Sual: Bir arkadaş bana, (İmam ol, cemaatle namaz kılalım) diyerek paltosunu verdi. Palto da tam bana uygun geldi. (Paltoyu bana verdin mi, benim mi oldu?) diye sordum, (Evet, sana verdim) dedi. Namazdan sonra giderken, (Paltoyu çıkar!) dedi. Ben de, (Bana vermiştin) dedim. (Kriz dönemindeyiz, veremem) diyerek, zorla paltoyu aldı. Bu, gasp yerine geçmiyor mu?
CEVAP: İcap ve kabulün ikisi de, o yerde âdet olan kelimelerle ve mazi [geçmiş zaman] şeklinde olunca, niyet etmek gerekmez. (S. Ebediyye)
İcap ve kabul gerçekleştiğine göre, verdim derken, hediye etmeye niyet etmemiş olsa da, palto sizindir. Vermemesi uygun olmaz. Dinen fakir değilseniz ve hediyeyi geri istemeye mani olan diğer şartlar da yoksa, geri istemesi caiz ise de, hediyeyi geri istemek insanlığa yakışmadığı için, yiğitliği sizin yapmanız ve geri hediye ederek, onu zor durumdan kurtarmanız, en uygun olanıdır.
KAŞINI ÇATMAK
Sual: Doğuştan asık suratlı ve çatık kaşlıyım. Bunun dinen mahzuru var mıdır?
CEVAP: Doğuştan ise günah olmaz, ancak gülümsemek insanın elindedir. İnsan gülümseyerek bunu düzeltir. Bir Müslümana çatık kaşla bakmak haramdır. Kaşını çatmak, suratını asmak, müminin alameti değildir. Müminin alameti güler yüzdür, münafığın alameti çatık kaşlı olmaktır. Bir hadis-i şerif şöyledir:
(Allahü teâlâ, Müslüman kardeşine karşı surat asana lânet eder.) [Deylemî]
O hâlde elden geldiği kadar, kaş çatmaktan, surat asmaktan uzak durmalıdır. Çatık değilse kaşın,/Çatlak değilse başın,/Helalden ise aşın,/Şükür gerekir şükür.
Surat asarak Müslümanın kalbini kırmak günahtır. Müslüman hiç gönül kırmaz,/Bundan büyük günah olmaz.
ABİ, BABA GİBİDİR
Sual: Dinimize göre, abi ve amca, baba; teyze de, anne hükmünde midir?
CEVAP: Evet, bildirdiğiniz gibidir. Üç hadis-i şerif şöyledir:
(Abi, baba makamındadır.) [Beyhekî]
(Teyze, anne hükmündedir.) [Buharî]
(Ya Abbas, sen benim amcamsın, babamın yarısısın.) [Hatib]
Tel: 0 212 - 454 38 20 www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com