Geçenlerde İngiliz The Times gazetesi, turistlerin Türkiye'yi tercih etme sebebi olarak; kirletilmemiş eşsiz doğal güzelliklerini gösterdi.
Sevgili okurlar, iki kıtayı birbirine bağlayan, doğası, havası, suyu ve sıcacık insanlarıyla tarih boyunca medeniyetlerin gözdesi olan bu topraklar inanın dünyanın başka hiçbir yerinde yok! İşte bunun farkına varan turistler, bahara yeni girdiğimiz şu günlerde tatil planlarını Türkiye üzerine kurmaya başladılar. Size bu hafta, özellikle Avrupalıların ülkemize olan ilgisini birkaç örnekle sunmaya çalışacağım...
Dünyanın en prestijli yayın organlarından İngiliz The Times gazetesi tarafından Türkiye'de gidilmesi gereken gizli kalmış bölgeler olarak gösterilen 6 yerden 5'i, Muğla ilimiz sınırları içinde yer alıyor. Gazetenin, "Gizli Türkiye: 6 gizli tatil yeri" başlıklı haberinde Fethiye'deki Şövalye Adası, Fethiye Ölüdeniz'deki Faralya köyü, Marmaris'in Selimiye ve Söğüt, Ula'nın Akyaka köyü Bodrum'daki Ortakent ve Kaş'taki Bezirgan köyüne yer verildi.
TURİSTLER DE DOĞANIN KORUNMASINI İSTİYOR
İsterseniz biraz da bu başarının mimarları olan yerel yöneticilerimize sözü verelim.
>> Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar: "Doğal güzelliklerimizin korunması ile ilgili haberler, buraların değerini kat kat artırır. Turistler Marmaris'e sadece konaklamaya gelmiyor. Çevreyi geziyor ve tatil yaptığı yerde doğanın korunmasını istiyor."
>> Bodrum'un Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz: "Beldemizde doğal hayatın yanı sıra köy yaşantısı da var. Ortakent'i önümüzdeki yıllarda da koruyarak ilginin artmasını sağlayacağız."
>> Ula'nın Akyaka Beldesi Belediye Başkanı Ahmet Çalca: "Beldemizde nisanda 'Sakin Şehir' için referandum yapacağız. Vatandaşlarımıza, sakin kent olduğumuzda neler yapabileceğimizi anlatacağız."
>> Fethiye'nin Ölüdeniz Beldesindeki Faralya Köyü'nün Muhtarı Bilal Semerci: "Burada her şey doğal. Bir kez gelen, memleketine döndüğü zaman eşini, dostunu tanıdığını buraya gönderiyor."
Evet değerli okurlar, The Times haberinde, bu yerlerin az sayıda insan tarafından bilindiği, trafik gürültüsünden uzak olduğu, doğal güzellikleriyle öne çıktığını anlatıyor. Bu vasıflara sahip daha nice güzel bölgelerimiz var. Biz bugün birkaçını yabancıların gözüyle verdik.
Temennimiz doğası korunmuş, temiz havası ve mimari özellikleriyle bütün Türkiye'nin insanlığı cezbetmesidir.
İyi haftalar dilerim...
Bakan Günay ve beraberindekilere Türk Kahvesi ikram edildi. HERKES TÜRKİYE'YE GELMEK İSTİYOR
Ülkemizin güzelliklerini dünyaya tanıtmak için Avrupa'da açılan uluslararası turizm fuarlarında Türkiye rüzgârı esti. Bunda İstanbul'un 2010 Kültür Başkenti seçilmesinin de etkisi olduğu açık. Dünya turizm sektörünün borsası olarak bilinen 44. Uluslararası Berlin Turizm Fuarı'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk stantlarını ziyaret ederek heyetimize moral verdi. Diğer yandan, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Uluslararası Turizm Fuarı'nda da büyük reyting yaptık. Anketlere göre, Macarların çoğu yaz tatillerini Türkiye ve Mısır'da geçirmek istiyormuş.
BAHAR SEVİNCİ
İlkbahara girdiğimiz şu günlerde, sıcakların da artmasıyla kışın bol yağış alan kırlar gelin gibi çiçeklerle süslenmeye başladı. Hepimizin yüzünde tatlı bir tebessüme yol açan bu göz alıcı manzaradan şüphesiz en büyük keyfi minikler alıyor. Nesillerimiz gibi doğamızı da ko-ruyarak daha güzel baharları onlara armağan edelim...
(Fotoğraf: AA)
Malta erikleri herkesi şaşırttı
Bu yıl Türkiye bol yağış aldı. Bahara girdiğimiz şu günlerde ise bazı bölgelerimizde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Sıcaklık deyince ilk akla gelen turizmin başkenti Antalya'da can erikleri gibi Malta erikleri de sürpriz yaptı. Demre ilçesinin yüksek kesimlerinde kırlar bahar çiçekleriyle dolarken, sahil kesimlerinde yaz meyvesi olan Malta erikleri (yenidünya) erken meyve verdi. Eriklerin erken olgunlaşmasının kendilerini şaşırttığını söyleyen vatandaşlar, "Yaz gelmeden meyvesini yemeye başladık" dediler
Yelkovan kuşları Hisar'dan izleniyor
İstanbul'un en önemli sembollerinden olan "yelkovan kuşları"nın, başta göç hareketleri ve üreme alanları olmak üzere Türkiye'deki genel durumları araştırılacak. İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu, Dünya Kuşları Koruma Örgütü ve Doğa Derneğinin iş birliğiyle yürütülen proje, İngiltere Kraliyet Kuşları Koruma Derneği'nce destekleniyor. Proje kapsamında, Rumeli Hisarı'ndan Boğaz'daki yelkovan kuşlarının hareketleri izlenmeye başlandı.
Çevreye zarar veren beraat etse bile affedilmeyecek!
Edirne'de Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilen Gala Gölü Milli Parkı'nda, kiralanan bir arazi üzerinde çeltik ekimi yapan işçi hakkında ceza davası açıldı. İşçi açılan ceza davasında beraat etti. Ancak Edirne Çevre ve Orman Müdürlüğünün işçi hakkında ayrıca çevreye verdiği zararlar için tazminat davası açtı. Edirne Asliye Hukuk Mahkemesi de işçinin savunması doğrultusunda davanın reddine karar verdi. Temyiz üzerine Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, ceza davasından beraat etmesinin işçiyi zararları ödemekten kurtaramayacağını belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu. > Ömür Ünvey ANKARA
Sülün'e pedikür...
Son yıllarda kenelere karşı can simidi vazifesi gören sülünlerin her türlü bakım ve konforu sağlanıyor. Samsun'daki Sülün Üretme İstasyonu'nda yetiştirilen sülünlerin, çiftleşme öncesinde partnerlerine zarar vermemeleri için uzun olan gaga ve tırnakları kesilerek bakımları yapılıyor.
SİZDEN GELENLER Denizin mavisi eski filmlerde kaldı
> Sadık Songur (Yazar)
Çocuklar için kaleme aldığım "Küçük Bilim İnsanları Kulübü" adlı öykümde, doğayla ilişkilerimizi ve sosyal hayatımızı konu yaptım. Bilim insanları anlattı, din kitapları yazdı; "SU hayattır!" inanmadık, bonkörce kullandık; kirlettik. Kentlerimizi, sanayi alanlarımızı ovalara kurarken dağlarımızı yangınlara teslim ettik, başka canlılara hayat tanımadık. Ağacı betona; nehirlerimizi atıklara feda ettik. Denizin mavisi eski filmlerde kaldı. Şimdi uzayda hayat arıyoruz, kirletebileceğimiz başka dünyalar. Biraz da doğaya sorun, bizden neler istiyormuş. Eminim ki cevabı şu olacaktır: "Gölge etmeyin başka ihsan istemem." Gelecek nesillere tertemiz bir dünya mirası bırakmak dileğiyle...
Doğum günü hediyesi olarak bir fidan alın!
> Mustafa Alparslan Umarusman
Ülkemizin ve tüm dünyanın ayıbı olan ormanların tahribatı hususundaki yazınızdan etkilenerek yıllardır alışkanlık haline getirdiğim bir çevre mücadelesini paylaşmak istedim. Sera ve fidancılardan cüzi ücretler karşılığında satın aldığım ve mesleki öğrenimimde kendi ürettiğim fidanları ziyarete gittiğim yerlere, arkadaşlarıma doğum günü hediyesi olarak, komşu apartmanların bahçelerine veya evimize gelen misafirlere doğanın emaneti olarak takdim ediyorum. Herkese tavsiye ederim...
Haydarpaşa'da bu kuş ne arıyor?
> Ali Taşdelen / İSTANBUL
Değerli Hocam, bu fotoğrafı Haydarpaşa civarındaki Dalgakıran'dan çektim. Tesadüf eseri onlarca Karabatak arasından fark ettiğim, tam ortada duran uzun bacaklı bu kuşun hangi cinsten olduğunu öğrenemedim. Ender görülen bir kuş türü olabileceğini de düşündüğümden size baş vurmak istedim, yardımlarınızı talep eder şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP: Sayın Taşdelen, fotoğrafını çekmiş olduğunuz kuş "Gri Balıkçıl"dır. Bilimsel adı "Ardea Cinerea"dır. Zaman zaman, nadir de olsa Karabatak türleri, Ak Pelikan, Ak Balıkçıl gibi diğer kuş türleriyle birlikte İstanbul'un Dalgakıranlar'ında görülebilir. Sevgi ve selamlarımla.
Yalova Belediyesi çöpleri ayrı toplasın
> Rumuz Altın / YALOVA
Güzel ve temiz bir dünya için çöplerin hepsinin birlikte çöplüğe atılması bir insan olarak bizi rahatsız ediyor... En azından Yalova Belediyesi'nden ricamız plastik şişelerin teneke kutularının ve kağıt karton gibi çöplerimizin dönüşümlü olması ve ayrı ayrı toplanması her bakımdan daha iyi ve sağlıklı olmaz mı?
Orman bakımı diye doğa mahvediliyor
> Kavak ilçesi köylüleri Cevat İnel / SAMSUN
İlçemiz genelde orman bölgesi. Orman İşletmeleri, bakım yapacağım diye âdeta doğayı mahvediyor. Ankara'dan sadece harita üzerinden yöremizin bitki örtüsünü dikkate almadan karar veriliyor. Kesim yapanlar ise ayrı bir muamma. Gariban köylü hiç ses çıkaramıyor. Bu duruma "DUR" diyecek birileri olacak mı?