Kardeş ve abi demek

A -
A +
Sual: Bir arkadaş, yaşça kendinden büyük küçük herkese (Kardeş) veya (Kardeşim) diyor. Böyle demesi uygun mudur?
CEVAP: Kur'an-ı kerimde müminlerin kardeş olduğu bildiriliyor. Peygamber efendimiz, (Allah'ın kulları, kardeş olun!) buyuruyor. Hazret-i Ömer'e de, (Kardeşim Ömer) diye hitap ediyor. Hazret-i Ömer, bu sözün dünyalara bedel olduğunu söylüyor. Merhum hocamız da, (Kardeşim) diye hitap ederdi. Sünnet olduğu için de (Kardeşim) demek elbette çok güzeldir.
Günümüzde yaşlının gence (kardeşim) demesi hoş karşılanırsa da, gencin yaşlıya (Kardeşim) demesi tuhaf görülür. 30 yaşındaki bir gencin 70 yaşındaki birine (Kardeşim) demesi yadırganır. Bu yüzden, (Abi) demek çok güzeldir. Çünkü (Abi) denince (Kardeşim) de denmiş oluyor. Abi, büyük kardeş demektir. (Kardeşim) demekte sevgi var. (Abi), (Abiciğim) demek, (Sen benim kardeşimsin, abimsin, büyüğümsün, emrindeyim) anlamına gelir. Bu bakımdan (Abi) ifadesinde hem sevgi, hem saygı, hem de teslimiyet var. Yadırgamayan herkese (Abi) demek, daha güzel olur.
Arapçada ve birçok dilde abi kelimesi yok. Abi yerine büyük kardeş diyorlar. Bu bakımdan da, abi demek, kardeş demekten daha efdaldir. Abi kelimesinin içinde, onu kendinden üstün bilmek, ona saygı duymak vardır. Peygamber efendimiz, (Büyük kardeş [abi], baba makamındadır) buyuruyor. O hâlde birine kardeş diye hitap etmek yerine, abi demek daha iyidir. 

GECİKME CEZASI

Sual: Bir ev veya süreli bir iş yaptırırken, anlaşmaya gecikme cezası şartı konabilir mi? Mesela, ev iki yıl içinde teslim edilmezse, her ay için bin lira gecikme cezası verilecek diye bir anlaşma yapılabilir mi?
CEVAP: Evet, mahzuru olmaz.

EV OLMAYAN ADA

Sual: Ev bulunmayan bir adaya, yiyecek ve içecek götürüp kamp kurularak, yirmi gün çadırda kalınsa mukim olunur mu?
CEVAP: Evet, mukim olunur, çünkü çadır ev sayılır.

NİKÂHA MANİ OLMAZ

Sual: (Kız veya erkekten birinde sağlık açısından bir rahatsızlık varsa, mesela çocuğu olmayacaksa, frengi, AIDS gibi bulaşıcı bir hastalığı varsa, bunu evlenirken söylemezse nikâhları geçersiz olur) diyorlar. Böyle bir şeyin aslı var mı?
CEVAP: Böyle bir şeyin aslı yoktur. Hastalık, sakatlık gibi özürler nikâha mâni değildir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.