THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'yla THY'nin bakım ve onarım merkezini gezdim. Topçu, çok önemli bilgiler verdi ve "2023'te dünya lideri olacağız" dedi.
Türk Hava Yolları (THY) 264 uçaklı bir filoya sahip ve uçaklarının bakımını kendisi yapıyor. Atatürk Havaalanı'ndaki Hava Bakım ve Onarım Merkezi'nde (HABOM) gerçekleştiriyordu bu operasyonu. Uçak sayısının artmasını ve bilhassa Orta Doğu ve Kafkaslardan gelen taleplerin çoğalmasını dikkate alıp Sabiha Gökçen'de yeni bir teknik servis kurdu. Ki, Atatürk Havaalanı'ndakinin 4 katı büyüklüğünde ve son teknolojiyle donatılmış bu servis. THY TEKNİK bugün birçok özel firma uçağının bakımını yaptığı gibi, 34 ülkenin uçaklarına bakım hizmeti veriyor.
Hamdi Topçu HABOM ismini bundan sonra kullanmayacaklarını, tüm teknik hizmetleri THY TEKNİK adı altında topladıklarını ve 550 milyon dolarlık bir yatırımla donattıklarını bildirdi. 2003'te 5 geniş gövdeli, 7 dar gövdeli uçağın bakımını yapabilirken; THY TEKNİK bugün aynı anda 10 geniş, 30 dar gövdeli uçağın bakımını yapabiliyor.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile Ekonomi Gazetecileri Derneği üyesi ekonomi yazarları biz ekonomi yazarlarına brifing verdi ve yeni THY TEKNİK'i gezdirdi. Gezi esnasında bakım ve boyama hangarlarını inceleme fırsatı bulduk. THY TEKNİK uçak koltuğu ve kabin mutfağı da üretiyor.
Hamdi Topçu, önümüzdeki günlerde onarım işine ağırlık vereceklerini ve daha fazla üretim yapacaklarını bildirdi. THY TEKNİK'in bugün gerçekleştirdiği 600 milyon dolarlık cirosunu 2023'te 1 milyar 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
THY'nin hedefleri bununla sınırlı değil tabii. 2003 yılında 65 uçağa sahip olan THY bugün 264 uçakla 108 ülkede 263 noktaya uçuyor. 2021'e kadar filosuna 247 uçak daha dahil edecek olan THY; 2023 yılında dünyanın en büyük uçuş ağına sahip olmayı hedefliyor.
THY 2003 yılında 10 milyon yolcu taşımışken bugün 59 milyon yolcu taşıyor ve 2013 yılında 17 milyar dolar tutarında ciro gerçekleştirdi. 2023 yılında cironun 34 milyar dolara, yolcu sayısının 120 milyona, uçak sayısının ise 450'nin üzerine çıkması bekleniyor.
Bu hedefler gurur verici hedefler. Ayrıca, dünya havayolu şirketleri arasında kıyasıya rekabet yaşandığı bir dönemde.
Hamdi Topçu'nun verdiği birkaç bilgiyi daha aktarayım size. Çok önemli çünkü. THY 13 yıldır devlet (Hazine) garantili hiçbir uçak alımı yapmadı. Yatırımların tamamını özkaynakları ile gerçekleştirdi. Hiç kredi kullanmadı. Vergi ve SGK primi borcu yok. Türkiye'nin en yüksek SGK primi ödeyen şirketi.
Hamdi Topçu "Vadesi gelmiş hiçbir borcumuz yok" dedi ve THY'nin 80 yıllık tarihinde en yüksek nakit akışına sahip olduğunun altını çizdi.
Önceki gün gerçekleştirdiğimiz bu inceleme gezisinde gördüm ki, istenince yapılıyor. Bina inşa etmek, uçak satın almak bir şey değil zamanımızda. Teminat mektubu verip uçak satın alabilir firmalar. Borçlanıp bina inşa ederler. Fakat, herkes işletemez o işletmeyi. Hele sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamak hiç kolay değil.
THY bütün bunları başaran bir kurum. O başarının sırrı da, hiçbir şeyi ihmal etmemesinde yatıyor. Teknik eleman ve pilot yetiştirmek için gösterdiği performans takdire şayan. Beşeri sermayesi kadar büyümesi de ayrı bir başarı. THY'de 3 bin 710 pilot görev yapıyor ve bunların 602'si yabancı.