Belediye başkan adayınız kim?

A -
A +
30 Mart 2014 Pazar günü belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar ile ihtiyar heyetini seçeceğiz. "Belediye başkanı seçerken neye dikkat etmeliyiz" sorusunun cevabını aramanın tam vakti yani. Belediye başkanında aranan birçok vasıf var ise de olmazsa olmazları üç başlık altında toplamak mümkün.
1)Global vizyon
2)Hizmet aşkı
3)Şeffaflık
Dünya çok değişti ve her değişimle birlikte küçüldü. Köyünde yaşayan insan kalmadı neredeyse. Kimi veya eğitim için, kimi gezip görmek maksadıyla bulunduğu yeri terk ediyor ve başka şehirlere, ya da başka ülkelere gidiyor.
Seyahat eden insan kolaylık ister. Dolayısıyla şehirlerin bir standardı olması lazım. Nasıl ki havalimanları, beş yıldızlı oteller birbirine benziyor ve aynı işaretleri kullanıyorsa, şehirlerin de aynı ortak işaretlerle donatılması gerekiyor. Ki, yaşanır hale gelsin.
Cadde ve sokak tabelaları ile bina numaralarının olmaması dahi eksiklik sayılıyor zamanımızda. Her şeyinin dört dörtlük olması isteniyor. Haritasını kapıp sokağa çıkan bir kişi, aradığını eliyle koymuş gibi bulabilmeli.
Ayrıca şehirlerde günlük hayatı kolaylaştıran ve şıkır şıkır işleyen bir sisteminin olması da zaruret haline geldi. Vatandaşın kendi özel aracını kullanmadan gideceği yere rahatlıkla gidebilmesini sağlayan bir altyapı kurulmalı ki, trafik sıkışıklığı yaşanmasın.
Bunların her birisi vizyon meselesi. Vizyonu olmayan bir başkanla şehircilik olur mu? Hele, şehirlerin düzenli ve eksiksiz olmasının kafi gelmediği bir dünyada. Başkanın, İstihdama katkı sağlaması da gerekiyor. Onun için de doğru stratejiler geliştirmesi lazım.
Türkiye'nin hemen her ili turizm potansiyeline sahip. Şehir planı, peyzaj mimarisi buna göre dizayn edilmeli ki, gelen turist rahat etsin ve yabancılık çekmesin.
Sanayi ya da ticaret şehri olacaksa, o zaman da ona uygun planlama lazım. Organize sanayi bölgelerinin, fabrikaların yerinin tespiti daha bir önem arz ediyor. Lojistik ve ulaşım hizmetlerini de ona göre  kurmak lazım tabii. Konut ve sanayi tesisi iç içe yaşanmıyor; bu tecrübeyle sabit!
Yol, su, elektrik, telefon, kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerini hiç söylemiyorum. Çünkü onlar zaten şehirlerin olmazsa olmazı.  
Özetlemeye çalıştığım bu hizmetleri bir kişinin yapmasına imkan var mı? Yok. Hele vizyonsuz kişilerin yapmasına hiç yok! Bu işler ekip işi. "Ekip" derken atanmış başkan yardımcılarından, birim amirlerinden bahsetmiyorum. İşin ehlinden söz ediyorum.
Başkanın şehircilik uzmanlarından destek hizmet alması şart bir kere. Ayrıca, şeffaf  ve şehir halkına hesap verir olması da şart. Belediyelerin üniversite, bilim ve sanat adamları ile de dirsek temasında  bulunması gerekiyor. Sivil toplum örgütleri ile de öyle.
Belediyeler, yönetenlerin değil, vatandaşın yeridir çünkü. Başkan ve ekibi hizmet için varlar ve kapalı kapılar arkasında çalışamazlar. Kapının vatandaşa açık olması lazım.
En önemli konulardan birisi de "rant"tır hiç şüphesiz. Türkiye'de hızlı bir şehirleşme yaşanıyor. Büyüyen ve nüfusuartan şehirlerde rant artışı kaçınılmazdır. Önemli olan bu "rant"ın kime gideceği hususu. Başarılı belediyelerde bu rant hizmete dönüştürülüyor. Başarısız olanlar ise rantı "eşe-dosta" dağıtıp başarısız oluyor.   
Son söz: Başarılı belediye başkanını seçmeye hazır mısınız?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.