Adı Kale, sanı Kale
8 Haziran 2014 01:00
Kale Grubu dünyanın en büyük uçak motoru üreticisi Pratt&Whitney ile ortak üretime geçti ve Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlamaya başladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bodur ailesini tebrik ederim" dedi. Zeynep Bodur Okyay ise mensubu olduğu Bodur Ailesi'nin sözcüsü olarak; "Kale Grubu'nun vizyonu, sanayide derinleşmektir" dedi.
Türkiye'nin bir numaralı ismi ile işinde marka olmuş bir kuruluşun tepe noktasındaki kişinin sarf ettiği bu iki söz arasını dolduran müthiş bir başarı öyküsü var; onu anlatacağım size.
Kale Grubu malum bundan 57 sene önce Çan'da kurulan Çanakkale Seramik ile başladı sanayiciliğe. Yörenin toprağını pişirip seramik ve fayans üretti. Bugün Türkiye'nin ikinci, Avrupa'nın üçüncü seramik üreticisi.
Bu başarının özünde insan ve insana verilen değer yatıyor. Gönül birliği ve profesyonellik yatıyor. Kale Grubu sahip olduğu beşeri sermayenin kıymetini bilen ender kuruluşlarımızdandır. Bu tutumu ona çok şey kazandırdı; onu da söyleyeyim. Yabancılarla işbirliği yapması kolay oldu bir kere. Profesyonel kurum kimliği güven telkin etti ve karşı tarafın tereddüt etmeden işbirliği yapmasını sağladı. İtalya'da marka satın aldı, zorlanmadı. Bayileri ile bir aile gibi çalışıyor.
Türkiye'nin henüz bilmediği havacılık sektörüne girip Boeing, Airbus, Lockheed Martin gibi dünyanın en büyük havacılık firmalarına gövde ve kanat üretti. Ki, bu ürünler kritik ürünlerdir ve sıfır hata ile üretilmesi lazım. Kale Grubu bu üretimleri alnının akıyla yaptı, yapıyor.
TSK'nın envanterine giren ilk milli İnsansız Hava Aracı'nı üretti. Piyade Tüfeği'nde seri üretim safhasına geldi. Yakıt hücresi ve lithium jon pil geliştirme projeleri ise devam ediyor.
Kale Grubu şimdi de dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden Pratt & Whitney firması ile ortak oldu ve dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olan F 35 başta olmak üzere uçak motor parçaları üretmeye başladı. Cuma günü fabrika açılışı vardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptı açılışı. Ege Serbest Bölgesi'nde inşa edilen tesis 75 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleşti. Zeynep Bodur, bu yatırımın uzun vadeli bir yatırım olduğuna vurgu yaptı ve önümüzdeki senelerde farklı ürünlere de gireceklerini söyledi.
Almanya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler katma değeri yüksek ürün ihraç ediyor ve kilo başına 4-5 dolar kazanıyorlar. Türkiye ise ihraç ettiği her bir kilo mal karşılığında 1.5 dolar elde ediyor. Uçak motoru ihraç ettiği takdirdeyse 177 dolar kazanması imkan dahiline giriyor.
Kale Grubu işte bu katma değeri elde etmek için yola çıktı ve daha şimdiden F-35'in 50 parçasını üretir hale geldi. Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, "Bu sayıyı önümüzdeki senelerde bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Türkiye'nin katma değeri yüksek ürün üretmesi lazım ki, 2013 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirsin. Cumhurbaşkanı Gül, "Bodur ailesini tebrik ederim" derken; tam da bunu kast ediyordu. Bodur ailesi bu şuurla hareket etmiş ve Ar-Ge yatırımı yaparak; katma değeri yüksek ürün üretmişti.
Türkiye'nin Cumhurbaşkanı tarafından taltif edilen firmalara; vizyonunu "Sanayide derinleşmek" diye seslendiren firmalara çok ihtiyacı var, çok.