ÇALIŞAN DÜNYASI
11 Temmuz 2010 01:00
ŞERİF AKÇAN
KANUN, MEVZUAT ve YÖNETMELİKLER İnternet yoluyla yapılabilen SGK işlemleri
İstanbul Çatalca'da oturan 4/a emeklisi bayan okurumuz Sibel T. 2010/Haziran ayında maaşından 225 TL kesildiğini, bu kesintinin nerden kaynaklandığını öğrenmek için SGK'nın hangi birimine başvurması gerektiğini belirtmiş. Yine Antalya'da ikamet eden 4/a emeklisi Muttalip K. İsimli okurumuz Ziraat Bankasından kredi çekmek istediğini, PTT'den aldığı emekli aylığını Ziraat Bankasından almak için ne gibi bir prosedür uygulanması gerektiğini bizlere sormuş. Bu hafta sizlere SGK Müdürlüklerine gitmeden internet üzerinden yapabileceğiniz işlemler hakkında bilgi vereceğim.
SGK MÜDÜRLÜKLERİNE GİTMEDEN YAPILABİLEN İŞLEMLER
SGK 2004 yılında e-bildirge sistemine geçtikten sonra emekli, sigortalı ve hak sahipleri birçok işlemi SGK Müdürlüklerine gitmeksizin internet üzerinden yapabilmektedir. Hastane ve ilaç paralarının emekli aylıklarından kesilmesi nedeniyle emeklilerimiz her ay farklı ücret alabilmektedir. Yapılan kesinti tutarı ile kesintinin fazla olup olmadığı emeklilerimizin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Oysa kesinti miktarını öğrenmek için SGK Müdürlüklerine gitmeye gerek yok.
EMEKLİ MAAŞI KESİNTİ MİKTARININ ÖĞRENİLMESİ
Emeklilerimiz maaşlarından yapılan her türlü kesintiyi SGK'nın kurumsal sitesi olan http://www.sgk.gov.tr adresindeki emekli menüsü içerisindeki rehberlik hizmetleri butonu tıklanarak öğrenebilir. Maaştan yapılan kesintiyi sorgulayabileceğiniz adresin tam adı: http://app.sgk.gov.tr/rehberlik/ dir. TC Kimlik numarası yazıldıktan sonra sorgula butonuna tıklandıktan sonra aylık döküm bölümündeki ay ve yıl kutucuğu seçilip sorgula butonuna basıldığı takdirde emekli kişi maaş tutarını, ek ödeme miktarını (vergi iadesi) yapılan kesinti miktarı ile kesintinin nedenlerini öğrenebilir dileseniz yazıcıdan bir çıktısını alabilirsiniz.
MAAŞ ALINAN BANKA DEĞİŞİKLİĞİ
SGK günümüzde birçok banka ile anlaşmış durumda. Geçmişte maaşlarını PTT ya da Devlet Bankası şubelerinden alanlar dilerse banka değişikliklerini internet üzerinden yapabilmektedir. Maaşınızı aldığınız bankayı değiştirme işlemi şu an için sadece ayın 11 ile 30 arası yapılabilmektedir. Banka değişiklikleri http://app.sgk.gov.tr/bankaadres/ adresi üzerinden yapılabilmektedir. Banka değişikliği yapılabilmesi için öncelikle güvenlik ön planda tutulmuş. Bu işlemi yapacak emeklilerimiz önce SSK No, TC Kimlik No, Tahsis No, Daha önceki Banka adı, İli, Şubesi ve Hesap numarasını girdikten sonra sorgula butonunu tıklayacaklar sonrasında maaş almayı istedikleri yeni bankanın adı, ili, şubesini seçecekler akabinde değiştir butonuna basarak banka değişiklik işlemini gerçekleştireceklerdir. Adres satırına cep telefonu yada e-posta adresini yazanlara değişiklik bilgisi ayrıca mesaj olarak bildirilmektedir. Belirtelim ki; değişiklikler işlemin yapıldığı takip eden aydan başlamaktadır. Örneğin; banka değişikliği Temmuz ayında gerçekleştirilmişse Temmuz maaşı eski bankadan, Ağustos maaşı seçilen yeni bankadan alınacaktır.
SAĞLIK AKTİVASYONU SORGULANMASI
Sigortalı ya da emekliler sağlık yardımına müstahak olup olmadıklarını diğer bir ifade ile sağlık karnelerinin aktif hale getirilip getirilmediklerini internet üzerinden öğrenebilirler. 4/b sigortalıları http://app.sgk.gov.tr/BagkurMustehaklik/Mustehaklik.htm adresi, 4/a sigortalıları ise http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/Portletler/Mustehaklik adresine girerek TC kimlik numaralarını yazmak suretiyle sağlık yardımına müstahak olup olmadıklarını öğrenebilecek. Sağlık yardımına hak kazandığı halde müstahaklık provizyonu alamayanlar SGK Merkez Müdürlüklerine aktivasyon için gitmeleri kaçınılmaz olacak.
KİTAP TANITIMI
SGK uygulamalarının anlatıldığı önemli bir eserden bahsetmek istiyorum. Son Düzenlemeler Işığında Tahsis, Kısa Vadeli Sigorta, Genel Sağlık Sigortası ve Yurt Dışı Borçlanma Uygulamaları isimli kitabın yazarları SGK Başmüfettişi Cüneyt OLGAÇ ve Resul LİMON. Eserde konular sistematik olarak ele alınmış olup günlük hayatta karşılaşılabilecek soru ve sorunlara açıklayıcı, yol gösterici yanıtlar verilmiş. TES-İŞ Sendikası tarafından yayınlanan eser Türk sosyal güvenlik hayatında önemli boşlukları dolduracak kaynak niteliğine sahip. İlgi duyanların okumasını tavsiye ederim.
www.calisandunyasi.com
e-mail: calisandunyasi@tg.com.tr Adres: 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna-İST.