Malatya'ya ne zaman gitsem; "Şire Pazarı"nı gezerim. Yine gezdim. Şire Pazarı kuruyemiş, sebze, meyve, pekmez, süt ve süt ürünlerinin satıldığı bir pazar. Bu pazarı Bakırcılar Çarşısı tamamlıyor. Belediye, bu dükkânları yeni baştan restore ediyor. Pek güzel olmuş.
Gün kurusu, dut, üzüm, pestil, cevizli sucuk, nar ve erik ekşisi. Ve tabii kayısıdan üretilmiş binbir çeşit ürün. Tezgâhlar davetkâr. Fakat satılan ürünlerin hepsi geçen senenin ürünü. Yenisi yok! Don vurmuş ve Malatya ekonomisine senede 400 milyon dolar kazandıran kayısı ağaçları meyvesiz!
Malatya'nın kiraz ve üzümü de çok meşhur ama onlar da yok. Bize rehberlik eden arkadaş, "Geçenlerde Ziraat Fakültesi'ne gitmiştim" dedi ve kayısı meyvesini eğitim maksadıyla hazırlanan serada gördüğünü söyledi. "Bir Malatyalı olarak çok üzüldüm" derken; gözleri buğulandı.
Malatya planlı büyüyor ve her geçen gün modernleşiyor. Tekstil başta olmak üzere maden, makine ve diğer sanayi alanlarında önemli yatırımlar yapıldı. Elazığ ve Adıyaman'dan göç alıyor. Dolayısıyla, inşaat sektörü oldukça canlı. Birçok beş yıldızlı otel inşa edilmiş, yeme-içme mekânları gayet güzel. Geçen seneye göre daha da gelişmiş buldum.
Eski Malatya koruma altına alındığı için Selçuklu ve Osmanlı eserleri yeşillikler arasında boy gösteriyor. Cami, kervansaray ve kale surları restore edilmiş. Günün her saati uçak inip kalkıyor.
Malatya Park şehrin en büyük alışveriş merkezi. Her markanın bir mağazası var. Media Markt da mağaza açtı Malatya Park'ta. Media Markt'ın 41'inci şubesiydi bu.
Media Markt malum bir Alman firması ve Avrupa'nın bir numaralı elektronik perakende zinciri. Geçen sene 20 milyar dolar tutarında ciro gerçekleştirdi. Türkiye'nin de ikinci büyük zinciri. Media-Saturn Türkiye CEO'su Bülent Gürcan iddialı konuştu ve "Hedefimiz birinci olmak" dedi. Birinci olur mu, olmaz mı orası belli değil ama Media Markt'ın perakende sektörüne birçok yenilik getirdiği bir gerçek. Mağaza açılışından tutun da mağaza dizaynı, ürün teşhiri ve satış tekniklerine kadar birçok konuda standart getirdi. Dünya genelinde uygulanan bu standartların hepsi müşterinin işini kolaylaştıran standartlar.
Bülent Gürcan sloganlarının "Bakmadan alma" olduğunun altını çizdi ve "Şayet bir müşterimiz, bizim mağazamızdan satın aldığı bir ürünün başka mağazada daha ucuza satıldığını söylerse, farkını öderiz" dedi.
Media-Saturn Operasyondan Sorumlu Genel Müdürü Marcus Tengler ise bu sene 8 mağaza daha açacaklarını belirterek; "Türkiye ve Rusya'da büyümeye devam edeceğiz" dedi.
E-ticaret hacmi, Avrupa'da gerçekleşen ticaretin yüzde 20'sine ulaşmışken, Türkiye'de bu oran yüzde 5 nispetinde. Bülent Gürcan, e-ticareti arttırmak için yatırım yaptıklarını ve sitelerini yenilediklerini bildirdi.
Son söz: Türkiye'de küçük işletme ve esnaf sayısı oldukça fazla. Bu da maliyeti arttırıyor. Kurumsallaşmak lazım.