Bir başarılı zirve daha
27 Mart 2013 01:00
Geçen hafta sonu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) birlikte gerçekleştirdiği "Kartepe Zirvesi" yapıldı ve yine dolu doluydu. İstanbul'daki ekonomi gazetecilerinin yanı sıra Anadolu gazetecilerinin de yoğun ilgi gösterdiği toplantı; bilgi alışverişi için yapılıyor elbette ki ama birbirimizi görmemize de vesile oluyor. Ayrıca, kendi mesleğimizin gidişatını da yatırıyoruz masaya. Ki, mesleki performans için çok faydalı oluyor bu.
Hemen belirteyim ki, "Kartepe Zirvesi" yavaş yavaş "Davos Zirvesi" ayarında bir yere doğru gidiyor. Hem derinlik kazandı, hem de genişledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı sunumda Türkiye ekonomisinin geçen senesini anlatır ve içinde bulunulan senenin nasıl geçeceği hakkında tahminlerini sırlardı. Bu sene Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler de vardı zirvede. Teknolojideki son gelişmeleri anlattı. Biz de karınca kararınca takip ediyoruz ama değişimi ehlinden dinlemek bir başka.
Rifat Hisarcıklıoğlu yine ekonomideki gelişmelere temas etti ama iki konu fazlasıyla öne çıktı. Bunlardan birisi, Hisarcıklıoğlu'nun isminin "Akil İnsanlar Komisyonu" için geçiyor olmasıydı. Bu görevi kabul edecek miydi? "Neden olmasın" dedi Hisarcıklıoğlu. "Öyle bir davet gelmedi ama gelirse, memnuniyetle görev alırım. Yeter ki ülkemize huzur gelsin." Hisarcıklıoğlu ülkenin her yerini karış karış dolaşmış bir kişi ve gittiği her yerde hüsnükabul gördü.
Hisarcıklıoğlu her taraf ile diyalog içinde ve temelinde sevgi, saygı ve anlayış yatıyor bu diyaloğun. Onun böyle bir görevde yer almasının, sürecin sağlıklı sonuçlanmasına katkı sağlayacağı kesin.
Bir diğer konu ise "tekrar TOBB Başkanlığı'na aday olup olmayacağı" hususuydu. Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkanı seçilmek için geçen süreci anlattı ve bu sürecin kendi istek ve iradesinin çok üstünde olduğuna vurgu yapıp "Hele o gün bir gelsin" dedi. "TOBB bir hizmet makamı. Ölümlüyüz. Sonunda hesap vereceğiz. Yükseğe çıktıkça hesap zorlaşır. Bu hesabı verebileceksen; hizmete talip olursun. İnşallah o hesabı verenlerden oluruz."
Hisarcıklıoğlu "illa başkan olacağım" diye bir iddia içinde değil. Öyle bir hırsı da yok. Ancak, geçmiş dönemlere bakıldığında başarılı bir performans gösterdiği; dost düşman herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Dolayısıyla, başkan olmasının hem camiaya ve hem de ülkeye fayda sağlayacağını söylemek; pek iddialı bir söz olmaz, sanırım. Hisarcıklıoğlu'nun dediği gibi "Hele bir o gün gelsin." Hisarcıklıoğlu da delegeler de enine boyuna düşünecektir bu meseleyi.
Hisarcıklıoğlu'nun TOBB Başkanlığı döneminde yaptığı işleri anlatmak için kitap yazmak lazım. Onu yapamam ama bazı hasletlerinin altını çizmeden de edemeyeceğim. Hisarcıklıoğlu, "bulunduğu makamı siyasete atlama taşı" olarak görmemesiyle en büyük puanı aldı; bunun altını çizmek lazım bir kere. Ki, bu tutumu TOBB'u "siyaset üstü" bir konuma getirdi.
TOBB, 1 milyon 500 bin üyeli dev bir organizasyon. 365 oda ve borsadan müteşekkil. Hisarcıklıoğlu bu 365 oda ve borsanın 365'ini de ziyaret etti. Bu ziyaretler, oda ve borsa yönetimlerini motive eden ziyaretlerdi. Onların da çalışmasına vesile oldu. Binalarını olduğu gibi yönetim tarzlarını da değiştirdiler. İnovatif bir yapı kazandı organizasyon. TOBB Başkanlığı seçimlerinde bunların her birisi dikkate alınacaktır mutlaka.