Çok yemenin mahzurlarından biri de bedene zararlı olmasıdır. Çok yemek iç organları ve bedeni yorar. Çeşitli hastalıklara sebep olur. Hadis-i şerifte, "İnsan kalbi, tarladaki ekin gibidir. Yemek, yağmur gibidir. Fazla su, ekini kuruttuğu gibi, fazla gıdâ kalbi öldürür" buyuruldu. Çok yemek, hastalıkların başı, az yemek yâni perhîz etmek ilâçların başıdır. Hadis-i şerifte, "Hastalıkların başı, çok yemektir. İlaçların başı, perhîzdir" buyuruldu. Midenin üçte biri yemeklere, üçte biri içeceklere ayrılmalıdır. Üçte biri hava payı, yâni boş olmak en aşağı derecedir. En iyi derece, az yemek ve az uyumaktır. Yemek vakitleri olarak en faydalısı, iki gün ve iki gecede üç kere yemektir. Yâni, her gün üç kere değil, iki günde üç kere yemelidir. Bir hadis-i şerifte, "Çok yiyeni, çok içeni Allahü teâlâ sevmez" buyurdu. Az yemek, çok faydalıdır. Meselâ, suyu az içirir, uykuyu az uyutur. Çok yemek ise, insanı tembelleştirir, vücûdu yorar, fazla su içirir ve mâlâyâniye sebep olur. Mâlâyâni lüzûmsuz, faydasız iş ve söz demektir. Az yemek ve az uyumak tasavvuf yolunda ilerlemek için faydalıdır. Fakat, bedene ve akla zarar verecek kadar aşırı olmamak lâzımdır. Çok yememeli, çok az da yememeli. Yemek, itidal, orta miktârda olmalıdır. Çok yemek, gevşeklik, tembellik yapar. Çok az yemek, işe ve ibâdete mani olur. Mühim olan şey, ibâdetleri iyi, rahat yapmaktır. Buna yardımcı olan her şey mübârektir. Bunu bozan şeyler yasaktır. Çok yemek ayrıca israfa sebep olur. Resûlullah, "Her istediğini yemek isrâftandır" buyurdu. Her istediğini yemek isrâftır çünkü doyduktan sonra veya hazım olmadan, acıkmadan tekrar yemek demektir. Hasta olmamak için ve hastalıktan kurtulmak için, dört şey yapmak lâzım olduğu bildirilmiştir: 1- Fazla yememelidir. 2- Alkollü içkileri hiç içmemelidir. 3- Üzülmemeli, asabîleşmemelidir. 4- Vücûdu, eşyası, yiyecekleri temiz olmalıdır. Tel: 0 212 - 454 38 21 www.mehmetoruc.com e-mail: mehmet.oruc@tg.com.tr