Hata yapmak!..
5 Nisan 2013 01:00
Hayatta her şeyin en rahatını, en kolayını değil, en faydalısını düşünen, başaran insan mutlu olmak talihine sahiptir. Hata yapmayan insan da muhtemelen hiçbir şey yapmıyordur dersek pek yanlış olmaz sanırım.
Benjamin Franklin şöyle demiş; "Hiç başarısız olmadım. Sadece işe yaramayan 10.000 fikrim oldu." Thomas Edison; "İşe yaramayan 200 ampul denemesiyle yaşadığım her başarısızlık, bir sonraki denememde işime yarayacak bir şey kazandırdı." Tiyatro yönetmeni Joan Littlewood ise; "Kaybolmazsak asla yeni bir yol bulamayız" demişler...
Bu tarihî söylemlerde her sözün sahibi başarısızlığın ve hatanın, başarının ilk şartı olduğunu anlamıştı. Başarısızlık, başarı için önemli bir katkıydı çünkü...
"Aynı şeyi tekrar, tekrar deneyip farklı bir sonuç almayı beklemek kadar hiçbir şey delilik belirtisi olamaz" diyen Einstein'ı da anmadan geçemezdim.
"Yaşarken öğrendiklerim"
1991 senesinde aramızdan ayrılan Doğan Sigorta ve Yapı Kredi Bankası'nın kurucusu bir dönem milletvekilliği de yapan merhum Kazım Taşkent, oğlu Doğan Taşkenti talihsiz bir kaza sonucu kaybettiğinde onun anısına "Doğan Kardeş" isimli çocuk dergisini yayımlatmıştı. Hâlâ ciltlettiğim sayıları kütüphanemde mevcuttur. Yine bir dönemin vazgeçilmezi olan "Hayat" dergisinde Kazım Taşkent "Yaşarken öğrendiklerim" başlıklı tecrübe ve düşüncelerini aktardığı yazısında, bakın "Millet" kavramını nasıl güzel özetlemiş: "Vatan bir insanın doğduğu, büyüdüğü, üzerinde mutlu, mutsuz anları bulunan, ömrüne ömür kattığı yerdir. Haysiyetinin, şerefinin, haklarının, yaşama, üreme emniyetinin sağlandığı yerdir. Eğer o vatanda, anlayışında, duygularında, yaşayışında beraberlik içinde bulunan insan kitleleri de varsa, o vatanda bir millet de vardır. O vatandaki insanlar da, millettir."
Centilmenlik...
Bir İngiliz sözü derki; "Centilmen olunmaz, doğulur." Genelde iyi görünümlü, tarz sahibi, sevimli, kibar, entelektüel ve kamuoyunda sevilen erkeklere bildiğiniz gibi centilmen diyoruz. Uluslararası bir tanımı olmasa da İngilizce kökenli bir kelime kibar nazik (gentle) ile adam yani (man)ın birleşmesiyle anlam kazanıyor. İrlandalı yazar Oscar Wilde; "Hiçbir centilmenin parası olmamıştır" dese de 15. yy'da ortaya çıkan "centilmenlik" köklü ailelerden gelen, çalışma mecburiyeti olmayan erkekleri tanımlardı. Elbette eğitim şarttı. Bir erkeği centilmen yapan karakteri, tevazusu, sabrı, hayırseverliği, cömertliği ve rakibine özellikle saygılı davranışıdır.
SKY Türk 360 TV kanalında, yayın hayatına yeni başlayan bu hafta ise 3. programıyla her Cumartesi saat 12.15'de yayımlanan "Centilmenler Kulübü"nü kaçırmayın derim.