Günlük hayatta enerji güvenliği

A -
A +
Bir ev için enerji güvenliği denince akla gelen genelde soğutma, ısıtma ve pişirme için elektrik olması, pişirme ve ısıtma için doğalgaz kullanılıyorsa mevcut olması, araçlar için benzin ve motorin olması ve bazı haneler için de pişirme, ısıtma ve hatta aydınlatma için odun ve kömür bulunmasıdır. Kimi çok fakir ülkelerde tezek ve tarımsal artıklar da hesaba katılır. Soğuk bölgelerde yaşayıp, çerçöp, ağaç dalı ve ellerine geçirdikleri her şeyi yakmak zorunda kalan ailelerin sıkıntılarını bir düşünün.
Türklerin çoğu bu bakımdan şanslı. Geçmişe göre kömür kullananların sayısı da azalmış görünüyor... Türkiye'nin güneydoğusundaki yeni hidroelektrik santralleri bölgedeki aileler için elektrik ve enerji güvenliği sağladı.
Fabrikalar, oteller, hastaneler, devlet daireleri, telefon ve internet şirketleri, nakliye şirketleri vb. çalışmak için enerjiye ihtiyaç duyar. Bir yiyecek işleme ya da tekstil fabrikası elektrik olmasa ne yapabilir ki? Makineler kapatılır. İşçiler için iş olmaz. Türklerin satın alması için çok daha az Türk ürünü piyasada olur...
Doğru enerji kaynakları olmadan devlet daireleri çalışamaz yerler olacaktır. Bilgisayarlar işe yaramaz. Cep telefonları bir süre sonra işe yaramaz. Aydınlatma ve ısıtma olmaz.
İnternet sunucuları ve internet için gerekli cihazların çalışması ve soğutulması için çok fazla miktarda elektrik gerekir. Doğalgaz ısıtma için de kullanılır. Şirketlere aydınlatma için de elektrik gerekir. Klima olmazsa internet sunucuları aşırı ısınır ve bilgisayarlar kapanır.
Şebeke elektriği olmadan bilgisayarlarınızı çalıştırabilir misiniz? Bir süre için evet, ama jeneratörlerinizde kullandığınız akaryakıtın geldiği rafineriler de çalışmak için elektriğe ihtiyaç duyar. Petrol, gaz, kömür ve diğer enerji kaynaklarını kullanabilmek için enerji gerekir. Mesela boru hatlarında petrol ve gaz taşımak için elektrik gerekir.
Ulaşım da -hemen olmasa da- kısa zaman içinde duracaktır.
Elektrik şebekesindeki enerjinin kesilmesi halinde kullanılabilecek güneş, rüzgar ve jeotermal gibi alternatif enerji kaynakları vardır. Ancak çoğu ülkede bu konuda çok az yatırım yapıldı. Enerji ihtiyacı olduğu zaman kullanılabilecek bir diğer enerji kaynağı da bu yenilenebilir enerji kaynaklarıyla şarj edilebilecek pillerdir, ama bu pillerin sayısı da büyük ve uzun süreli bir kesintide kullanılmak için çok yetersizdir...
Enerji sistemleri oldukça karmaşıktır ve birbiriyle bağlantılıdır. Mesela su, gıda, ulaşım, sağlık, sanayi, ticaret, eğitim, iletişim ve çok daha fazlası birbirleriyle ve diğer sistemlerle bağlantılıdır.
Gelecek hafta özellikle Türkiye'nin enerji durumu hakkında yazacağım. Çok kompleks bir şey, sürdürebilmek için çok fazla çalışma, planlama, yatırım ve eğitim gerekli. Bir çoğumuza enerji bahşediliyor. Dikkat etmeliyiz.
Hepinizin iyi bir Ramazan Bayramı geçirmesini dilerim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.