> Cenk Esen - ANKARA
Apple'ın efsanevi CEO'su Steve Jobs'un ölümünün yankıları sürerken, dünya teknoloji devi İntel, Türk üniversitelerinde beyin avına çıkıyor. İntel Türkiye, önümüzdeki yıl üniversitelerde Tekno Girişimcilik projesini hayata geçirecek. Proje kapsamında üniversitelerde girişimcilik dersleri verilerek, gençlere teknoloji alanındaki fikirlerini nasıl ticarileştirebileceğini öğretecek. İntel, bu girişimcilik derslerinin müfredata girerek, düzenli olarak verilmesini istiyor. İntel'in bu tür fikirleri desteklemek için kurduğu İntel Capital adında bir risk sermayesi şirketi de bulunurken, bu şirket Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölge için 50 milyon dolarlık fon ayırmıştı. Şimdi Türk gençleri de bu fondan pay kapmak için yarışacak. Konuya yönelik bilgi veren İntel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, projeye yönelik hazırlıkların devam ettiğini belirterek, önümüzdeki dönemde İntel olarak bu alana odaklanacaklarını ve yeni fikirlerin peşine düşeceklerini söyledi.
DÜNYA SARSILABİLİR
Aydın, bir iki gencin bir anda dünyayı sarsacak projelere imza atabildiğini aktarırken, gençlerin teknolojik üretkenlikte etkin olmasını istediklerini söyledi. Aydın, İntel'in yatırım şirketi İntel Capital'in Grupanya ve Nokta gibi iki şirketi desteklediğini belirtirken, "Bu iki şirketin yatırım ortağı olduk. Türkiye'de yazılımda başarılı firmalar var. Onları da desteklemek istiyoruz. 2012'de yeni yatırımlarımız olacak" dedi.
TEKNOLOJİK BERBER
Aydın, FATİH projesiyle de ilgilendiklerini belirtirken, "FATİH Projesi sadece donanım projesi değil. Bir dönüşüm ve çözüm projesi. Bu projenin içerisinde tabletin yanında akıllı tahtalar ve öğretmenlere bilgisayar sağlamak da var. Projenin bir parçası olmak istiyoruz. İş ortaklarımızla beraber bu konuda çalışıyoruz" dedi. Aydın, Türkiye'deki teknoloji kullanımına dikkat çekerken, berberi ve bakkalından örnek verdi. Aydın, "Berberim siparişleri MSN üzerinden almaya başlamış. Berberim de saç kestirme dönemlerimi not alarak bana 3 haftada bir 'saçınız uzadı' diye SMS atıyor" dedi.
"Şu anda sadece haberi okuyan kişiler azaldı, artık haberin hazırlanmasına katkı sağlayan, hatta kendi haberini kendi oluşturan ve sunan kişiler medyada daha popüler oldu" diyen Orhan Ertanhan "Dolayısıyla işi önce mutfağında öğrenmek lazım" dedi.
Gençlerin hayallerini spikerlik süslüyor
Uzun yıllardır özel bir kursta eğitmenlik yapan ünlü spiker Orhan Ertanhan, gençlerin "ün ve daha çok para" arzusuyla medya sektöründe en çok spikerlik yapmak istediklerini söyledi.
Eski TRT spikeri ve eğitmen Orhan Ertanhan, "Gençler, hem ekran önünde ünlü olmayı, hem de daha çok para kazanmayı tercih ettikleri için spikerliğe talep ve ilgileri daha fazla" dedi. Ertanhan, eskiden alternatif kanallar olmadığı için zorunluluktan herkesin TRT'yi seyrettiğini ve insanların daha çabuk ünlü olabildiğini ifade etti. Çok yakın geçmişe kadar spikerlik eğitimi veren konservatuvarlar dışında TRT kurulunun da olduğunu kaydeden Ertanhan, şunları söyledi: "Günümüzde bu mesleğin cazibesi ve talebi artınca diksiyon eğitimi veren özel kuruluşlar da çoğaldı. Spikerliğe gönül verip eğitim almayı düşünen kişilerin iyi araştırmaları lazım. Yetkin olan kişilerden eğitim almaları gerekiyor. Eğitim verme konusunda RTÜK tarafından bir yetkinlik belgesinin oluşturulup o belgeye sahip olanların eğitmenlik yapması lazım." Eski TRT spikeri ve eğitmen Dr. Attila Sarıkayalı da, "Zannediliyor ki spikerler çok yüksek ücret alıyor, fevkalade hayat yaşıyor. Hayır, onlar çok yüksek ücret almıyor" dedi. Sarıkayalı, spikerliğin bir hobi halinde olduğunu, ancak olaya at gözlüğüyle bakıldığı için gençlerin hâlâ işin farkında olmadığını ve şöhret olup iyi para kazanacaklarını düşündüklerini kaydetti. Sarıkayalı, şöyle devam etti: "Şöhret olma arzusu çok başka bir şeydir. Şöhret olduktan sonra da 'Aman nereden şöhret oldum' dersiniz. Sonra bir gün sizi kimse tanımaz hale gelirse psikolojik bunalım içerisine bile düşersiniz. Onun için şöhreti ve şöhretsizliği taşımak da şöhretten sonra son derece zordur ve psikolojik durumu sağlam değilse bu işe hiç kimse girmesin."
İNGİLTERE