Denize balıklama atlayan Ramazan Baş, kendisine yardıma koşan iyi niyetli vatandaşların "su yuttu" zannederek ayaklarından tutup boynunun üzerine sallamasıyla felç oldu. O, hayata küsmek yerine bilinçsizlik yüzünden felç olmuş insanlara yardım için seferberlik başlattı Sunuş
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD)'nin konuğuyuz bugün değerli okuyucular. Dernek Başkanı Ramazan Baş, hem kendi hem de dernek hikayesini paylaştı bizimle. Biz kendi düzenimiz içinde dönüp dururken, hayatın gerçekleri içinde yoğurulan bu güzel insanlar; ihtiyacı olanların hayatlarına mutluluk, sağlık katabilmek için, sıkıntılarını bir parça olsun hafifletip destek verebilmek için çaba harcıyorlar. Bizim payımıza da, bu güzellikleri naçizane yansıtmak düştü size, elimizden geldiğince... Röportajda en çok etkilendiğim sahne sıcaktan bunalıp, tansiyonu düşen Ramazan Bey'in orada olan annesini çağırması, annesinin yüzüne su serpip, rahatlatması... Ayrıca tam bir başarı hikâyesi olan Serkan'ın beraber resim çektireceğimizi duyduğunda yaşadığı heyecanı ve elini kolunu nereye koyacağını bilemeden, mutlulukla gülümsemesi... İşte hayat bu... Birilerinin tebessümüne bir anlık bile olsa vesile olmak...Hadi siz de bugün birilerinin tebessüm etmesine yardımcı olun. Gerçekten çok iyi geliyor... İyi pazarlar G.K.Z.
HİZMETİMİZ TAMAMEN ÜCRETSİZ
Omurilik Felçlileri Bakım Merkezi hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Ramazan Baş, "İhtiyaç sahibi omurilik felçlilerinin 24 saat bakımı gerçekleşiyor. 24 yatak ka-pasiteli merkezimizde fizyoterapistten psikoloğa her türlü bakım ve hizmet ücretsiz olarak veriliyor. Bakım merkezimizin giderleri tamamen bağışlarla karşılanıyor. Yine bu noktada da pek çok kurum düzenli yardımlarla yanımızda yer alıyor" diyor.
19 yaşındayken sığ suya atlama sonucunda omuriliğiniz zarar gördü. Kitabınızda belirttiğiniz üzere C6 seviyesinde omurilik felçlisi oldunuz. Sonraki süreci sizden öğrenelim.
Bütün yaz denize girdiğim bir yerdi. Önceden derinliğini biliyordum ama maalesef balıklama atladım. Omuriliğin görevi nedir, sığ suya balıklama atlayınca ne olur, bilinçli değildim. Bana ilk yardım müdahalesi yapan insanların iyi niyetli olduğunu biliyorum. Fakat ayaklarımdan tutup boynumun üzerine beni sallamaya başladılar. Su yuttuğumu zannetmişler. Vatandaşlarımızın bu bilinçsiz müdahalesi yüzünden, boynumdaki kırıklar omuriliğime zarar vermiş. Maalesef hayatım boyunca tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşamak zorunda kaldım. Başta zorlandım. Fakat daha sonra çok önemli bir şeyin farkına vardım. Bu kazaları önlemenin aslında çok kolay yolları olduğuydu...
Omurilik Felçlileri Derneği nasıl kuruldu? Nasıl karar verdiniz?
Yaşadığım kazanın ardından aslında yalnız olmadığımı fark ettim. Benim gibi pek çok insan bilinçsizlik sebebiyle ya felç kalmıştı ya da ölümle sonuçlanan kazalar yaşamıştı. İşte bu yüzden derneği bir gereklilik olarak gördük. Ve kurar kurmaz ilk faaliyetlerimiz de ilkyardım ve önleyici hizmetler oldu. 1998 yılından beri de uluslararası tanınırlığı olan ve onlarca projeye imza atan bir dernek haline geldik.
Köşe yazarlığı, tiyatro yazarlığı, oyunculuk, TOFD Derneği Başkanlığı ve daha birçok sosyal kuruma üyelik yapıyorsunuz
Dünyada her yaşananın bir sebebi olduğuna inanıyorum. Hayatımın büyük kısmını engellilerin haklarını kazanabilmeleri için harcadım. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin ve Omurilik Felçlileri Spor Kulübü'nün kuruluş çalışmalarının ardından 2003 yılında Genel Başkan oldum. Bununla birlikte Türkiye Paralimpik Derneği kurucu üyeliği, Bakırköylü Sanatçılar Derneği üyeliği, İst. Üniversitesi Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi Danışma Kurulu üyeliği ve Engelsiz Yaşam Federasyonu Kurucu Başkanlığı görevlerini de elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum. Gücüm yettiği sürece de, gerek dernek faaliyetleri, gerekse de sosyal aktiviteler aracılığı ile engellilerin seslerini duyurmaya yardımcı olacağım.
Faaliyetlerinizle birçok kişiye destek oluyorsunuz. Bu faaliyetlerden kimler yararlanabiliyor?
Derneğimizin adında omurilik felçlileri ibaresi bulunuyor ama biz genel olarak ortopedik engellilere hizmet veriyoruz. Bununla birlikte ulusal ve uluslararası pek çok projemizde her engel grubundan insanı biraraya getiriyoruz. Engelsiz kişileri de pek çok projemizde buluşuturuyoruz. Bahsettiğim gibi derneğimizin öncelikli hedeflerinden biri de ilkyardım ve koruyucu hizmetler. Bu sebeple toplumun bütün kesimine hizmet veriyoruz.
Özel Bakım merkezi nasıl kuruldu? Orada nasıl hizmet veriliyor?
Omurilik felçlilerinin bakımı diğer engel gruplarına göre biraz daha farklıdır. Bunun içinde özel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Türkiye'de de bunun büyük bir eksikliği vardı. Uğur Makineleri sahibi rahmetli Hüsnü Ayık sayesinde Gürpınar sayesinde edindiğimiz araziye yine Uğur Makineleri, Mainetti, Dr. Metrys ve pek çok kurumun katkısıyla Hüsnü Ayık Özel Bakım Merkezi'mizi açtık. Maalesef rahmetli Hüsnü Bey orada engellilerin kaldığını göremedi. Ama biz sizlerin huzurunda kendisini sevgi ve rahmetle anıyoruz. Bakım Merkezimizde kimsesiz ve ihtiyaç sahibi omurilik felçlilerinin 24 saat bakımı gerçekleşiyor. 24 yatak kapasiteli merkezimizde fizyoterapistten psikologa her türlü bakım ve hizmet ücretsiz olarak veriliyor. Bakım merkezimizin giderleri tamamen bağışlarla karşılanıyor. Yine bu noktada da pek çok kurum düzenli yardımlarla yanımızda yer alıyor.
Tiyatro oyununuzun yakında yeniden galası olacak. Oyunu siz yazdınız. Nasıl beslendiniz oyunu yazarken?
Aslında hepsi biz engellilerin yaşanmış hikayeleri. Elbette ilgi çeksin diye mizahla yoğruldular. Ama inanın skeçlerdeki her bir hikaye yaşanmış bir olayın hikayesidir.
'Engelsiz Eğitim' projenizin hedefi nedir?
Engellilerin karşılaştığı en büyük sorunlarından biri eğitim yaşantısının sekteye uğraması oluyor. Erişilebilir bir kentte yaşayamayınca evinden çıkamıyorsun, evin uygun olsa kaldırıma park etmiş bir araba yüzünden dışarı çıkamıyorsun. Okullarda da aynı sıkıntılar yaşanıyor. Birinci sınıfta ilk katta olsa da sınıflar ilerledikçe üst katlara taşıyorlar. Asansörsüz, rampasız, liftsiz binalar olunca da öğrenci okuluna sürekli devam edemiyor. Bununla birlikte engelli tuvaletleri de büyük bir eksiklik okullarımızda. Engelsiz Eğitim Projesi ile de biz bütün bunların ortadan kaldırılması için çabalıyoruz.
'Akülü Tekerlekli Sandalye' kampanyasına nasıl destek olunabilir? 'Altı üstü bir kapak' bu kampanyanın destek sloganı mı?
Akülü Tekerlekli Sandalye Kampanyamız 2005 yılından bugüne oldukça büyük ilgi gördü. Dünya da eşi benzeri olmayan bir şekilde 81 ilde 3800'ün üzerinde akülü tekerlekli sandalye dağıtıldı. Bununla birlikte de binlerce manuel tekerlekli sandalye ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Bu inanılmaz sayılara rağmen halen 3000'in üzerinde kişi akülü tekerlekli sandalyesine kavuşarak özgürlüğünü umut ediyor. Akülü Tekerlekli sandalye Kampanyamıza destek olmak için 3430 mesaj hattımıza boş bir sms atarak 5 TL katkıda bulunabilirsiniz. Bununla birlikte sizin de bahsettiğiniz gibi "Altı üstü bir kapak" dediğimiz plastik kapak toplama kampanyamız var. Her türlü, her renk plastik kapakların toplanarak, geri dönüşümünden elde edilen gelir sandalye kampanyamıza aktarılıyor. Özellikle ilköğretim öğrencileri plastik kapak toplama kampanyasını oldukça benimsedi. Buradan sizler aracılığı ile kampanyamıza destek veren herkese teşekkür etmek isterim.
Her araçta boyunluk bulundurmalı diyorsunuz. Neden?
İlkyardım esnasında en önemli amaçlardan biri kazazedeyi bir sağlık kuruluşuna doğru bir şekilde transfer etmektir. Omurilik yaralanmaları diğer kırıklar gibi gözle görülmeyebilir. İşte bu yüzden ilkyardım esnasında bir sağlık kuruluşuna transfer edene kadar boyunlukların kullanılması çok önemli. Derneğimizin patentinde engelli arkadaşlarımız tarafından üretilen boyunluklar da bu amaç için kullanılmakta.
Uluslararası çocuk şenliği Nisan'da yapıldı. Yeniden yapacak mısınız?
Bu sene 6. defa gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Gülen Çocuk Şenliği her yıl daha da fazla katılımcıyla gerçekleşiyor. Başbakanlık desteğiyle gerçekleştirdiğimiz şenliğimizde dünyanın dört bir yanından her engel grubundan çocuklarımız hem biraraya geliyor, hem de ülkemizi tanıyorlar. Biz bu organizasyonumuzu her yıl gerçekleştirmeyi istiyoruz.
Derneğinizin, toplumun önde gelen isimleri tarafından İhtiyaç duyduğumuz her noktada bizlere desteklerini esirgemeyen yüzlerce isim var. Her etkinliğimizde bizlerin yanında oldular. Bununla birlikte sanat dünyasından spor camiasına, işadamlarına bizlere katkı sunan herkese sonsuz teşekkür ederiz.
BİLİNÇSİZLİK FELÇ EDİYOR
Denizde yaşadığı talihsiz kazanın ardından yalnız olmadığını fark eden Ramazan Baş, "Benim gibi pek çok insan bilinçsizlik sebebiyle ya felç kalmıştı ya da ölümle sonuçlanan kazalar yaşamıştı. İşte bu yüzden derneği kurduk. Ayrıca merkezimizde yaşanmış hikayelerin provasını da mizahi bir şekilde yapıyoruz. Birçok tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşacak bu oyunlardan elde edilecek gelir ise merkezimize aktarılacak" dedi.
ENGELİNE YENİLMEDİ Serkan Uman'ın başarı hikâyesi
1989'da Van'da yedi buçuk aylık prematüre doğdum. Doğum anında oksijensiz kalma sonucunda spastik yani tıp dilinde serebral palsi, distoni hastalığıyla dünyaya geldim. Altı aylıkken bende başımı tutamama, desteksiz oturamama, ellerimi ve ayaklarımı düzgün kullanmama gibi problemler ortaya çıkmaya başladı. Birçok şey söyledi doktorlar, "Erken doğan çocuklarda bu gibi hareketler normaldir. Yedi yaşına kadar düzelir" ama ne yazık ki öyle olmadı. Ailem bunun üzerine daha iyi bir tedavi alabilmem için İstanbul'a taşındı. Ameliyatlar ve fizik tedavileri. Hastalığımın gelebileceğim en son seviyesine gelebildim. Sonrasında açık ilköğretimi bitirdim. Grafik tasarım kursuna gittim ve birincilikle bitirdim. Daha sonra İngilizce kursuna gittim o kursuda en iyi seviyede bitirdim ve şimdi açık liseyi okuyorum. Şu anda, Türkiye omurilik felçlileri derneğinde basın ve protokol sorumlusunun asistanı olarak çalışıyorum. Ayrıca hem hayatımı hem de engellilerin problemlerini ve sıkıntılarını ele alan bir kitap yazdım. Basım aşamasında.