ÇALIŞAN DÜNYASI
23 Şubat 2010 01:00
LÜTFİ KÖKSAL
MEMUR, İŞÇİ ve İŞVERENİN REHBERİ Raporum %90'dan 40'a düştü, şimdi ne olacak?
> Ercan Veyseloğlu / İZMİT
10 yıldır diyaliz hastasıyım, % 90 heyet raporum vardı. 1800 günle malulen emekli olabiliyordum. Ancak 2009'da böbrek nakli oldum. Engellilik oranım % 40-50 arası oldu. Bu durumda 3600 günle emekli olabiliyormuşum. Eğer doğru ise eksik günleri geriye dönük ödeyebilme imkânı var mıdır? Şu an çalışmaktayım. 19.10.1976 doğumlu, 14.06.1993 sigorta girişliyim.
CEVAP: Sayın Veyseloğlu, raporunuz %60'ın altında olduğu için malulen emekli olamamışsınız. Ancak Defterdarlıktan "Vergi İndiriminden yararlanabilir" yazısı alabilirseniz 3. dereceden engelli olarak erken emekli olabilirsiniz.
18 yaşınızın dolduğu 19.101994 tarihi Sigorta başlangıcınız olup, buna göre yazı alabilirseniz 3. dereceden engelli olarak 17 yıl ve 3920 günle emekli olursunuz. Bunun için 4 yıl daha prim ödemeniz gerekiyor. Geriye dönük herhangi bir borçlanma, ödeme yoktur. Ancak askerlik yaptıysanız bunu borçlanabilirsiniz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
> Emin Çakır / BURSA
1989'da sadece 10 günlük sigortam yatmış, askerliğim sigortadan önce, 10 günün ve borçlanacağım askerliğimin bana bir faydası olur mu?
CEVAP: Değil 10 gün, 1 gün bile sigortanız yatsa emeklilik hesabınız için başlangıç sayılır. Buna göre 25 yıl, 51 yaş ve 5450 günle emekli olabilirsiniz. Ayrıca askerliğinizin sadece 1 yılını borçlanırsanız girişiniz 01.05.1988 tarihine çekilir ve 50 yaşınızın dolduğu 04.05.2016 tarihinde 5375 günle emekli olursunuz.
> Faruk İpek
1982 doğumlu, 2004 Bağ-Kur girişliyim, %50 engelli raporum var, nasıl emekli olabilirim?
CEVAP: Toplam 3 yıl 4 gün hizmetiniz var. 5510 Sayılı Kanun'un 28. maddesine göre, %50-59 arasında engelli olanlar 16 yıl ve 4320 günle yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyor. Buna göre sizin 9 yıl daha prim ödemeniz gerekiyor. SSK'ya geçmeniz size bir avantaj sağlamaz, askerliğinizi borçlanmanız sadece gün toplamınıza ilave edilir.
> Cemalettin Çakar / İST.
1960 doğumluyum, 1976 Sigorta girişliyim, acaba ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Bağ-Kur ve Sigorta'da toplam 15 yıl, 5 ay hizmetiniz var. 9 yıl 7 ay daha prim öderseniz 55 yaş ve 9000 günle Bağ-Kur'dan NORMAL emekli olabilirsiniz. Veya hiç prim ödemeseniz 58 yaşınızın dolduğu 22.06.2018 tarihinde 5400 günle YAŞTAN emekli olursunuz. Diğer yandan SSK'ya geçerseniz sadece 3.5 yıl prim (SSK'lı sayılmak için bu şart) ödeyerek SSK'dan NORMAL emekli olabilirsiniz. Sigorta girişinizin eski olması, başta yaş şartının aranmaması olmak üzere size büyük avantajlar sağlıyor.
www.calisandunyasi.com
e-mail: calisandunyasi@tg.com.tr Adres: 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna-İST.
Not: Sayın okuyucularımız, 29 Ocak 2010 tarihi itibariyle SGK, web sitesinde yeni bir uygulama başlattı. SSK Hizmet Dökümü alabilmek için, Nüfus Cüzdanının Seri Numarası gerekiyor. Bu numara olmadan doküman alamıyoruz ve hesaplama yapamıyoruz. Emekliliğini hesaplatacak okuyucularımızın TC Numaralarını, Nüfus Cüzdanı Seri Numaralarını (resmin altındaki 6 haneli numara) ve doğum tarihlerini ay ve gün olarak bildirmelerini istirham ederiz. Eksik bilgili sorulara cevap veremiyoruz!