ÇALIŞAN DÜNYASI
29 Kasım 2009 01:00
KANUN, MEVZUAT ve YÖNETMELİKLER
ŞERİF AKÇAN İlaçlar takibe alınıyor
Ülkemizde sık sık ilaç israfının olduğu söylenir. Bu söylemin doğruluğunu kendi çevremize bakarak test edebiliriz. Gerçekten hepimizin evinde kullanmadığımız ve miadı geçen ilaçlar bulunmaktadır.
İkinci olarak sahte ilaç üretimi ve satışı da ülke gündemine gelmektedir. Gerek Sosyal Güvenlik Kurumu Teftiş Kurulu ve gerekse devletin diğer denetim ve soruşturma birimlerinin zaman zaman yaptıkları operasyonlarda piyasaya sahte ilaç sürüldüğüne hepimiz tanıklık etmekteyiz. Sahte ilacın yanında kupür olayı da ilaç yolsuzluklarının başında gelmektedir.
O veya bu şekilde ilaç yolsuzlukları sağlık sektörünün önemli gündem maddelerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu tür sorunları gidermek ve yolsuzlukların önüne geçmek için üretilen her ilacın takibini öngören "İlaç Takip Sistemi" kuruluyor.
Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumunun ortaklaşa yürüttükleri proje 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe girecek.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği"nde yapılan değişiklikler uyarınca 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren üretilen tüm
ilaç ambalajları üzerine ruhsat/izin sahipleri tarafından "Karekod" konulması zorunlu tutulmuştur. İstisnai durumlar söz konusu Yönetmelikte ayrıca belirtilmiştir.
İlaç ruhsat/izin sahipleri tarafından karekod okuyabilen okuyucularla okunabilecek şekilde karekod uygulanan her bir ilaç kutusunun, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan "İlaç Takip Sistemi"ne (İTS) bildirilmesi gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı İTS ile karekod içeriğinde bulunan her bir kutuya özgü numara üzerinden ilacı son kullanıcıya ulaşana kadar takip edecektir. Son kullanıcıya ulaşan, son kullanım süresi dolan veya herhangi bir aşamada kullanılmaz hale gelen ilaçlar İTS'nde satılamaz hale getirilecektir. Söz konusu işlemler Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda yürütülecektir.
1 Ocak 2010 tarihinden önce üretilmiş ilaçlar önceden olduğu gibi fiyat kupürü ve barkodları kesilmek suretiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna fatura edilmeye devam edilecektir.
İlaç Takip Sistemi ile birlikte ilaç fabrikasında üretilen bir ilacın üretim aşamasından itibaren takibi yapılabilecektir. İlacın nerede olduğunu görmek mümkün olacaktır.
Örneğin; X ilaç fabrikasında üretilen bir ilacın hangi tarihte hangi saatte ve nerede üretildiği, şu anki durumunun ne olduğu, yani fabrikanın deposunda mı, ecza deposunda mı yoksa herhangi bir eczanede mi olduğu veya tüketilip tüketilmediği gibi konuları görmek mümkün olacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu için ilaç takip sistemine geçilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Özellikle kupür yolsuzlukları ve sahte ilaç satışının önlenmesi için hayati önem taşımaktadır.
Çok yakın bir süre içinde hayata geçecek olan bu sistemin ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor hepinizin mübarek Kurban Bayramını tebrik ediyorum.
Emeklilik için işe giriş tarihi çok önemlidir
Veysel İlhan- Babam 3 Ekim 1960 doğumlu olup 1978 tarihinde işe başlamış SSK girişi yapılmış SSK nosu alındığı halde bir gün dahi adına prim yatırılmamıştır. Daha sonra 13 Nisan 1989'da işe girmiş ve aynı SSK no üzerinden SSK girişi yapılmış ve bugüne kadar toplam 1343 prim gün sayısı vardır. 23 Şubat 1998 tarihinde Bağ-Kur ödemeye başlamış ve 11 yıl (tahmini 3988) gün Bağ-Kur primi yatırmıştır. 13 Mart 2009 tarihinden itibaren SSK primi yatırmaktadır.
Acaba babam ne zaman emekli olabilir? SSK yetkilileri 2 sene daha SSK primi ödemesi gerektiğini söylemişler...
Cevap: Veysel bey, babanızın 1978 yılında işe girişi ile ilgili olarak şunları söyleyebiliriz: İşe giriş bildirgesi verilen kişilerin o dönemlerde ayrıca dönem bordrolarının da SSK'ya verilmesi gerekiyordu. Tek başına işe giriş bildirgesi verilmiş olması hizmet kazanmak için yeterli değildir. Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamasında babanızın işe başlama tarihini 1978 olarak kabul ettiremezsiniz. Sadece dava yolu ile işe başlama tarihini 1978 olarak kabul edilebilir. Bu uzun bir süreç olduğu için ayrıntılarına girmiyorum. Yargıtay bu tür davalarda işe giriş bildirgesinde sigortalının gerçek imzasının olup olmadığı gibi konuları incelemektedir. Çoğunlukla işe giriş bildirgesinin verilmiş olmasını iş yerinde en az bir gün çalışıldığına karine olarak kabul edilmektedir. Ancak tekrar ediyorum bu uzun bir süreçtir.
Dava açmadan normal yollarla emeklilik planlarına gelince, babanız SSK statüsünde emekli olabilmesi için 13 Mart 2009 tarihinden itibaren en az 3.5 yıl (1260 gün) SSK primi yatırmaya devam etmelidir. Bu şekilde 13 Nisan 2014 tarihinde emekli olabilir. Unutmayınız ki son 3.5 yılını mutlaka SSK statüsünde prim ödeyerek geçirmelidir.
www.calisandunyasi.com
e-mail: calisandunyasi@tg.com.tr Adres: 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna-İST.