Türkiye 2015 yılında "G-20 Zirvesi"ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri. Türkiye'nin yüz akıyla çıkması lazım bu organizasyondan. Onunla da kalmayıp, kendi tanıtımını da yapmalı.
G-20 malum Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere, ABD'nin Maliye Bakanları ile Avrupa Birliği Dönem Başkanı ve Merkez Başkanından meydana gelen geliyor ve 1999 yılında kuruldu.
İlk toplantısını Almanya ve Kanada Maliye Bakanlarının ev sahipliğinde Berlin'de gerçekleştiren G-20 Zirvesi'nde global ekonomideki önemli konular görüşülüp konuşuldu. Bu gelenek devam ediyor.
2013 yılında Rusya'nın St. Petersburg şehri ev sahipliği yapmıştı. 2014 yılında ise Avustralya'nın Brisbane şehrinde başladı Zirve. Avustralya, Brisbane kentini "Yeni Dünya Kenti" sloganı ile tanıttı ve kapağına Obama, Merkel ve Erdoğan üçlüsünün resimlerini koyduğu film ve kitapçılıklarla; "Yeni Dünya Liderleri" sloganıyla destek verdi bu tanıtıma.
Türkiye'nin bu fırsatı iyi değerlendirmesi lazım. Tüm dünyanın gözü üzerinde olduğu bu toplantılarda ülkenin tanıtımı da yapılmalı. Bunun için de hazırlıkların şimdiden başlaması gerekiyor. Fakat, seçim dönemi. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı ve ardından da Genel Seçim var. Ülkenin atmosferi; tanıtımla ilgilenmeye pek müsait değil yani.
G-20 Zirvesi 2014 yılının Aralık ayının ilk günü başlıyor ve ertesi senenin Kasım ayı sonunda bitiyor. Önümüzde 7 aylık bir süre var ama bu gibi organizasyonların bir sene öncesi başlaması ve titizlikle sürdürülmesi lazım.
Fakat Türkiye'nin bu fırsatı heba etme lüksü yok. Dolayısıyla bu organizasyona TOBB gibi büyük kurumları dahil etmek gerekiyor. TOBB çatısı altında her türlü firma var. Tema hazırlamayı da tanıtımı da pekâlâ yapabilirler. Bu hazırlıkların dört dörtlük yapılması isteniyorsa, işin TOBB'a havale edilmesinden başka çare yok. TOBB'un ayrıca bütçesi de bu organizasyonun altından kalkmaya müsait.
G-20 Zirvesi tek bir toplantı ile bitmiyor; onu da söyleyeyim. Ev sahipliği yapan ülkenin 3-4 şehrinde ve çeşitli tarihlerde tekrarlanıyor. St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen Zirve'nin ana teması "Suriye" idi. Brisbane'de ise Ukrayna meselesi görüşüldü ama dünya meseleleri de ele alındı.
Türkiye'deki toplantıda hangi konular ele alınır bilinmez ama Türkiye'nin kendi temasını hazırlaması şart. Şehirlerin tanıtımı, Türkiye'nin sahip olduğu kültür ve tarih zenginliklerine vurgu yapılması, endüstriyel potansiyeli, jeopolitik pozisyonu... hepsi ama hepsi anlatılmalı.
Türkiye'nin potansiyelini tanıtması, imajını yenilemesi ve itibarını güçlendirmesi için bu organizasyonun herkesi şaşkına çevirecek kadar iyi yapılması lazım.