Kutlanacak çalışma! Üniversitelere 20 bin yabancı öğrenci

A -
A +

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın yaptığı en iyi işlerden biri de kurumu merkezî olmaktan çıkarmaya başlaması ve bazı işleri üniversitelerin sorumluluğuna terk etmesi.

Bunlardan biri de yabancı öğrenci alımı ve merkezî sınav.
Tam 91 devlet ve vakıf üniversitesi adına sınav çalışmasını Samsun 19 Mayıs Üniversitesi yürütüyor.
Geçen Pazar günü programımda Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan'ı konuk ettim. Çalışmalarını anlattı.
Bu yıl alınacak toplam yabancı öğrenci kapasitesi 20 bin.
Büyük bir rakam.
Sınav için başvuru tarihi 2 Mayıs 2014'te sona eriyor. 25 Mayıs 2014'te Türkiye, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Fransa, Almanya, Etiyopya, Kosova, İran, Kırgızistan, Malawi, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İsviçre, Tacikistan dâhil toplam 32 ülkede ve 49 şehirde tam beş dilde; Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca ve Rusça sınav yapılacak ve her yerde aynı saatte başlayacak. Sınavda en az 50 puandan başlayarak seçilecek okula göre 95 puana kadar alanlar okullara kabul edilecekler.
Önemli bir noktayı da atlamayalım. Yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli vatandaşların çocukları da, eğer orta öğrenimlerini yaşadıkları ülkede yapmışlarsa bu sınavlara girebilecek.
Bir ülkeye gelecek yabancı öğrenci o ülkelerle aramızdaki kültürel alışverişi, ticareti, dostluğu artıran en önemli unsurlardan biri. Döviz getirisi ise çok yüksek. Bu yüzden Samsun 19 Mayıs Üniversitesini kutlamak gerek tüm üniversiteler adına bu zor görevi üstlendiği için.
Ancak bir eleştirim var. Kendimi yabancı öğrenci yerine koydum ve Üniversitenin web sitesine girdim. Aradığım bilgileri bulabilmek için 10-15 dakika dolaştım. Ama mümkün olmadı. Bunu Rektör danışmanı Doç. Dr. Bekir Şişman'a da telefon açarak ilettim. Bekir Bey çok zarif, teşekkür etti ve hemen ilgilenip sayfaları değiştireceklerini söyledi.
Umarım kısa zamanda yaparlar çünkü bu kadar önemli bir konuda denizde yüzüp derede boğulmak olur bu.

Urfa dünya klasmanına koşuyor

Bu yazıyı yazmakta biraz geç kaldım ama önemli.
Türkiye'de başlı başına, yalnızca bazı şehirlerin-yörelerin mutfakları kimi ülkelerin mutfaklarından daha zengin. Kimse Alman, İngiliz ya da Rus mutfağının bizim Antep, Hatay, Tokat ya da Ege mutfağından zengin olduğunu söyleyebilir mi? Laz, Çerkes, Gürcü, Boşnak gibi etnik mutfakları saymıyoruz bile.
Türkiye'nin tüm şehirlerinin mutfakları da aslında bu konuda birer hazine. Şimdi onlar arasından sıyrılan bir şehrimizin, Urfa'nın başarısını konuşuyoruz bugün. Çünkü Şanlıurfa, Unesco Dünya Gastronomi Şehri adaylığını açıkladı.
Dünyada daha önce sadece 5 şehrin elde edebildiği Unesco'nun 'Dünya Gastronomi Şehri' unvanı için başta valilik olmak üzere tüm kurum ve STK'lar harekete geçmiş. Şimdi sonucun açıklanacağı 30 Kasım 2014 tarihine kadar heyecan dorukta.
Bu unvanı dünyada yalnızca 5 şehir almış:
Popayan (Kolombiya), Chengdu (Çin), Östersund (İsveç), Zahle (Lübnan) ve Jeonju (Güney Kore).
Unesco'nun bu unvanına sahip olmak çok önemli çünkü, prestijin yanı sıra turizm alanında büyük bir ekonomik potansiyel sağlıyor.
Şanlıurfa'ya şimdiden başarılar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.