Söze Süper Ligin 18'inci Şampiyonluğunu Kadıköy'de alan Galatasaray'ı kutlayarak başlamak istiyorum.
19 Mayıs'ı anlatmama gerek yok sanırım. Ama spordaki şiddetin, bu "güzel oyunu" da gençliği de bitireceği kesin. Sporu ve seyirciliği şiddetin dışlayıcı, yaralayıcı ve çirkinleştirici dilinden artık ayrıştırmak gerekiyor. Başta TFF olmak üzere, spor kulüpleri, yerel yönetimler ile Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlıklarının; bu "kolektif öfkeyi" yalnızlaştırıp "kolektif coşku ve keyfi" öne çıkaran faaliyetleri sosyal sorumluluk çerçevesinde zaman geçirmeden yurt genelinde örgütleyip başlatmaları gerekiyor. Unutmayalım ki İstanbul Avrupa Spor Başkenti.
Hollanda'yı hepimiz özgürlükler ülkesi olarak biliriz, Queen's Day (Kraliçe Günü) ve futbol maçları vardır ki çılgın turuncu kıyafetlere bürünmüş kutlama yapan mutlu insanlar imajı gelir gözümüzün önüne. İşte onlardan ilki Yüksek Lisansını Amsterdam Üniversitesinde iletişim/medya üzerine yapan (Hollanda Prensesi Maxima'ya çok benzeyen) Eser Tözüm. UEFA Şampiyonlar Ligi spor mütercimi, 9 dil konuşan ve en son olarak da "Beyaz Show"da yabancı konukların da sesi olan Eser'i hemen farklı kılıyor zaten. Bir sohbetimizde Hollanda Birinci Futbol Ligi'nde (Eredivisie) düdük çalan o mutlu insanlardan ikincisi olan en genç Türk hakemi Serdar Gözübüyük'ten bahsettik. Ülkenin en sempatik ve de popüler simgesi olan Serdar çıktığı birçok radyo ve televizyon röportajlarından sonra büyük bir sigorta şirketinin reklamlarında boy gösterince tüm dikkatleri üzerine toplamış. Bunun üzerine de bir "yabancı" olarak Hollanda'da "Yılın Hakemi" seçilmesi tam bir bomba etkisi meydana getirmiş. Eminim yakında bizim reklamcılarımızdan da teklifler gelecektir sevgili Serdar'a.
Türkiye'den Hollanda'ya göç eden bir işçi ailesinin oğlu olan Serdar, özverili bir çalışmadan sonra ülkenin en genç hakemi olmayı başarmış. 26 yaşındaki Serdar, kariyerini FIFA kokartıyla taçlandırınca tam bir başarı hikâyesinin de simgesi olmuş. Genç yaşına rağmen apoletine eklenen bu unvanlar gösteriyor ki Serdar kendisinden bu dönem çokça söz ettirmeye devam edecek.
Hollanda Kraliçesi Beatrix'in, geçen ay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna verdiği yemeğe katılan Serdar Gözübüyük'ü, Cumhurbaşkanı Gül'ün tebrik ettiğini geçenlerde medyadan da gördük.
Avrupa'nın tam orta yeri Hollanda'nın, en genç ve tek Türk asıllı futbol hakemi Serdar, Türkiye ve Hollanda arasında gençliği temsil ediyor. Zamanla belki de Türkiye'deki yeşil sahalarda düdük çalarak, ülkemizin önemli hakemlerinden biri hâline gelecek olan Serdar'ı yakından takip etmeye devam edeceğiz.
AB Bakanlığımızın, yeni reklam filminde "Avrupa Türkiye'yle, Türkiye Avrupa'yla daha güçlü" yeni bir Avrupa ancak birlikte mümkün, konsepti de bunu destekliyor.
Hup Holland hup, go Serdar go!
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı bize yakışsın.