Başbakan Davutoğlu önceki gün önemli açıklamalarda bulundu. "Kamuda Şeffaflık Paketi" başlıklı bu açıklamada; kamu görevlilerinin mal varlığı beyanında bulunacağının altını çizdi Davutoğlu.
Altın bankacılığı ve kamu sermayeli yatırım bankacılığından söz etti. "Şeffaf piyasa" dedi. "Yolsuzluğu bildirene ödül vereceklerini" söyledi. "Kayıt dışının azaltılacağı"na vurgu yaptı. "Gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasını sağlayan düzenlemeler" yapacaklarından dem vurdu. "İç tasarrufu yüzde 13.4'ten yüzde 19'a çıkarmayı" hedeflediklerini ifade etti. "İhalelerde yerli malına öncelik verileceği"nden bahsetti.
Bütün bunları "yüksek ve istikrarlı büyüme için" yaptıklarına işaret etti. "Lüks ve ithal ağırlıklı malların vergilendirileceği"ni belirtti. "Yabancı marka ve şirket alımlarına destek" vereceklerine dikkat çekti. "İş ve yatırım geliştirme" konusunda destekler geliyor. Üretimde verimliliğin arttırılması hususu da öyle. Ciddi destekler var.
Bunlar makro tedbirlerdi.
Başbakan'ın esnafa da müjdesi vardı: "Halkbank kredilerini 600 milyondan 750 milyona çıkardık" dedi ve esnafa faizsiz kredi vereceklerini söyledi. 3 yıl esnaf belgesi olana da var faizsiz kredi.
Davutoğlu, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere AVM'lerin binde 3 pay ayıracağını ve bu esnafa da faizsiz kredi vereceklerini bildirdi. AVM'ler ayrıca esnaf ve sanatkarlara yüzde 5 pay ayıracağını ve hem esnaf ve sanatkârın, hem de kaybolmaya yüz tutmuş meslek erbabının AVM'lere rayiç bedelinin dörtte bir oranında kira ödeyeceği müjdesini verdi.
Bunlar güzel şeyler. Gerekliydi de...
Devlet nasıl ki, güvenliği sağlamakla görevli; aynı şekilde ekonomik faaliyetleri desteklemek de görevi. Soysal yardımda bulunması da lazım. Eğitim ve sağlıktan da sorumlu ayrıca. Bütün bunları yapması için bir kaynağa sahip olması lazım. O kaynak; vergidir. Devlet ne kadar vergi toplarsa, o kadar başarılı hizmet yapar.
Bütçe de zaten bunun için yapılıyor. Gelirlerine bak ve ona göre hizmet ağı kur. Hizmete yaptığı yatırım, vergi gelirlerinden fazla olursa, devlet bütçesi açık verir. Ki, bu pek makbul bir şey değildir.
Hülasa-i kelam, devletin vergi gelirlerini arttırması lazım. Şayet devlet vergi kaybına uğruyorsa, ifa etmek zorunda olduğu hizmetleri yerine getirmekte zorlanır. Bu zorlanmayı yaşamak istemeyen devletlerin, vergi gelirlerini arttırmaktan başka çaresi yoktur.
Türkiye'nin vergi tahsilatında pek başarılı olamadığı hepimizin malumu. Davutoğlu Hükümeti'nin vergi ve kamu gelirlerini arttırıcı kararlar aldığını görmek memnuniyet verici. Da... arkasını getirebilecek mi?
Daha önceleri de aynı sözler sarf edildi ama yüz senedir Türkiye'nin vergi tahsilatı konusunda zaafı var ve devam ediyor bu durum.
Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler konusunda da küçük bir hatırlatma yapıp kapatacağım mevzuu. Hani tasarım diyoruz ya. Birçok el işi yapılıyor ama tasarım diye bir şey yok hiçbirisinde. Kimsenin satın almayacağı bir ürünü üretene AVM'de yer verseniz ne olur, vermeseniz ne olur? Madem böyle bir karar alındı bu sanatkârlara tasarım desteği de verilsin. Verdiğim bu basit örneği, dilediğiniz üretime uygulayabilirsiniz.