TÜKETEN MODERN DÜNYANIN TEK KURTULUŞ YOLU Recycling *Geri dönüşüm
ESRARLI Kavram
Son yılların moda deyimi recycling okunuşuyla risaykling, manasıyla geri dönüşüm; temiz çevrenin ve kalkınmanın şifrelerini içeriyor
MESELE NEDİR?
Bir ağaç kendini yenileyebilir, ancak bir petrol kuyusunun rezervi sınırlıdır. Önemli olan kısıtlı doğal kaynakları korumaktır
Sevgili okurlar, hayatın içinde bulunan ve devamlı çoğalıp büyüyen "yenilenebilir nitelikteki" orman, çayır, mera ve otlak gibi doğal kaynaklar için belli sınırlar içinde geçerli olan tüketmeden kullanım ilkesi, kendi kendini yenileyemeyen doğal kaynaklar için geçerli olamıyor. Petrol, doğal gaz, kömür, maden ve mineraller gibi.."Yenilenemeyen nitelikteki" doğal kaynaklar kullanıldıkça azalıp tükenen kaynakları oluşturuyor. Bu yenilenemeyen nitelikteki doğal kaynakların ekolojik kurallara uygun bir biçimde, tüketiciye mamul madde olarak ulaştırılıp kullanıldıktan sonra "recycling" (geri dönüşüm, geri kazanım, yeniden kullanım, yeniden faydalanma...) yöntemleriyle işlenmesi günümüzde büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlamakta ve doğanın aşırı tahribine karşı bir önlem olarak ehemmiyet kazanmaktadır.
EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM ÇÖPTE
Geri kazanmak işlemlerinde, eldeki çöp hammadde olarak kabul edilerek, yeniden kullanılabilir hale getirilir. Çöpün büyük kısmını oluşturan kağıt, cam ve madeni aksamın yeniden kullanımı, ya da teknik adı ile "recycling", bu açıdan büyük önem taşır. Çöp, kullanıldıktan sonra işe yaramaz hale gelen, dolayısıyla atılmaya hak kazanmış madde demektir. Ancak bu atıklar, değişik işlemlerden geçirilerek bunlardan çeşitli yan ürünler elde edilir, su ve diğer bazı atıklar da geriye kazanılarak yeniden kullanılır.
ÖNEMLİ ENERJİ TASARRUFU
Bu atıkların hemen hemen tümünün yeniden kullanımı, aynı hammaddenin doğadan alınmasından daha az enerji gerektirir. Örneğin;
* Kağıdı ağaçtan elde etmek yerine, çöpteki kağıt ve karton atıklarından geri kazanmak,%40'a varan oranda enerji tasarrufu sağlar.
* Demir ve çelikte bu oran %35'e ulaşabilir.
* Cam maddelerde ve alüminyum alışımlı kutularda %95'e varan yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
Böylece, yeniden kullanım az enerji gerektirdiği için, petrol ve diğer enerji kaynaklarının tükenme hızı yavaşlamaktadır. Ayrıca odun, kömür gibi fosil yakıtlardan kaynaklanan asit yağmuru ve atmosferdeki karbondioksit artışı azaltılarak, ormanlar ve yeşil alanlar korunmuş olmaktadır.
TEMİZ HAVA, SU VE ÇEVRE ADINA
Evet değerli çevre dostları, çöpün içindeki maddelerin geriye kazanılması, çevre kirlenmesini önemli ölçüde azaltıyor. Size birkaç örnek vermek isterim:
* Kullandığımız kağıtları, ağaç yerine atık kağıt mamullerinden elde etmek, hava kirliliğini %75'e, su kirliliğini %35'e ve su sarfiyatını da %60'a kadar azaltıyor.
* Demir ve çelikte ise yeniden kullanım, hava kirliliğinde %85'e, su kirliliğinde de %75'e kadar tasarruf sağlıyor ve su kullanımını da %40 nispetinde azaltıyor. Bunun yanında madencilik yoluyla ortaya çıkacak çevre sorunlarının da önüne geçiyor.
Ekonomik açıdan yeniden kullanımın en önemli etkisi, yeni iş alanlarının açılması yönünde gelişiyor.
ZENGİN ÜLKELER GERİ KAZANIYOR
Özellikle kalkınmış ülkelerde kullanılan recycling, daha az enerji ile daha fazla iş yapılması açısından enerji verimliliğini artırarak ülke ekonomilerinin randımanını yükseltiyor.
Günümüzde ekonomik büyümenin çevre maliyeti, üretimden elde edilen kazançtan çok daha yüksek. Ekonomiler büyüdükçe de çevre harabiyeti artıyor.
Çevre, yaşamın ve üretimin hem kaynağı, hem de sınırını teşkil ediyor. Çünkü kalkınmanın içinde üretim, tüketimin içinde de kirlilik bulunuyor. Bu sebeple artık insanlık adına sorumluluğumuzun bilinci içinde doğanın tahribi ve kaynakların tükenmesine karşı ortak tavrımızı belirlemeli ve modern Yeniden Kazanım Sistemleri kurmalıyız. "Ekolojik Denge"yi bozmadan, geleceğe göre planlamalıyız.
Gelecek haftaya buluşmak üzere hepinize sağlıklı, güzel ve temiz günler diliyorum.
YENİLENEBİLİR TEKNOLOJİ Mısır ve yUMURTADAn ambalaj
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde (İYTE) bilim adamlarının yürüttüğü yenilikçi ambalajlar geliştirme çalışmaları başarıyla sonuçlandı. Dünyada daha önce üretilen ancak kırılganlık sorunu nedeniyle kullanılamayan mısır proteini kaynaklı "yenilenebilir" ambalaj, İYTE laboratuvarlarında yüzde 500'e varan oranda esnek hale getirildi. Ambalajın 3-4 yıllık süreçte üretimine başlanabileceği belirtiliyor.
YEŞİL PLATFORM
Beykoz Belediyesi'nin sokak hayvanlarını koruma projelerine vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Sokak hayvanlarının da artık bir yuvası olacak
> Abdurrahman Cüneyd Fidancı (Beykoz Belediyesi Basın Danışmanı)
"Bütün canlıların bizim gibi yaşama hakları var"
prensibinden yola çıkarak belediyemizin iki projesinden bahsetmek istiyorum... KAY (Kısırlaştır, Aşıla, Yaşat) projesiyle ilçedeki sokak hayvanlarının oluşturduğu tehlikeyi ortadan kaldırmak ve onlara birer yuva kazandırmayı hedefliyoruz. Beykoz Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) iş birliğiyle yürütülen "Bir Yuva Arıyorum" projesiyle de köpekler sahiplendiriliyor. Ücretsiz yürütülen çalışmada, köpek sahiplenenlere kulübe ve tasma da hediye ediliyor...
Çiçek bakımını en iyi çiçekçiler bilir
> Behiye Betül Gökkaya
Ediz Bey, annem çiçeklerle ilgileniyor, sizden bakımları hakkında yardım istiyor.
CEVAP: Sevgili Behiye, zaman zaman çiçeklerle ilgili haberlerimiz oluyor. En son "Güller" konusunu işledik. Ayrıca bu konuda en iyi ve sağlıklı bilgiyi yakınınızdaki çiçekçilerden alabilirsiniz. Tabiatıyla alacağınız veya sahip olduğunuz bitkinin ihtiyaçları değişik olabilir. Ailece mutlu ve bol çiçekli günler dilerim.
Şu yaramaz çocukların yaptığına bakar mısın!
Hep yabancıların doğa ve hayvan sevgisinden bahsedip dururuz. İşte size dünyanın gelişmiş ülkesinden bir "eğitimsizlik" manzarası... İngiltere sahillerinde bir grup gencin saldırısına uğrayan martı, kafasına 15 santimlik bir ok saplanmasına rağmen hiçbir şey yaşamamış gibi hayatını sürdürüyor. Zavallı hayvan, kafasını delerek beynine ulaşamayan okla zor da olsa uçuyor. Martıyı fotoğraflayan Graham Rhodes, bu olayın tek olmadığını ve birçok yaralı kuşa rastladığını söyledi.
"SIKLAMEN" ÇİÇEĞİ
Neslinin tükenmesini önlemeye çalışıyorlar
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, doğada bilinçsizce toplanan ve nesli tükenme tehlikesi yaşayan "Sıklamen" bitkisini yaşatmak için proje geliştirdi. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Arda Akçal, Türkiye'de bulunan 11 farklı sıklamen çiçeğinin 3 tanesinin sadece Kaz Dağları'nda yetiştiğini söyledi. Sıklamenin özellikle Hollanda'ya süs bitkisi olarak gönderildiğini, bunun yanında tıpta da çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirten Akçal, "bu bitkinin sera ortamında üretiminin yapılıp, yapılamayacağını araştırıyoruz" şeklinde konuştu.
MEKSİKA KÖRFEZİ'NDEKİ FACİA
Sızıntıyı kesecek boru sistemi çalıştı
BP, Meksika Körfezi'nde büyük bir çevre kirliliği felaketi tehdidi oluşturan ham petrol sızıntısını durdurmaya yönelik yeni girişimleri olan patlayan kuyudan "boru sistemi" ile petrolü çekme denemesinde başarı elde edildiğini bildirdi. 1.6 kilometre uzunluğundaki bir borunun, deniz dibine, derin su robotlarını yönlendiren mühendisler tarafından çok büyük dikkatle yerleştirildiği kaydedildi. Petrol sızıntısını kontrol altına almak için 3 haftadır çalışan şirket bugüne kadar bir başarı elde edememişti. Louisiana sahillerinin 80 kilometre açıklarındaki Deepwater Horizon platformunun 22 Nisanda bir patlamanın ardından batmasının ardından günde denize 5 bin varil (800 bin litre) ham petrol sızması büyük bir çevre felaketi tehdidi oluşturdu.
BANA YAZIN!
Çevre ve tabiatla ilgili her türlü sorunuzu bana iletebilirsiniz. "Güzel bir dünya" için bu sayfaya siz de katkıda bulunun. Haydi e-mail ve mektuplarınızı bekliyorum...
Adres: 29 Ekim Cad. No: 23
Yenibosna / İSTANBUL
e-mail: ediz.hun@tg.com.tr