Antep'te müthiş bir hafta

A -
A +

Sanayileşen şehirlerimizin başında gelen Gaziantep, TİM'in "İnovasyon Haftası"na da yoğun ilgi gösterdi ve yüksek teknolojinin heyecanını yaşadı.

Antep'in ilk ismi "ayntab." "Ayn" Arapça'da "kaynak" anlamına geliyor. "Tab" ise Farsça ve "ışıltı" demek. Suyu bol olduğu için yerleşmişler zaten ve "suyun gözü" anlamına gelen Ayntab demişler bu yerleşim yerine.

Antep tarih boyunca zenginliğin de gözü olmuş. İpek Yolu öncesi ve sonrasında da devam etmiş bu "göz" olma özelliği ve ticaretin merkezi olmuş. Gaziantep olduktan sonra da sanayinin gözü.

Şimdi de teknolojinin merkezi olmaya namzet. 177 ülkeye mal satıyor ve senede 6 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştiriyor. 2023 ihracat hedefi ise 30 milyar dolar. Onun yolu da Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor tabii ve Antepli sanayici bunun şuurunda. Katma değeri yüksek ürün üretmek istiyor ve Ar-Ge yatırımlarını arttırmaya hazırlanıyorlar.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından organize edilen "İnovasyon Haftası"nın üçüncüsü Gaziantep'te gerçekleştirildi bu hafta. İzmir ve bilhassa Ankara'dan daha fazla ilgi vardı. Sanayici, üniversite, sivil toplum kuruluşlarını buluşturan müthiş bir kongre oldu.

Üç gün boyunca üniversite öğrencileri ilgiyle takip ettiler Kongre'yi. İş adamları panellerde verilen mesajları kaçırmamak için özel çaba harcadılar. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıkladığı stratejileri Kongre Salonu dışına taşıyıp tartıştılar. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, "Bu kongre bir milat" dedi, ayaküstü yaptığımız sohbette. "Antepli sanayici bunun arkasını getirir ve katma değeri yüksek üretim için ne gerekiyorsa yapar."

Üç gün süren "İnovasyon Haftası"nın her günü dolu dolu geçti. TİM ve Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ortak projesi olan "Girişim Evi" de açıldı Gaziantep'te. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "TİM-TEB Girişim Evi" sayısını arttıracaklarını söyledi.

"Girişim Evi"nin önümüzdeki yıllarda önemli rol oynayacağı kesin. Girişimcileri destekleyen bir özelliğe sahip çünkü. Türkiye'de elliye yakın teknokent var ve fikri olan üniversite öğretim üyeleri ile gençler bu teknokentlerin altyapısından istifade edip fikir ve projelerini hayata geçiriyorlar. Ticari olgunluğa erişmiş olan fikirlerin yatırıma dönüşmesi için ihtiyaç duyulan finansman ve yatırımcı meselesi var bir de. "Girişim Evi" işte bu noktada devreye giriyor ve hem finans desteği sağlıyor, hem de yatırımcı ile patent sahibi arasında köprü görevi yapıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ar-Ge ve İnovasyonun daha fazla destekleneceğini ve mevcut teşviklerin daha da arttırılacağını söyledi. Stratejik ürünlere yeni teşvikler getirileceğinin işaretlerini verdi.

İleri teknoloji alanına yatırım yapan ve stratejik ürün üreten firmalara her sene yüzde 20 destek geliyor mesela. Mevcut desteklere ilave bir destek bu. 10 milyon dolarlık ihracat yapana 1 milyon 750 bin dolar destek geliyor. İkinci yıl 15 milyon dolar gerçekleştirmişse 2 milyon 625 bin dolar destek alıyor o firma. Üçüncü yıl ise 25 milyon dolar ihracat yapmışsa, 4 milyon 375 bin dolar destek alıyor. Bu teşvik, 7 senede toplamı 3 milyar 300 milyon doları bulacak bir teşvik. Ki, buna benzer birçok destek geliyor. Yeter ki, firmalar ileri teknoloji ürünü ihraç etsin ve Türk sanayinin dışa bağımlılığını azaltıcı üretim yapsın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.