Dağlarda servet yatıyor

A -
A +

Türkiye'de kış sporlarıyla senede 9 milyon turist, 13 milyar euro gelir ve 1 milyon istihdam planlanıyor.

Geçen hafta Erciyes'te Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) Snowboard Avrupa Kupası Yarışması'nın Türkiye ayağı gerçekleştirildi. Türkiye dahil 8 ülkeden 44 sporcu katıldı ve tahmin edeceğiniz gibi bütün kupaları yabancı sporcular aldı.

Acı ama gerçek bu. Kayak sporunda dünyanın en geri ülkelerinden biri olan Türkiye için bu sonuç gayet normal bir sonuç. Türkiye'de kayak turizmi tesislerinin olduğu Uludağ, Kartepe, Erciyes, Palandöken gibi bölgelerde kayak tesisi var ama ulaşım pek de kolay değil bu bölgelere. Kayak sporuna "zengin sporu" denmesi de bu sebepten dolayı zaten. Tesislere sadece aracı ya da imkânı olanlar ulaşabiliyor çünkü.

ABD, Avusturya, İtalya, İsviçre gibi ülkelerde ise kayak sporunun günlük hayatın içine alınmış olması yetmezmiş gibi tesislere ulaşım da kolay. Dolayısıyla o bölgelerin sporcu sayısı çok ve ödülleri onlar topluyorlar.

Bu söylediğim spor ayağı. Bir de ekonomik yanı var ki, en başta turizm tabii.

Dünyada her sene bir milyar 500 milyon insan seyahat ediyor ve bunun 500 milyonu turistik maksatla geziyor. Dünyada toplam turizm geliri 500 milyar euro. Kayak turizminden dünya 100 milyar euro kazanıyor. 8 milyon 400 bin nüfuslu Avusturya mesela. Turizmden 44 milyar euro kazanıyor ve bunun yüzde 85'ini kayaktan elde ediyor.

Türkiye'de kayak yapmak maksadıyla seyahat eden turist sayısı 100 bin ve bunların önemli bir kısmı yerli. Gelir ise oldukça düşük!

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar bu konuda ciddi projeler hazırlıyor ve Türkiye'yi dünyanın ilk beş kayak merkezinden biri yapmaya hazırlanıyor. 2026 Kış Olimpiyatları'nın Türkiye'de gerçekleştirmesi için daha şimdiden kulis yapmaya başlayan Yarar, "Türkiye geçen sene İstanbul'da Snowboard Dünya Kupası'na ev sahipliği yaptı. Hakeza Erzurum. Erzurum da 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'na ev sahipliği yapmıştı. Biz daha çok aktiviteye ev sahipliği yapacağız ve tesis sayımızı çoğaltıp Dünya Kış Olimpiyatları'nı alacağız" dedi.

Bu sözler Türkiye'nin hayal dahi edemeyeceği kadar iddialı sözler ama neden olmasın? Rahmetli Özal 1980'li yılların sonunda "Türkiye 20 milyon turist ağırlayacak" dediğinde de kimse inanmamıştı ama bugün Türkiye 35 milyon turiste hizmet veriyor.

Erol Yarar Türkiye'nin dörtte üçünde kış sporu yapmanın mümkün olduğuna dikkat çekti ve "Bütün mesele kış sporuna uygun dağlara tesis açmak, o tesisleri şehirle bütünleştirmek ve bir de aralarına pist yapmaktan geçiyor" dedi.

Erol Yarar, hazırladığı proje uygulandığı takdirde Türkiye'nin 2026 yılında senede 9 milyon turist çeken ve yılda 13 milyar euro gelir elde eden bir ülke olacağını ifade ediyor. Yapılması gereken tek şey senede 4 milyar euro tutarında yatırım.

Kayseri 150 milyon euro yatırım yaptı ve Erciyes mükemmel tesislere kavuştu. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Erciyes'e şehirden ve hatta havalimanından yolcu taşıdıklarını ve tesislerdeki yeme içme fiyatlarını çok ucuz tuttuklarını söyledi. 100 milyon euro daha harcayacaklarını ve işte o zaman Erciyes olacağını bildirdi.

Erciyes'i örnek gösteren Erol Yarar, "Türkiye'de 3 bin metrenin üzerinde 137, 4 binin üzerinde 2, 2 binin üzerinde 166 dağ var ve her birisi Erciyes olmaya namzet" dedi. Yarar ayrıca okullara da kayak sporu konulacağını bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.