Telesekreterlerde erkek sesi duyuyor musunuz hiç? Duysanız garip karşılarsınız değil mi?
Neden peki?
Bugün Çin'den bir fotoğraf gördüm, hemen beynimde bu soru çaktı? Çin'de de aynı, Türkiye'de de, Danimarka'da da. Doğudan batıya dünyanın hemen hemen her kültüründe bu kanaat yaygın maalesef.
-
Kadınları, kızları oyuncak robot gibi insanların önüne show yaptırmaya, dans ettirmeye çıkarmak her memlekette âdet hâline gelmiş.
-
Sadece show yaptırmak için değil elbette. Müşteri karşılamak, telefona cevap vermek, satış yaptırmak, ürün tanıtımı yaptırmak, müşteriyi cezbetmek, her türlü para kazanmak için kadın araç olarak kullanılıyor.
-
Bu, bayramda misafirlere küçük kız çocuğunun çikolata tutması kadar masum değil. "Ne olmuş canım, kadın çalışmasın mı yani" de değil.
-
Bir arkadaşım demişti zamanında, ne derece doğru bilmiyorum ama, kariyer sitelerinde aranan 6000 elemanın 4000'i bayanmış. Neden?
-
Normal günde normal giyinen bir kadın, müşteriyle görüşmeye gideceği gün mini etek giyiyorsa bunu nasıl değerlendirmek lâzım?
-
Sanayideki hırdavatçıda, lastikçide kadının işi ne?
-
Kadınlar, kızlar süs bitkisi midir? Vitrin malzemesi midir, sunum aracı mıdır? Pazarlama aracı mıdır? Kapıda "Hoşgeldiniz" diyecek erkek eleman yok mu? Neden illâ kadın?
-
Telefonda kadın sesi tercih sebebi. Neden?
Havaalanında, otelde, mağazada misafir karşılamak hep kadınların görevi. Neden?
Ağırlıklı olarak erkeklere hizmet veren işletmelerde özellikle kadınların hizmet etmesi normal mi?
-
Reklamlardaki, medyadaki açık pazarlamayı hiç saymıyorum. Aslında ordan başlamak lâzım ama nerede biteceği belli değil. Dikkat çekici güzellikte bir kadının başrol almadığı film, reklâm, dizi yok gibidir? Neden?
-
İzleyicisinin tamamına yakını erkek olan futbol bültenlerini neden hep kadınlar sunuyor?
-
Sanki dünyanın her yerinde müşteriler erkek, kadınlar da erkek müşteriyi cezbetmek için bir araç. Kadının güzelliği, narinliği, zarafeti erkeklerin göz zevkine, kulak zevkine hitâb etmesi için mi yaratılmıştır sümme hâşâ?
-
Gerçek Türkçe'de (Osmanlıca) kadın cinsi için "cins-i latif" denirmiş. Latif, yani narin, zarif, ince, kırılgan, hassas demek. Başımızın tâcı kadınlarımızı, kızlarımızı, kıymetli varlıklarımızı, yuva yapan dişi kuşu, ailenin çekirdeği olan cins-i latifi "cins-i show" olarak kullanmak neyin göstergesi?
-
Biliyorum çok soru sorduk ama tüm bunların bir cevabı olmalı. O cevap da şu: Kadına İslâmiyet'in verdiği değeri vermediğimiz müddetçe, ne erkek kadını kullanmaktan vazgeçer, ne de kadınlar kendini kullandırtmaktan.