Takva ve fetva

A -
A +
Sual: Takva ve fetva denince ne anlaşılır?
CEVAP: Takva, haramlardan sakınmaksa da, (Takva ve fetva) birlikte kullanılınca, takva azimetle hareket etmek, fetva ise ruhsatla amel etmek anlamına gelir. Birkaç örnek verelim:
1- Bir günlük yiyeceği olmayanın, yiyeceği kadar sadaka istemesinin caiz olduğuna fetva verilmiştir. Takva ve azimet ise, hiç istememektir. (Mektubat-ı Masumiyye 2/37)
2- Diş doldurtmuş olanların gusülde, abdestte ve namaz kılarken Maliki'yi taklit etmeleri takva değildir. Mezhep taklidi, fetva yoludur, kurtuluş çaresidir. (S. Ebediyye)
3- Hanefi mezhebinde, ödünç verenin borçludan hediye almasında iki kavil var: a) Şart etmeden hediye almak caiz olur.  b) Şartsız da olsa, hediye almak caiz olmaz. 
Bunların birincisi, her zaman hediye vermesi âdeti olan kimseden hediye alması, mesela yanına uğrayınca bir çay ısmarlıyorsa, yine çay içmesi caiz olup, fetva yoludur. İkincisi ise, takva sahipleri içindir. Salih zatlar, (Menfaat sağlayan ödünç faiz olur) hadis-i şerifini esas alarak, ödünç verdikleri kimselerden en ufak bir menfaat beklememişler, hattâ borçlunun evinin gölgesinde bile durmamışlardır.

YALAN YERE YEMİN
Sual: Dinimizde, (Zaruretler haramları mubah kılar) kuralı olduğu hâlde, S. Ebediyye'de, (Zaruret olsa da, yalan yere yemin etmek caiz olmaz. Tariz, yani iki manalı kelime söyleyip yemin edilir) deniyor. Zaruretler haramları niye mubah kılmıyor?
CEVAP: Tariz söyleyerek bu işten kurtulma imkânı varken yalan yere yemin etmek caiz olmaz. Tariz yani iki manaya gelen kelimeyle söylemek caiz olur. Mesela, bir kimsenin babasını eşkıyalar götürmeye gelseler, babası bahçede veya komşuda ise, (Vallahi babam evde yok. O, genelde falanca kütüphaneye gider) derse, yalan söylememiş olur. Böylece eşkıyalardan kurtulmuş olur. 

VERESİYE
Sual: Parası olup, peşin alma imkânı varken, bir malı taksitle satın almak câiz midir?
CEVAP: Evet, caizdir.


> Tel: 0 212 - 454 38 20  www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.