Çukurova uçmaya hazırlanıyor

A -
A +
Havalimanı deyip geçmeyin. Cazibe merkezidir onların her birisi. Nasıl olmasın ki? Kısa sürede işletmeler çepeçevre sarıverir etrafını. Mesken zaten olmazsa olmazı. Otel sayısı da artar çevrede.
Ulaşım ve haberleşme zaten artar. Hele Çukurova gibi bir bölgede inşa ediliyorsa, kattığı ekonomik değer bir kat daha artar o havalimanının. Çukurova Havalimanının temeli önceki gün üç bakan tarafından atıldı.
Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, "Ulaşım olmayan yerde ticaret olmaz, kazanç olmaz, kısacası hayat olmaz" diye başladığı konuşmasını "havayolu, halkın yolu" diye bitirdi. Yıldırım ayrıca Adana-Mersin arasındaki demiryolunu yeniden inşa edeceklerinin müjdesini verip iki şehir arasındaki tren yolculuğunun  yarım saate ineceğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise "Çukurova'yı lojistik üssü yapmayı hedeflemiştik, bu havalimanı ile hedefimize ulaşmamız daha kolay hale geldi" dedi.
Zafer Çağlayan havalimanı içine bir serbest bölge kurulacağını da söyledi. Ki, bu; dış ticaret yönünden çok önemli bir hamle.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de bölgenin tarih ve kültür zenginliklerine dikkat çekip inşa edilecek olan havalimanı sayesinde bölgenin bu potansiyelinin harekete geçirileceğinin altını çizdi. Zafer Çağlayan Kazanlı'da 15 bin yatak kapasiteli bir tesisin yakında inşasına başlanacağını belirtti ki, bu da bölgenin turizm konusunda hangi noktaya geleceğini net bir şekilde gösteriyor.
Bu söylenenlerin hepsi doğru ve mümkün olan şeyler. Çukurova Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip bir kere. Tarih ve kültür zenginliği emsalsiz. Komşuları ile olan ticari ilişkileri her geçen gün artıyor.
Çukurova Havalimanı tamamlandığında Türkiye'nin ikinci büyük havalimanı olacak bir tesis. Ayrıca en büyük lojistik üssü. Çukurova geçmişte başta çilek, muz ve çiçek gibi birçok tarım ürününü ihraç edemiyordu. Çukurova Havalimanı kargo uçaklarının iniş ve kalkışına müsait bir havalimanı. Dolayısıyla her türlü yaş meyve ve sebzesini ihraç etme imkânına kavuşuyor bölge.
Çukurova Havalimanı ihalesini 357 milyon Euro tutarında bir bedel karşılığında Koçoğlu İnşaat aldı. Koçoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, "Yap-İşlet-Devret modeliyle aldığımız havalimanı inşaatını 2 sene içinde tamamlayıp bölgenin hizmetine sunacağız" dedi. Havalimanı inşaatında 4 bin, işletmesinde ise bin 250 kişinin istihdam edileceğini bildirdi.
Kısaca, Çukurova şenleniyor. Bölge turizm, tarım ve lojistik sektörlerinde ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Tarım zaten vardı. Önümüzdeki senelerde bölgenin yeniden ayağa kalkacağını ve Türkiye'nin zenginlik sembollerinden biri olacağını söylemek mümkün.
20-30 Haziran 2013 tarihleri arasında Mersin'de gerçekleştirilecek olan Akdeniz Oyunları'na ait tesisler tamamlandı. 450 milyon liraya malolan bu tesisin açılışını 9 haziran günü Başbakan Erdoğan'ın yapacağı açıklandı. Akdeniz Oyunları, bölgenin değerini gözler önüne sermesi bakımından da ayrı bir önem arz ediyor tabii.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.