Suriye düğümü

A -
A +
Suriye'de, Esad ve Baas dikta rejimi ile özgür Suriye ordusu arasında 2 yılı aşan iç savaş bir nevi kangren olmuştur. Birleşmiş Milletler, ABD ve AB bu konuda tek kelimeyle seyircidir. 100 bin kişinin ölümünün, 4.5 milyon Suriyelinin yerlerini terk etmesinin ve Suriye'nin harabe haline gelmesinin, bunların nazarında hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur. Bütün bu kuruluş ve devletlerin tek hedefi kendi çıkarlarıdır.
Yahudi lobisinin ve İsrail'in bir nevi peyki durumunda olan ABD'nin Orta Doğu stratejisinde tek hedefi İsrail'in güvenliğidir. Suriye'de iç savaş ve Orta Doğu'daki Müslüman ülkeler arasında mezhep savaşı tahriki İsrail adına ve "Büyük İsrail" projesinin gereğidir.
Mayıs 2013 sonlarında Cenevre'de Suriye ile ilgili yapılacak toplantıda düğümü çözen bir formül alınacağını zannetmiyorum. Dünya kamuoyunun tepkisini frenleyecek aldatıcı bazı kararlar alınabilir. Esadsız bir geçiş hükümeti üzerinde mutabakat sağlanabilir. Ama Esad ve Baas'ın bunu kabulü zordur. Obama muhalefete destek olma ve Esadsız demokratik geçiş hükümeti vadetmiştir. Cenevre'de düğümün çözülmesi bekleniyorsa da düğümlere yeni düğümler atılabilir!..
Suriyeli muhalifler İstanbul'da bir araya gelerek Cenevre'deki toplantıda takip edecekleri politikayı tespit ettiler. AB ve ABD Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini beklemenin ötesinde teşvik etmektedir. Başbakan Erdoğan'ın cevabı "Savaş istemiyoruz. Kesinlikle Suriye'ye girmeyiz" şeklindedir.
Esad'ın gitmesi zaruridir. Muhalifler gibi Esad'ı temsil edenler de Cenevre'ye katılacak. Suriye'nin kuzeyinde yeni bir gerilim Barzani-PYD başgöstermiştir. Irak'ın işgalinden bu yana sadece terör neticesi ölenlerin sayısı 120 bindir. (Savaşta ölenler hariç.)
Suriye'de, Bosna'daki gibi "Dayton Formülü" Suriye'yi böler. İsrail'in isteği budur. Suriye'de harab olan cami sayısı, Sırpların Bosna'daki yıktığı cami sayısını geçmiştir. Yıkılanlar arasında Hazreti Ömer'in yaptırdığı cami ile Suriye'yi fetheden Halid bin Velid Hazretlerinin türbesi, Emevilerden kalan tarihî cami ve eserlerin yüzlercesi tahrip olmuştur.
75 sayfalık bir rapora göre 50 milyar dolar serveti olan Esad bir savaş suçlusudur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.