Dünyada insanlar haber okumuyor mu?

A -
A +

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü geçen hafta "2024 Dijital Haber Raporu"nu yayımladı. Rapora göre dünyada haber okumayan, dinlemeyen ve izlemeyenlerin sayısı arttığı ortaya çıktı. Haber takibinden uzaklaşılmasının en önemli nedeni ise yayımlanan haberlerin depresif, acımasız ve sıkıcı bulunması. 

 

Rapora göre dünyada her 10 kişiden dördü bazen ya da sık sık aktif şekilde haberlerden uzak durduklarını söyledi. Bu oran 2017'de yüzde 29'du. Raporda vurgulanan bir diğer nokta da, haberden kaçınma düzeyinin rekor derecede yüksek seviyeye ulaşması. Bu yılki rapor için YouGov Araştırma Şirketi 47 ülkede 94 bin 943 yetişkinle görüştü. Görüşmeler, dünya çapında milyarlarca kişinin ulusal ve bölgesel seçimler için sandık başına gittiği bir dönemde yapıldı. (BBC Türkçe) 

 

Eskiye göre daha az haber okunduğu kesin. Daha fazla eğlenceye bakıyorlar. Ayrıca sosyal medya da bunu engelliyor. YouTube ve WhatsApp birçokları için önemli haber kaynakları olmaya devam ediyor. TikTok da yükselişte ve ilk kez X'i geride bıraktı. 18-24 yaş arasındakilerin yüzde 23'ü, haber takibi için TikTok'u kullanıyor.

 

Bu da ayrı bir gerçek. Özellikle gençler TikTok’a bakıyor. Habercilerin buna kulak kabartması lazım...

 

Peki insanlar neden daha az haber okuyor? Çünkü gençler eğlenceyi daha fazla seviyor. Ciddi meselelere kafa yormuyor. Sosyal medya çağında zahmete girmiyorlar. 

 

Raporun baş yazarlarından Nic Newman'a göre tüketiciler, kullanımı kolay olduğu ve çok çeşitli alanda ilgi çekici içerik sunduğu için videoyu benimsiyor. Ancak birçok geleneksel haber merkezinin kökleri hâlâ yazılı metin temelli bir kültüre dayandığı için bu haber merkezleri, hikâye anlatımlarını yeni tekniklere uyarlamakta zorlanıyor. (BBC Türkçe) 

 

Haberleri sunum şekillerini iyice değiştirmek gerekiyor. Video burada daha önemli. Çünkü pratik ve kullanışlı. Medyanın artık bu yeni döneme adapte olması şart. Halk daha az haber okuyorsa daha çok okunmasının yollarını bulmalı. Bunun için de metotları değiştirmeli...

 

 

 

FETÖ’nün son çırpınışları

 

 

 

Fethullahçı Terör Örgütü'nün, içindeki derin çatlağı gidermek için ABD Başkanı Joe Biden’a şikâyet eden ve BIDEN’dan medet umduğunu gösteren bir mektup yazdığı ortaya çıktı. FETÖ’nün içinden gelen itiraflar, terörist Fethullah Gülen’in sağlık durumu ve başka bir eve kaçırılması örgüt içinde çatlağın daha da derinleşmesine neden oldu.

 

Örgüt mensupları kendi gündemini değiştirmek için şimdi de 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin sekizinci yıl dönümüne günler kala ABD Başkanı Joe Biden’a mektup sunmaya hazırlanıyor. Üstelik hazırlanan mektupta ABD’li bazı kongre üyelerinin de katkısı var. İnandırıcılığını kaybeden FETÖ, şimdi de yeni bir yol arayışına girdi ve ABD Başkanı BIDEN’a Türkiye aleyhine mektup yazdı.

 

FETÖ’cüler hazırladıkları mektupta, Türk hükûmetine karşı yapmaya çalıştıkları darbe girişimine hiç değinmeden, örgüt mensuplarına yönelik “haksız politikalar” izlendiğine yer veriyor.

 

FETÖ’cüler, Türkiye’nin içişlerini ilgilendiren konulara da mektupta değiniyor. Örgüt mensupları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından alınan Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Yüksel Yalçınkaya kararları konusunda Türk hükûmetini ABD Başkanı BIDEN’a şikâyet ediyor. 

 

Mektupla, Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkilere müdahale çabası dikkat çekiyor. ABD’nin Türkiye’ye yaklaşımının “insan hakları temelli” olması talep edilip, ABD Başkanı Biden’ın Türk hükûmetine baskı yapması isteniyor.

 

Mektupta yazılan talepler dikkate alındığında, örgüt mensuplarının Türkiye’ye dönme çabaları da göze çarpıyor. Mektuptaki taleplerden biri Fethullahçı Terör Ögütü’ne mensup tutukluların şartsız serbest bırakılarak işlerine geri dönmelerinin sağlanması.

 

FETÖ’cüler, ABD Başkanı Joe Biden’a yazdıkları mektubu henüz paylaşmadı. Örgüt, mektubu paylaşmadan önce bir imza kampanyası düzenlemeye başladı. 

 

FETÖ Temmuz 2024’te ABD’de yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Liderler Zirvesi öncesinde âdeta “son kozunu” oynuyor. ABD Başkanı Biden’a verecekleri mektubun NATO Liderler Zirvesi’nde de gündeme gelmesi için çalışmalar yapıyorlar. Türkiye’ye karşı kara propaganda yaparak gündemi kendi istedikleri yöne çevirmeye çalışıyorlar.

 

Bunlar FETÖ’nün son çırpınışları. Ne yapsalar boş...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yalınız Efe22 Haziran 2024 07:59

Sayın KÜÇÜK... Bazı haberler var ki cinayet, vahşet, kavga (bağırtı çağırtı, biri diğerine vururken, silahla vururken, yasak aşklar ve buna bağlı cinayetler, aldatma haberleri vb.) Böyle acayip olayları içtimai, ahlaki ve ruhsal açılardan yayınlamak doğru değildir. Habercilik ahlakı bakımından da züldür. Bazen haber seyrederken, "Bunu da haber diye koymuşlar!" diye düşünüyorum...

Ebru Kurak 21 Haziran 2024 12:44

Cem bey yine harika yazı kaleme almış açık ve net teşekkür ederim