Eğitim... Eğitim... Eğitim...

A -
A +
Toplumların geleceklerini eğitimleri belirler. Nitekim, dün ne ekildiyse, bugün onu biçiyoruz; bugün ne ekiyorsak, yarın onu biçeceğiz.
Günlerdir dershaneleri tartışıyoruz; yani devenin boynunun eğriliğini.. Herkes, bulunduğu yerden deveyi tarif ediyor ve çıkarları doğrultusunda cevap yetiştiriyor. Halbuki, bir de devenin kendisine sorsalar, alacakları cevap şu idi: Nerem doğru ki?!
Bu denli eğrilik, elbetteki, bugünkü iktidarın işi değil; 12 senedir, onca bakan değişmesine ve onca girişimlere rağmen, henüz arzu edilen sonuçlara ulaşılabilmiş değiliz. Dershaneler, elbetteki geçmişin sebeplerinin bir sonucudur. Dikkat edilirse; absürtlüğe kaynak teşkil eden sebepler ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.
Bu girişime, aklı başında olan herkesin destek olması gerekir. Yani, ne yapıp edip eğitimin kalitesini artırmalıyız. Mademki bütçenin yarısına yakını eğitime gidiyor; bu parayı doğru şekilde sarf etmeliyiz.
Dershanelerin kaldırılması gerektiğini ilk dillendiren, ömrünü eğitime adayan dostum Prof. Dr. Necat Birinci'dir. Bakanlık müsteşarı iken (2004 yılında) buna işaret etmiş ve mahut çevreler tarafından şimşekleri üzerine çekmişti. Sekiz yıllık bir gecikmeyle de olsa; zararın neresinden dönülse kârdır..
Söz kaliteli eğitimden açılmışken; yine sevgili dostum Birinci'nin müsteşarlığı döneminde (2003) gerçekleştirdiği bir hayalimizi ifade etmeden geçemeyeceğim: Sosyal Bilimler Lisesi.
İlki İstanbul Bahçelievler'de açılan bu okulların sayısı bugün (32)'ye ulaşmıştır.
Söz konusu liselerin amacı: Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmek..
Bu alanlardaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri, bu alanlarda yüksek öğrenime hazırlamak..
Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde Türkçe ve yabancı dil öğrenmelerini sağlamak..
Öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duyguların uyandırılmasını sağlamak..
Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirmek..
Toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunmak..
Öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yöneltecek ve gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortam ve şarları hazırlamaktır.
Hazırlık artı dört yıllık bir eğitim sürecine sahip olan okulda birinci yabancı dil İngilizce'nin yanında bir ikinci dil (Alm. Frans. Arap. Rus.) öğretilmektedir.
Müfredatta ayrıca; Sosyal Bilim Çalışmaları, Diksiyon ve Hitabet, Osmanlı Türkçesi, Bilgi kuramı, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi, Uluslararası İlişkiler ve Yönetim Bilimi yer almaktadır.
Öğrenciler zorunlu olarak, bireysel ve toplu seminer ve proje çalışmalarında bulunarak; ezberci ders ve test mantığından uzaklaşır ve okuyup araştırmayı, muhakeme gücünü kullanarak yorum yapabilmeyi kazanırlar
Sevgili Birinci dostum; bu güzide okulların kalitelerinin düşmemesi için, sayılarının artmamasını arzuluyor ancak; kaliteyi muhafaza şartıyla bu okulları ne kadar çoğaltırsak azdır diyorum ve bu okulların banisi olmakla kendilerini kutluyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.