Bu hafta sizlere inek sütü alerjisinde teşhis ve yöntemlerden bahsedeceğiz... a) Deri prick testi b) Alerjene spesifik IgE kan testleri c) Eliminasyon ve tekrar deneme... İnek sütü diyetten uzaklaştırılır. Belirtiler kaybolur. Bir süre sonra süt tekrar verilir ve belirtilerin yeniden ortaya çıkması hastalığın tanımlanmasında oldukça yol gösterir. Kısa bir dönem için yapılır. İspat edilmemiş besinin uzun süre diyetten çıkarılması istenmez... Tedavi: İnek sütü proteini teşhisi konduğunda tedavi diyetten süt ve süt ürünleri ile bunları içeren besinlerin çıkarılmasıdır. Anne-babalar her şeyin içeriğini okumalı ve sakıncalı içerikleri yedirmemelidirler. Eğer alerjik belirtiler çok yoğun ise, alerji ilaçları başta olmak üzere diğer bazı ilaçların da kullanılması gerekebilir. 1. Anne sütü alan bebeklerde hastalık tespit edilirse, anne sütünün kesilmesine gerek yoktur. Annenin inek sütü ve ürünleri tüketmemesi yeterlidir. 2. Eğer bebek biberon maması ile besleniyorsa, inek sütü kökenli mamaların kullanılmaması gerekir. Özel üretilmiş mamalar seçilebilir. a. Soya bazlı biberon mamaları: İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklar soya bazlı mamaları tolere edebilirler. Bir kısmında ise soyaya karşı da alerji vardır. b. Hidrolize biberon mamaları: Hidrolize mamalar, inek sütü bazlıdır. Ancak özel işlemlerden geçirilerek proteinler parçalanmış ve alerjik özellikleri yok edilmiştir. Lezzetleri çok iyi olmamakla birlikte ilk tercih edilmesi gereken ürünlerdir. c. Amino asit bazlı biberon mamaları: Çok özel teknoloji ürünü pahalı mamalardır. Vakaların dirençli olanlarında kullanılmaları gerekir... İnek sütü tekrar ne zaman denenebilir?: İnek sütü alerjisi teşhisi konulmuş bebeğin 12-18 ay süreyle inek sütü alması yasaklanır. Bu sürenin sonunda inek sütüne tekrar başlanabilir. Bu süre her bebek için farklı olabilir. Bu denemeler altı ayda bir tekrarlanabilir. Neler yasaklanacak?: 1. İnek sütü ve inek sütü içeren tüm yiyecek ve içecekler. 2. Terayağı, margarin ve krema. 3. Peynir, yoğurt ve ayran. 4. Soya ürünleri. 5. İçinde kazein, kazeinat, sodyum ve/veya kalsiyum kazeinat, laktalbumin veya whey olan besinler...