
Sevgili okurlar, hiç şüphe yok ki ilkbahar en önemli mevsimlerin başında gelmektedir. Doğanın yeniden canlanmasıyla birlikte hayata bakış açımızda da çok olumlu değişiklikler oluşmaktadır. Etrafımızdaki doyumsuz güzelliklerin seyri hepimiz için bir mutluluk kaynağıdır. Güneş ışınlarının sıcaklığı bütün benliğimizi sararken, duygularımız yoğunlaşmakta ve varlığımızda bir canlılık meydana gelmektedir. Kış aylarının daha uzun ve karanlık günlerinden sonra aydınlanan iç dünyamız, kuş cıvıltıları içinde tabiatın olağanüstü değişimi, yeni sevgilere zemin hazırlayarak yaşamımızı daha anlamlı kılmaktadır.
FIRTINALAR KOPUYOR
İlkbaharda gündüzlerin uzamasıyla doğayı ve yaşamı bir canlılık sarar. Bir başka anlamda; baharın gelişi Uyanışı ve Yeniden Var Oluşu simgeler. Ancak bahar mevsimi ile birlikte atmosferde elektrik yüklü bulutların arttığını görmekteyiz. Bunun sonucunda oluşan şiddetli yağışlar, bilhassa Nisan Yağmurları tabiat için son derece önemlidir. Pozitif ve negatif yüklü iyonların yoğunlaşması fırtınalar da oluşturabilir. Bu iklimsel değişim, insanların biyolojik ritminde olumlu veya olumsuz etkilere sebep olabilir. Pozitif iyonlar kişiye kendini daha zinde hissettirirken, bilhassa alçak basınç sistemi içinde kendini gösteren negatif iyonlar insanda halsizlik ve psikolojik sıkıntılara sebep olmaktadır.
Değerli okurlar, hülasa etmek gerekirse; ilkbaharla birlikte hepimiz yeni bir döneme girmiş bulunuyoruz. Vücudumuzun hormon salgılamasında da değişiklikler meydana geliyor. Bu nedenle bol meyve ve sebze ağırlıklı besinlere yönelmek gerekiyor. Vitamin ve mineral eksikliğine meydan vermemeliyiz. Bu dönemde beslenme yetersizliği sonucu "Bahar Yorgunluğu" oluşabilir. Bilhassa büyüme çağında bulunan gençlerimizin ve yaşlı kardeşlerimizin bu konuya hassasiyet göstermeleri gerekmektedir.
DİNÇ KALMANIN YOLLARI
Uyku düzenini sağlayan hormon "Melatonin"dir. Bu hormon özellikle karanlıkta geceleri salgılanır. Kış aylarında gündüzler daha kısa olduğundan, vücut tarafından melatonin devamlı üretilir. Aşırı salgılanırsa kişi kendini bitkin hissedebilir. İlkbaharla birlikte melatonin değerleri düşer. Günler daha uzundur, güneş ışınlarının etkisiyle "Serotonin" hormonu harekete geçer. Mutluluk hormonu olarak bilinen bu hormon insanı psikolojik yönden olumlu etkiler ve aktif hayatı canlandırır.
Vitaminlere gelince; bahar aylarında A ve Betakaroten, B grubu (bilhassa B1, B6, B12 ve Biotin) C ve E vitaminleri yararlı olur. Mineral grubundan; Krom, Demir, Magnezyum, Fosfor, Selen, Potasyum ve Çinko gıdalara takviye olarak kullanılabilir.
Sevgili okurlar, baharın bütün güzelliklerini sağlık ve saadet içinde yaşamanızı dileyerek size sevgilerimi sunuyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı yürekten kutluyor, miniklerin yanaklarından öpüyorum. Bol güneşli haftalar...
SEVGİYİ SÜREKLİ ARAYIN!
Büyük Halk Ozanımız Aşık Veysel
"sevgi"yi dizelerinde şöyle tarif ediyor:
İnsanoğlu hep sevgi ister, mutluluk arar ömrünce;
Oysa bazen bir kuşun ötüşünde saklıdır sevgi
Bazen bozkır serinliğinde böceklerin musiki cümbüşü;
Bazen ummadığımız bir yerde açmış bir kır çiçeği;
Bazen bir gonca güldür sevgi
Bazen dağ başlarını taçlandıran yeşilin her tonu;
Bazen de bir yaprağa takılıp kalmış bir
damlacık sudur sevgi
Ulaştı mı insan bir kez bu tür güzelliklere;
Yakalar mutluluğu ömrünce,
Başı değecek gibi olur gökyüzüne...
75 METRE KALINLIĞINDA SU ŞERİDİ... Afrika'daki kuraklığa çözüm yer altındaki büyük su havzasında Bilim adamları Afrika kıtasında yer altı sularının yer üstü sularından 100 kat daha fazla olduğunu tahmin ediyor
Susuzluktan kıvranan Afrika kıtasının yüreğine "su serpen" gelişme... İngiltere'de University College London ve British Geological Survey'den bilim adamları, kurak Afrika kıtasında aslında çok büyük bir yer altı suyu havzası bulunduğunu söylüyor. Araştırmacılara göre kıtada bulunan yeraltı suları yerüstü sularından 100 kat daha fazla. Araştırma ekibi bölgedeki yeraltı sularının şimdiye kadarki en detaylı haritasını çıkardı. Afrika'daki en büyük yer altı su rezervinin kuzey Afrika'da olduğunu belirten araştırmacılar, "Yerin altında 75 metre kalınlığında bir su şeridi var'' diyorlar.
Araştırmada su bulmak için kazı yapmanın çok akıllıca olmayacağının da altı çizildi. Afrika'da 300 milyondan fazla insan düzenli olarak temiz içme suyuna ulaşamıyor ve tarım arazilerinin ancak yüzde 5'i sulanabiliyor.
30 yılda orman yaptı
Erozyonla boğuşan dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan'da, Jadav "Molai" Payeng adlı Hintli, hayatını adayarak oluşturduğu 1360 dönümlük ormanla dünyaya "doğa" dersi verdi. Henüz 17 yaşındayken tek başına orman projesine başlayan Jadav, şimdi 47 yaşında ve binlerce ağacı var. 30 yıl önce bir sel felaketinin ardından harekete geçen Jadav, orman olmayan yerlerde hayatın da bittiğini görünce işe koyulmuş. "O günlerde kimse bana yardımcı olmadı" diyen tabiat aşığı Hintlinin sayesinde bir zamanlar kupkuru olan yerde şimdi yüzlerce canlı yaşıyor.
Bu da bizim Knut
Geçtiğimiz yıl hayatını kaybe-den Almanya'nın 'Knut' adlı kutup ayısı dünyanın sevgisini kazanırken, Türkiye'de ise popülasyonu bulunan Boz Ayılar ilgi odağı oluyor. Kahramanmaraş'taki Sezallar Hayvanat Bahçesi'nde bulunan 3 aylık yavru boz ayı sempatik davranışlarıyla herkesin sevgilisi olu.
Afrika'da filleri 'yasal' olarak öldürüyorlar!
Geçtiğimiz günlerde İspanya Kralı'nın fil avında kalçasını kırmasının ardından fil avının meşruluğu tartışılmaya başlandı. Afrika'da fil avına yasal olarak izin veriliyor. Ayrıca 38 ülkede her yıl 12 binden fazla filin de kaçak avlandığı belirtiliyor. Ülkesi ekonomik krizle boğuşan İspanya Kralı Juan Carlos, skandal üzerine halkından özür dilemek zorunda kalmıştı. Asıl trajik olan ise, Carlos'un aynı zamanda Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) İspanya şubesinin onursal başkanı olmasıydı!
YEŞİL PLATFORM Yosunlarımızı değerlendirelim
> Ziya Fikret Çıkrık / KÖLN
Sevgili kardeşim Ediz Hun, 1900'lü yılların başında karaya vuran hamsileri tarlalara gübre niyetine atarlardı. Ne zaman sahilde dolaşsam kendi kendime "Niçin yosunlar kullanılmaz?" diye sorardım. Sonraları yosunların su arıtmada kullanıldığını öğrendim. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde de bu yöntem tatbik edilebilir. Sizin vasıtanızla ülkemin güzel insanlarıyla paylaşmak istediğim başka bir husus ise; gündemdeki Fetih filmi. Çağdaş sinema yolunda her hususta güzel bir başlangıç. Artık Yeşilçam Sokağı'na sıkışmış dizilerden gına geldi. Dünyaya açılma zamanı, 2200 yıllık fetih tarihimiz bizi bekliyor. Sevgi, selam ve hürmetlerimle...
Kuaförler 'temiz su' için yürüdü
> Gülben Ordulu / İSTANBUL
Çevreye duyarlı güzellik markası Aveda, "Dünya Ayı (Earth Month)" kapsamında her yıl Nisan ayında dünya genelinde düzenlediği "Aveda Su Yürüyüşü"nü pazar günü Belgrad Ormanı'nda gerçekleştirdi. Türkiye'de ilk kez gerçekleşen yürüyüşte kurum çalışanları ormanda 6 km boyunca temiz suya ulaşmak için yürüdü. 6 km, az gelişmiş ülkelerde kadınların suya ulaşmak için katettikleri yolu sembolize ediyor.