Probiyotikler

A -
A +

Probiyotikler, son yıllarda bebek mamaları, bazı gıdalar ve ilaçlarla sık sık karşımıza çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımıyla probiyotikler, uygun miktarda alındığında sağlığa olumlu etki yapan mikroplardır. Yunanca kökenli olan probiyotik kelimesi, "hayat için" anlamına gelmektedir. Bu kelime, 1960'lardan beri kullanılmaktaysa da, probiyotik içeren yoğurt gibi gıdaların sağlık üzerindeki olumlu etkileri asırlardır bilinmektedir. Probiyotikler sıklıkla bakteri (örneğin lactobacillus, bifidobacterium vb...), bazen de maya (örneğin saccharomyces) grubundandır. Prebiyotikler ise, probiyotiklerin çoğalmasını destekleyen sindirilemeyen kompleks karbonhidratlardır. Örneğin anne sütü zengin bir prebiyotik kaynağıdır. Tam tahıllar, baklagiller, meyveler de prebiyotik kaynağıdırlar. Probiyotik içeren gıdalar veya ilaçlar, prebiyotiklerle birlikte daha etkili olmaktadır. Her insanın vücudunda hayatını onlarla birlikte, hatta onlar sayesinde sürdürdüğü normal flora bakterileri mevcuttur. Bu normal flora bakterileri sayesinde; bağışıklık sistemimiz gelişir, besinlerin sindirim ve emilimi gerçekleşir ve hastalık yapıcı mikroplardan korunuruz. Bazen antibiyotikler, stres, kötü beslenme, bağışıklığı baskılayan durumlarda normal flora dengesi bozulur. Böyle durumlarda, dengeyi yeniden kurabilmek için probiyotiklerden yararlanabiliriz. Probiyotikler nasıl etki ederler?: Asit üreterek bağırsak ph'sını düşürürler. Asit ortamda hastalık yapıcı mikroplar çoğalıp yerleşemez, böylece normal flora dengesi korunur. Ayrıca bağışıklık cevabını da arttırırlar. Bir probiyotik maddenin etkili olabilmesi için; sindirim sistemini sindirilmeden geçebilmeli, bağırsakta kolonize olup çoğalabilmeli, güvenilir olmalı, hastalık yapıcı etkisi olmamalıdır. Haftaya devam edeceğiz inşallah...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.