Çözüm sürecine çomak sokan var

A -
A +
Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ile çözüm sürecinden ekonomiye kadar her şeyi görüştüm. Enteresan fikirleri var.

Sanko Holding Gaziantep merkezli bir firma ve tekstil başta olmak üzere çimento, enerji, inşaat, otomotiv ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Gaziantep'in ekonomik büyüklüğünün onda biri Sanko'nun. Şehir 6 milyar dolar ihracat yapıyor, Sanko 600 milyon dolar. İstihdamda, vergide ve iç ticarette de böyle bu. Vergide onda birin üstündeymiş; onu da söyleyeyim.
Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu'na tekstilden çıkmayı düşünüp düşünmediğini sordum. "Hayır" dedi. "Tekstil Türkiye'de daha çok ekmek yer." Konukoğlu moda ve markanın merkezi olan İngiltere'den sonra Fransa, İtalya ve İspanya'yı dolaşıp Türkiye'ye geldiğini söyledi ve Türkiye'de dünyaya parmak ısırtan tasarımların yapılmaya başlandığını söyledi. İşin kaymağını yeme dönemi yeni başlıyor yani.
"Konfeksiyona girer misiniz?" soruma cevabı ise  "Asla" oldu. "Ben tekstil üreticisiyim. Konfeksiyoncu müşterimin işine girmem. Ona rakip olmam."
Sanko Holding enerjide büyümeyi düşünüyor. Adıyaman Gölbaşı, Tokat Erbağ'da enerji santralleri var. Ceyhan Yumurtalık'ta 800 megavat gücünde bir kömür santrali kurmaya hazırlanıyor. 3 yıl sonra bin megavat gücüne ulaşmayı hedefliyor.
İnşaat sektöründe ise farklı düşünceleri var Konukoğlu'nun. Gaziantep'te 2 otel, 1 AVM, 1 kongre merkezi projeleri varmış. "AVM'yi kendimiz işletiriz belki ama oteli işletmeyiz" dedi. Otel işletmeciliğinden uzak durmasının nedenini ise şöyle açıkladı: "Beş yıldızlı otelde içki vermek mecbur. Biz işletmemizde içki içilmesine müsaade etmeyiz. Onun için otel ve restoran işine girmeyiz." AVM'de de var içki? "Yok" dedi. "Orada faaliyet gösteren işletmelerden hiçbirisi içki satmaz."
Abdülkadir Konukoğlu "Çözüm Süreci"nin normal seyrinde devam ettiğini belirtti ve "hem de çomak sokmak isteyenler olmasına rağmen normal seyrinde devam ediyor" dedi. Çözüm sürecinin hızlandırılması için devlete de görevler düştüğünün altını çizen Konukoğlu, "Bölgede büyük kamu yatırımlarına ihtiyaç var. Sanayi kültürünü alan ve iş bulan dağa çıkmaz" dedi.
Özel sektör neden yapmıyor? "Özel sektörün hem finans gücü yetmez buna, hem de güvenliğini sağlamada zorlanır. Devlet, her iki bakımdan da güçlü. Fabrika kurup işletsin. Kâr amacı da gütmesin. Her şey yerli yerine oturduğunda o işletmeler özelleştirilebilir."
Gaziantep'teki Suriyeli sığınmacılardan Sanko'da çalışan olmadığını da bildirdi Konukoğlu ve gerekçesini açıklarken şunları söyledi. "Bizim iş yerlerimizde sigortasız ve kayıt dışı eleman çalışamaz.  Suriyeli ucuz işçi. Onları çalıştıran işletmelerde işini kaybedenler bize geliyor ve biz onları işe alıyoruz."
Abdülkadir Konukoğlu Sanko'yu  dört kardeşi iki oğlu, bir yeğeni ile yönetiyor. Bir de damat var. Niza çıkmıyor mu dedim. "İnsanları doğru yerde değerlendirdiğin müddetçe problem olmaz" dedi Konukoğlu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.