Harf devrimi, mazimizden kopardı

A -
A +

1840 yılında Vilyam Redhouse'un hazırladığı "Kitâb-ı Meânî-i Lehçe"de 130 bin Türkçe kelime bulunuyordu. Buna ilaveten metinlerde 30 bin kelime vardı. CHP dil devrimi ile Türkçede katliam yaptı. Cumhuriyetten önce Türkçe ilim dili idi. Harf devrimi ile yangından mal kaçırır gibi hukuk-tıp-teknoloji ve çeşitli bilimlerdeki Türkçe terimler atıldı. Oysa Hıristiyanlıkta İnciller dahi Latin alfabesi ile yazılıdır.

1 Kasım 1920'de yürürlüğe sokulan Harf Devrimi, Türk İslam medeniyeti, millî ve manevi değerler için bir felaketin başlangıcıdır. Tanzimat'tan bu yana Jön Türkler, Tanzimatçılar ve İttihat Terakkiciler Türk milletinin fiziki yani maddi varlığını, gücünü yıktılar.

Bunların devamı olan CHP iktidarı ise millî ve manevi varlığımızı yıktı. Bugünkü her türlü yozlaşmanın ve suçların gerçek suçlusu CHP'dir. Çünkü milletimizi mazisinden kopararak bu yolu açmış oldu. Ve değerlerimizde büyük bir erozyon yaşattı.

Gençler cedlerinin eserlerini okuyamadığı gibi Prof. Dr. Orhan Okay'a göre, "Gençler 40-50 yıl önce yazılmış eserleri anlamıyor."

Hüsrev Gerede'nin anıları adlı kitapta Mustafa Kemal'in heyetinde yakın bir arkadaşı diyor ki: "Atatürk, İslamiyetin kalkacağına yerine yeni bir din (Hıristiyanlık) geleceğine kesin inanıyordu. Bu amaçla hem bizi Kur'an-ı kerim alfabesinden uzaklaştırdı hem de dilimize giren bütün Arapça, Farsça kelimelerin ayıklanarak atılmasını emretti... İbadet dilinin Türkçe olması saçmalığı devlet politikası oldu... Güneş Dil Teorisi tam bir saçmalık idi. Bunu savunanlar bile sonunda bunu terk etti..."

Harf ve dil devrimi neticesi İslam Dünyası ile aramızda buzdan bir duvar örüldü. İngiltere'nin tarihî hedefi de bu idi.

CHP'nin Edirne milletvekili Şeref Aykut'un 1936 yılında (CHP Programının İzahı) adlı kitabının 15. Sayfasında "Kemalizm bir dindir ki..." yazılıdır.

Türkiye Dil Kurumunun 1944 yılında hazırladığı sözlükte "Kemalizm Türk'ün dinidir" (Sayfa 153) yazmaktadır. Mustafa Kemal'in emri ile Prof. Dr. Orhan Türkdoğan'ın yazdığı ve okullarda okutulan "Medeni Bilgiler" kitabında "Kemalist düşünce sisteminde, millet yapısında dinin yeri yoktur" denilmektedir.

Falih Rıfkı Atay'ın "Çankaya" isimli eserinde: "Dilde devrim o hâle geldi ki, kimse kimseyi anlayamaz duruma geldi" denmektedir.

İslam harflerine son derece düşman olan İsmet İnönü, ölürken "Ermeni alfabesindeki 38 harfi sayarak son nefesini vermiştir." (Günaydın Haber ilavesi Aralık 1973)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.