İçinden tren geçen mağara gördünüz mü siz hiç? Ben gördüm. Geçenlerde Slovenya'ya yaptığım seyahatte yaşadım o ilki. Mağaranın içinde trenle üç buçuk kilometre gittim, bir buçuk kilometrelik kısmını da yürüdüm. Buna rağmen Postojya (Postayna) Mağarası'nın ancak dörtte birini görebildim.15 kilometrelik kısmı henüz gezintiye açılmamış.
Mağara'nın ilk ziyaretçisi Avusturya İmparatoru Arşidük Ferdinand olmuş; 1819 yılında gelip gezmiş.1872'de demiryolu döşenen mağara, 1884 yılında elektrik sistemiyle aydınlatılmış. Muhteşem bir mekan. Sarkıt ve dikitleri harika. Birçok galerisi var. Bazı galeriler 10-15 bin kişiyi alacak kadar geniş.
Postojya Mağarası Lübliyana'ya 60 kilometre mesafede. Slovenya'nın yüzde 80'i orman ve milli park. Mağara çevresi de öyle ve koruma altında. Lübliyana çevresinde gezip görülecek muazzam yerler var. Bunlardan birisi de Bled Gölü. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 3 bin 810 metre. Kışın donuyor ve üzerinde kış sporları yapılıyor. Yazın da yaz sporları yapılıyor ve yüzülüyor. O kadar ısınıyor yani. Gölde bir de ada var. Gölde yakıtlı araç işlemiyor. Sadece kayıkla gidip geliniyor. Venedik gondolları gibi 8-10 kişilik olanı da var, 2-3 kişilik olanı da bu kayıkların. Kürek çekmeyi sevenlerin arayıp da bulamayacağı bir yer. Gölün kalesi de görkemli. Çıkıp aşağıdaki manzarayı seyretmenin tadına doyum olmuyor. Bled kasabası ayrıca önemli bir kaplıca şehri.
Slovenya çok farklı bir ülke. Alplerin başladığı nokta. Avusturya, Macaristan ve İtalya'ya sınır komşusu. Dünyanın sayılı barış ülkelerinden biri. Halkı yeşili korumak için eliden geleni yapıyor. Türkiye ile en bariz farkı bu! Sokaklarda sigara izmariti ya da çöp görmenin imkanı yok. Ev ve işyeri balkonları çiçek saksılarıyla donatılmış. Her yer tertemiz. Yemek, kağıt ve metal atıkları için ayrı çöp konteynerleri var ve karıştıran büyük ceza ödüyor.
Slovenya'nın 2 milyon nüfusu var. Lübliyana da ise 300 bin kişi yaşıyor ve bunların 70 bini üniversite öğrencisi. Çok sakin bir şehir. Ucuz da. Senede 2 milyon turist ağırlıyor. Az gibi ama nüfusuyla orantılayınca önemli bir rakam.
Mısır, üzüm ve siyah buğday yetiştiriyor. Sanayi de iyi. Renault mesela. Clio'yu burada üretiyor. Tekstil ve savunma sanayi de güçlü. Asgari ücret 680 euro. Bir öğretmen bin euro civarında maaş alıyor.
Slovenya'da edebiyat ve sanatın çok önemli bir yeri var. Edebiyat gününü milli bayram ilan etmişler ve kutluyorlar. Eh, böyle bir ülke barış ülkesi olmaz da ne olur?
Not: Üç gün önce Lütfi Kırdar Kültür Merkezi'nde "Öyle Bir Sevdim ki Seni" filminin galası vardı. Bayıldım. Karadeniz insanını ve yörede yaşananları çok güzel anlatan bir film. Yönetmen Orhan Tekeoğlu'nu tebrik ederim.