OXFORD AA
İngiltere'de okuyan Türk gençler, eğitimleri bittikten sonra Türkiye'ye döneceklerini söylüyor.
Dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde okuyan Türk öğrenciler, aynı zamanda Türkiye'nin gönüllü elçiliğini yapıyor. Başbakanların mezun okuduğu okulda zorlu bir eğitimden geçen Oxfordlu gençler, üniversitenin en önemli kolejlerinden, Christ Church Koleji'nin tarihî binası önünde Anadolu Ajansı için bir araya geldi. Öğrencilerin çoğu, eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönmeyi ve ülkeye katkıda bulunmayı planlıyor. Okullarındaki Türk öğrenci sayısındaki azlığın sebebini birçoğu, burs imkanlarının kısıtlı olmasına bağlıyor. Öğrenciler şunları söylüyor:
Ömer Farukhan Güneş (Bilgisayar Mühendisliği alanında doktora yapıyor): "Google, yahoo gibi arama motorlarına alternatif olabilecek yeni bir arama motoru üzerinde çalışmalar yürütüyorum. İngiltere'nin ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher'ın da mezun olduğu okulda okuyorum. Buralara geliş ve okuma amacımız ülkeye katkıda bulunmak. Belki 10 yıl sonra Türkiye'de bir okulda hoca olmak isterim."
TÜRK TOPLULUĞU
Onur Unutulmaz (Oxford Üniversitesi Linacre Koleji Kültürel Antropoloji bölümünde doktora öğrencisi): "Aynı zamanda Oxford Üniversitesi Türk Topluluğu'nun Başkanıyım. Topluluk olarak Türkleri toplayıp, Oxford Üniversitesi'ndeki hocalara, öğrencilere ve ziyaretçilere Türk kültürünü, Türkiye'yi tanıtıyoruz."
Kerem Bayrakçeken (Üniversitenin Oriel Koleji Mühendislik bölümü doktora öğrencisi): "Burada ülkemizin gönüllü elçileriyiz".
TÜRKİYE'YE DÖNECEK
Burcu Özdemir (Sosyoloji bölümü doktora öğrencisi): "Birçok öğrenci "nasıl olsa giremeyiz" diyerek buraya başvurmuyor. Kendilerine güvensinler ve başvursunlar, hiç belli olmaz."
Engin Demir (Oxford Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde doktora sonrası araştırması yapıyor): "Türkiye'ye bu yıl döneceğim ve Ankara'da bir üniversitede yardımcı doçent olarak çalışmalarımı sürdüreceğim."
Kerem Tınaz (Modern Ortadoğu Çalışmalarında yüksek lisans yapıyor): "Doktoramı da Oxford Üniversitesi'nde yapacağım. Türkiye'ye dönüp, akademik hayatın içinde bir şeyler yapmak istiyorum" dedi.
Yaman Dalanay (Oxford Üniversitesi Exeter Koleji Arkeoloji bölümünde araştırma görevlisi): "Üniversitedeki Türk öğrencilerin sayısı az. Türk öğrenciler için özellikle sosyal bilimler alanında burs kaynakları kısıtlı. Bu büyük bir eksiklik."
Gençlerin Murat Boz ile coştuğu bahar şenliklerinde, gazetemiz de bir stant açtı. YYÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu da standımızın ziyaretçileri arasında yer aldı. Yeni Yüzyıl coşkusu
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından bu sene ilki gerçekleştirilen bahar şenliği coşkulu geçti. Murat Boz ve Model Grubu sahne aldığı Park Orman'daki şenlikte, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Mütevelli Heyeti Üyesi ve Başkan Vekili Ekrem Çalkılıç, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İzzet Bozkurt, gençlerin heyecanına ortak oldu. Çalkılıç, gençlere Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nin Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinin de açıldığı müjdesini verdi. Gençler festival etkinlikleri çerçevesinde langırt, gladyatör, şut becerisi, rollerball, play station, air hokey ve langırt gibi pek çok eğlenceli aktivite ile eğlenerek koca bir yılın stresini üzerlerinden attı.
Dünyanın en başarılı genci siz misiniz?
Dünyanın en prestijli ödüllerinden "Ten Outstanding Young Persons Of the World" programının Türkiye finalleri olan "TOYP - Türkiye'nin On Başarılı Genci projesinin 2012 süreci başladı. Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği Türkiye federasyonu tarafından yapılan yarışmanın kategorileri, iş dünyası, ekonomi veya girişimcilik; siyaset, hukuk ve kamu yönetimi, bilimsel önderlik, kültürel başarı, çevre korumacılığı ve ahlaki önderlik; insan haklarına, çocuklara ve dünya barışına katkı, insanlığa ve gönüllü kuruluşlara hizmet, fen ve keknik gelişme, kişisel başarı ile tıbbi yenilik ve buluşlar. 18-40 yaş arasındaki gençlere açık olan yarışma hakkında http://www.toyp-tr.org adresinden bilgi edinilebilir.
ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ Haftada 42 SAAT internetteyiz
Youth Republic grup şirketi olan "Youth Insight"ın üniversiteli, liseli, çalışan ve çalışmayan toplam 4300 genç ile online ve yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği "Medya Tüketim" araştırması, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Buna göre:
> Üniversite gençliği, televizyon başında geçirdiği zamanın 3 katını internette dolaşarak geçiriyor.
> Her 4 liselinin 3'ü internette dolaşırken aynı zamanda başka şeylerle de ilgileniyor.
> Üniversiteli bir üniversiteli genç haftada en az 42 saatini internet başında geçiriyor.
> Üniversitelilerin internetten sonra en fazla tükettikleri medya kanalları ise; haftada 14 saatle TV, 12 saatle radyo, 8 saatle gazete.
Fikri olana girişimcilik eğitimi
Kalkınma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Intel ile Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, gençlerin teknoloji bazlı girişimci olmalarını desteklemek ve dünya çapında başarılara imza atmalarına yardımcı olmak amacıyla Intel Öğrenci -Teknoloji ve Girişimcilik Programı'nı hayata geçiriyor. Proje çerçevesinde 6 bin gence, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği'nin gönüllü eğitmenleri tarafından girişimcilik eğitimi verilecek. 15-30 yaş arası gençler, iş fikrini analiz etmek, bütçe hazırlamak, pazarlama stratejisi oluşkurmak, iş için web sitesi oluşturmak gibi konularda eğitim alacak. Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, geçen yıl 7 bölgeden 21 ilde 26 eğitim gerçekleştirilerek 560 gence sertifika verdiklerini söyledi.
Yıldızlılar bugün bir araya geliyor
Yıldız Teknik Üniversitesi Mezunlar Derneği, Yıldız mezunları ile öğrencilerini Davutpaşa Kampüsü'nde bugün düzenlenecek "Yıldız Günü"nde bir araya getiriyor. Rektör İsmail Yüksek'in, mezunları, öğrenim görmekte olanları, akademik ve idari personeli aileleriyle birlikte davet ettiği etkinlik için hazırlanan bisikletlerle dileyen kampüsü gezecek, dileyen çocuklarıyla top oynayacak, dileyen yıldız logolu uçurtma uçuracak. Etkinlik, Fen Edebiyat Fakültesi Tarihi kışla binası iç avlusu ve ön kısmında yapılacak. Etkinliğin sonunda mehteran gösterisi var.
KIBRIS ANLATILDI Üniversitenin filmi Cannes'da
KKTC'deki Yakın Doğu Üniversitesi'nin hazırladığı "Kod Adı Venüs" filmi Cannes Film Festivali'nde gösterime kabul edildi. 1955-1974 yılları arasında Kıbrıs'ta yaşananları konu alan filmin ilk gösterimi 21 Mayıs'ta yapıldı. 200'den fazla Kıbrıslı Türk ile 12 İngiliz oyuncunun yer aldığı, KKTC, Türkiye, İngiltere, Hollanda ortak yapımı olarak yaklaşık 3 milyon liralık bütçeyle çekilen film, ön elemeleri geçerek, 21 Mayıs ve 24 Mayıs tarihlerinde Festival De Palais'de gösterildi.