Zeytinyağı gibi bir ilaç var mı acaba? Kalp krizi riskini azalttığı yetmiyormuş gibi ihtiva ettiği kimyevi maddelerden dolayı aynı ağrı kesici gibi etki yapıyor; Amerika'da yapılan araştırmada doğrulandı bu tez. Göğüs ve cilt kanseri riskini yüzde 25 azaltıyor. ABD'nin Chicago eyaletindeki Northwestern Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Javier Menendez'e göre, zeytinyağındaki oleik asidi (Omega 9) neden oluyor bu etkiye. Romatizmayı önlediği ise eskiden beri bilinen bir başka gerçek. Zeytinyağı böyle bir şey. Ben diyeyim hazine, siz deyin mücevher. De, bizim memleketimiz ne zeytinden faydalanabiliyor doğru dürüst ne de yağından!.. Margarincilerin yoğun kampanyası sonucu yeni nesil unuttu zeytinyağını. Dolayısıyla Türk halkı zeytinyağı tüketiminde sınıfta kaldı. Hadi iç tüketim yok, bari ihracatı doğru dürüst yapılsa şu gıdanın değil mi? Nerde!.. O canım zeytinyağı, yarı fiyatına dökme olarak satılıyor. Haliyle, o kadar zeytin üreticisinin eline geçen bir şey olmuyor. İnternette 'zeytindostu' adıyla bir grup oluştu. Önceleri ne güzel bilgiler çıkıyordu. Kontinü sistem ile taş sıkma zeytinyağı arasında farkı da, pirina yağının ne olduğunu da hep o siteden öğrendim. İzmir'de "Zeytinyağı ve Pirina Yağı Sempozyumu" yapılacağını da oradan öğrendim. Grup üyeleri arasında ciddi bir bilgi alışverişi olduğunu da söyleyebilirim. Fakat, bazen öyle ayarsız tartışmalar oluyor ki, insanın aklı duruyor!.. Palayı çeken diğerine saldırıyor. Hakaretlerin, sataşmaların, ajanlıkla itham etmenin, iş bilmezlikle suçlamanın... bini bir para. Buradan anladım ki, bizim müzakere yeteneğimiz yok, hem de hiç yok!.. İşi gücü bırakıp önce bu meseleyi çözmemiz lazım. Pervari Balı En çok sevdiğim gıdalardan biri de bal. Nasıl sevmeyeyim ki, 40 peygamberin duası var bir kere bu şifa kaynağı gıdada. Bu seneki bal ihtiyacımızı Siirt'ten temin ettim. Pervari Balı. Karakovan. Müthiş bir şey. Ağzına koy, erisin. Tadı da çok mükemmel. Hele kokusu, mis gibi. Kokusuyla, lezzetiyle, tadıyla, rengiyle bal yani. Siirt Valisi Hüseyin Avni Mutlu, çalışkan ve başarılı bir bürokrat. Pervari Balı için neden kolları sıvamıyor bilmiyorum. Bu bal, tanıyan herkes tarafından hüsnükabul gören bir bal. Yalnız, o balın Pervari Balı olduğunu tescil eden bir ambalajının olması lazım her şeyden önce. Tenekede satılacaksa özel tenekesinin, şişede satılacaksa özel şişesinin olması da lazım. Öyle ya, yarın 'uyanık' biri taklit eder ve bir çuval incir berbat olur. Ayrıca, özelliklerini anlatan açıklama da bulunmalı o ambalajın üzerinde. Hangi arıcıya ait olduğunu ve hangi kurum tarafından satıldığını ihtiva eden ibarelerin olması ise ayrı bir şart. Patenti de alınmış. Siirt, teşvik kapsamında bir il. Bu işlerle ilgilenen kişi veya kurumun teşvik edilmesi için çare bulup mutlaka ama mutlaka gerçekleştirilmesi lazım bu pazarlama tekniğinin. Zeytinyağı ve Pervari Balı bir örnek. Türkiye'de dünyanın hayran kalacağı, arayıp da bulamayacağı bin bir çeşit ürün var aslında. Bu ürünler ne yapıp edip gerçek tüketicilere ulaştırılmalı ki, bilhassa onu üreten Anadolu insanı parasızlıktan ve dolayısıyla geçim derdinden kurtulsun.