Çimento yatırımcısı gelecekten ümitli

A -
A +

Türkiye'de yabancı yatırımcının en çok ilgi gösterdiği alanlardan biri de çimento sektörü. Fransızların Lafarge firması geldi önce. Fabrikalar aldı. 2007'de tüm çimento fabrikalarını Portekizli Cimpor'a 535 milyon Euro bedelle sattı. Geçen sene ise Cimpor'un fabrikalarını Brezilyalı çimento devi Votorantim satın aldı. Votorantim'in ne kadara aldığı bilinmiyor ama 535 milyon euronun altında olduğu kesin.
Lafarge'ın satışı kârlı bir satıştı. Zamanlaması mükemmeldi çünkü. 2008 sonunda global kriz başladı ve tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkiledi. 2010'a kadar sürdü. Bu da Cimpor'un şanssızlığı. 2-3 sene beklediğini bulamadı. Sonunda Votorantim'e satıp gitti.
Votorantim Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Şefik Tüzün, "Votorantim Holding'in Brezilya'daki Merkez'i Türkiye ekonomisine güveniyor ve geleceğinden ümitli. Dolayısıyla yeni yatırımlar yapmaya hazırız" dedi. Şirket satın almak da dahilmiş buna. Votorantim kalıcı yani.
Şefik Tüzün sektörün geleceğini anlatırken; baraj, HES, kara ve demiryolu inşaatı gibi yeni yatırımlara işaret etti ve "Türkiye'de çimento sektörü düzenli bir büyüme trendi gösteriyor" dedi.
Şefik Tüzün, Türkiye'deki gelişmeleri özetlerken fabrikalarının Ankara, Sivas, Yozgat, Samsun, Çorum, Ereğli'de olduğuna dikkat çekerek; şöyle konuştu:  "Batıdan doğuya, Kuzeyden güneye yeni inşa edilen kara ve demiryolu çalışmaları var. Nükleer santral inşaatları da başlıyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu cazip bölge oldu ve bizim tesislerimiz bu bölgenin tam merkezinde."
Size biraz da Votorantim'i anlatayım. 2012 yılında 10 milyar 300 milyon dolar ciro yaptı ve 50 bin çalışanı var. 1918 yılında tekstille başlayan Votorantim daha sonra kâğıt, maden, finans, enerji, çelik sanayinde faaliyet göstermeye başladı ve ayrıca dünya portakal suyu konsantresi piyasasının yüzde 90'ını kontrol ediyor. 24 ülkede faaliyet gösteren Votorantim'in Brezilya'da bir de banka sahibi.
Votorantim Grup 2012 yılında 1 milyar 500 milyon dolar yatırım yaptı ve bunun yarıya yakını çimento sektörüne aitti. Grup hâlâ bir aile şirketi ve Brezilya'daki çimento pazarının yüzde 40'ını elinde bulunduruyor. 2005 yılında dünyanın en iyi yönetilen aile şirketi seçilen Votorantim'in bir özelliği de insan kaynaklarını yönetme başarısı. Brezilya'da bu konuda aldığı birçok birinciliği var.
Türkiye son senelerde baraj, havalimanı, karayolu ve konut inşaatıyla büyüdü. Hâlâ da devam ediyor bu sektörlere dayalı büyüme. De... nereye kadar? Altyapının kurulması elbette ki iyi. Yol olmadan ürünü nasıl nakledeceksiniz? Fakat ürün yoksa, yol ne işe yarar?
Türkiye'nin handikabı burası. Ürün üretemiyor! Ürettikleri ise karma değeri düşük ürünler. Markalaşması ve inovatif fikirler üretmesi gerekiyor. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi kendine hedef seçen Türkiye'nin mutlaka Ar-Ge yatırımı yapması gerekiyor. Şayet yapamazsa, hedefe ulaşamadığı gibi inşa ettiği bunca altyapının maliyeti de ağır olur ve altından kalkamaz bu yükün!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.