerce basit usulde vergilendirilen esnaf var. Bunların alış satışlarına dair herhangi bir mali belge yok. Buda piyasada haksız rekabet oluşturmakta. Basit usulde mükellefiyetin kaldırılması şart.

Mehmet ali24 Haziran 2024 20:08

Pakette bankalardan kredi çekip ödemeyenleri ve vergi borcunu sildikleri şirketler vergi tahsilatı İstanbul havalimanında ertelen kiraların tahsilatı varmı harika olacak diyorsun millet nefes alamıyor Cem küçük

E.Kaymaz 24 Haziran 2024 20:06

Cem bey size bişey söyleyim de Mehmet beye deyiverin. İnstegram ve facebok üzerinden binlerce insan satış yapıyor. Canlı mezatlarla milyonlarca liralık vergisiz satış yapıyorlar. Bunlardan öyle tahmin ediyorum ki devletin haberi yok. İnternet alışverişlerinden de büyük vergi kayıpları var. Siz kolay ulaşırsınız üstekilere söyleyin haberleri olsun

Can24 Haziran 2024 12:59

İstismar edilen konulara düzenleme getirilmesi çok iyi olmuş. Lakin gayrimenkul gibi hassas konularda dikkatli olmak gerekir , yuzbinlerce insanın geçim kaynagi sektörde yatırımlar durma noktasinda. Vatandaşlar mevcut kira kanunları nedeniyle yatırım için ülkemizden konut almak yerine yurt dışından konut almayı tercih etmeye başladı.

Muhammet24 Haziran 2024 12:09

ticaretle uğraşan herkes yaptığı işin asgari vergisini vermeli işletmeye iphone telefon alır vergiden düş sıfır araba alır vergiden düş hiçbir kazancını göstermiyor sıfıra sıfır vergi ödüyorlar yaptığı iş dalına göre asgariyi belirlersin bunun altında veremezsin cafeler bi sodaya 50 tl alıyor hayırdır ya fiyatlardada azami üst sınır belirlersin bunun üstüne satamzsın 50 tl sodadan alıyorsa senin işletmende ayda şu kadra verecek devletmi büyük bu tüccar kılıklı hırsızlar mı göstereceksin

mustafa24 Haziran 2024 11:22

abicim peşin paranın döndüğü yerde vergi yok indirdim ver düşürdük ver ee faturası nerde yok bunlar başlı başına bi sektör olmuş ayrıca engelli vatandaşlar araç alım satım işlerini adeta ticarete soktu bunada bi dur denmesi gerekmiyomu daha neler neler

Mustafa24 Haziran 2024 09:35

Koca vergi paketinden tek rahatsız olduğunuz husus Yurt dışı çıkış harcımı? koca ülkede kaç mutlu azınlık yurt dışına çıkabiliyor acaba sizi takip ederdim, bu konuda maalesef sınıfta kaldınız....

Serkan YILMAZ24 Haziran 2024 09:31

Sevgili Cem Küçük, vergi paketi iyi güzelde işin esasına yine dokunulmamış. Ülkemizde haftanın belli günleri kurulan pazarlarda tekstil, ayakkabı, çanta vs gibi pazarda olmaması gereken yüzlerce ürün kamyon kamyon satılmakta. O satıcılara nereden aldın, faturalı mı aldın? satarken hangi fişi kestin diye soran yok. pazar dediğimiz kavram üreticinin tarlasında ürettiğini sattığı yerlerdir. şimdi ise dükkan açmadan ticaret yapmanın vergisiz kazancın yolu olmuştur.