Başbakan'ın ayakkabıcısı

A -
A +
Ahmet Polat'ı bir arkadaşım sayesinde tanıdım. Kendisi "Jac Club" markasıyla ayakkabı üretiyor. Ama ne ayakkabı. El yapımı. Kaliteli. Sağlıklı ve ortopedik. Ayağı rahat ettiren cinsi yani.
Benim Mersinli olduğumu bilen sevgili meslektaşım Mustafa Kemal Çolak, "Senin oralardan" diye bahsettiği ve "iyi bir dost" olduğunu söyleyerek; şiddetle tavsiye ettiği Ahmet Polat'ı Merter'deki ofisinde ziyaret ettiğim an anladım, onu daha önce tanımam lazım geldiğini. Sempatik bir insan. İşinin aşığı.
"Biz mevcut pastadan pay almaya çalışmıyoruz" dedi Ahmet Polat. "Kendi pastamızı kendimiz yapıyoruz." Gerçekten öyle. El yapımı ayakkabı üretme geleneğini sürdürüyor ama günün trendine uygun üretiyor. "Her sene  bin model üzerinde çalıştıklarını" söyledi. Ki, müthiş bir şey bu. Hiçbir ayakkabı fabrikası yapamaz bunu.
İki İtalyan modelistle çalışıyor Ahmet Polat. Senede iki defa gelip koleksiyonu hazırlayıp gidiyorlarmış. Eh, bu kadar çeşit olur da ilgi görmez mi? Görüyor tabii. Dünyanın en ünlü gayrimenkul yatırımcısı Donald Trump müşterisiymiş mesela Jac Club'ın.
Türkiye'de de öyle. En başta Başbakan Erdoğan. Ayakkabılarının neredeyse tamamını Jac Club'tan alıyor. Rifat Hisarcıklıoğlu, Abdülkadir Konukoğlu, Tuncay Özilhan ve Mustafa Boydak da Jac Club üyesi.
Ayakkabıların özelliği çok. Deri ve köselesi tabii bir kere. Lateks kullanıyor ki, bu ürün kauçuk ağacı sütünden elde ediliyor ve esneme kabiliyeti yüksek bir malzeme. Anatomik taban başta olmak üzere iç takviyesi olarak kullandığı her malzeme naturel. Emsallerine göre en az 70 gram hafif olması da cabası.
Jac Club birçok kişiye özel üretim yapıyor. Başbakan da bunlardan biri. Zamanında futbol oynadığı için ayakları deforme olmuş. Her ayakkabı uymuyor. Jac Club yetişmiş imdadına. Türkiye'de bin kişi kadarmış özel üretim yapılan müşteri sayısı. Yurt dışında ise 250.
Ahmet Polat 40 ülkeye ihracat yaptıklarını bildirdi. 2007'den bu yana Japonya'ya da ihracatı var Jac Club'ın. "Japon Daimaru firmasına da ayakkabı satıyoruz ve her model için 13 ayrı analiz yapıp öyle alıyorlar. Bunu başaran ilk Türk ayakkabıcı biz olduk" diyen Ahmet Polat, kendisine 2020 yılını hedef seçmiş. "2020'yılına gelindiğinde tüm dünyada Jac Club üyelerinin olmasını ve markamızın herkes tarafından tanınmasını istiyorum" dedi.
Hangi ürün olursa olsun, bir firma Japonya'ya ürün satmayı başarmışsa, o, ürettiği malı her ülkeye satabileceği anlamına gelir. Japonların standart anlayışı çok yüksek çünkü.
El yapımı ayakkabı yapan firma kalmadı. Hele Jac Club gibi seri üretim yapanı hiç kalmadı. Ahmet Polat atölyede 40'a yakın kundura ustası çalıştığını ve ayda 2 bin çift ayakkabı ürettiklerini söyledi. "Biz kendi pastamızı yapıyoruz" derken pek de haksız sayılmaz hani.
Ayakkabı kutularını ise Ermenek'te üretiyormuş. O da el yapımı ve ev kadınları yapıyor. Tam bir sosyal sorumluluk projesi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.