Enerjide yeni dönem
12 Nisan 2013 01:00
Eskiden işletmelerin kaliteli üretim yapmaları ve standarda uygun olmaları yeterliydi onlar için. Şimdi çıta yükseldi; bu değerlerin üstüne farklılığı da koymaları gerekiyor. Teknolojiye yatırım yapan her firma kaliteli üretim yapabiliyor çünkü. Ayrıca, "kamu" ile "özel" sektör farkı da kalmadı. Kim farklı ürün üretiyorsa bir adım öne çıkıyor. Bunun en bariz örneği İrlanda'nın ESB'si. Bu firma İrlanda Devleti'ne ait ve bir kamu kuruluşu. İrlanda'nın enerji üretim ve dağıtım işini yapıyor. Konusunda uzman.
1927 yılında faaliyete geçen ESB, bundan 40 sene önce ESB International (ESBİ) firmasını kurdu. Elektrik sektöründe uzmanlaşan ve Avrupa'nın önde gelen mühendislik firmalarından biri olan ESB International bugün 115 ülkede danışmanlık hizmeti veriyor. Türkiye'de de başladı bu hizmeti vermeye. ESBİ ile UNİT yüzde 50-50 hisse ile ortak oldu. UNES adı verilen bu şirketin sözleşmesi 30 milyon euro tutarında bir "işletme ve bakım" anlaşmasını kapsıyor.
UNİT de enerji şirketi ve 1974 yılında Brüksel'de kuruldu. İlk başlarda sadece ticaretle iştigal eden bir şirket iken enerjideki gelişmeyi görüp 1984 yılından sonra çeşitlilik arz eden bir enerji grubuna dönüştürdü kendisini. Bugün su, gaz ve rüzgâr enerjisi santrallerini içine alan bir enerji devi oldu. Şirketin faaliyet alanı yenilenebilir ve yeşil enerji. Yatırımları ise Avrupa'dan Orta Doğu'ya kadar uzandı.
Bu kadar detaya girmemin bir nedeni var; yeri gelmişken onu da söyleyeyim size: Her iki şirketin başındaki kişiler Türk. Hakan Karaalioğlu, ESBİ'nin Türkiye ve BDT Ülke Genel Müdürü olarak görev yapıyor. Ankara'daki ESBİ ofisini BDT ve Orta Doğu'nun üssü yaptı.
Ünal Aysal ise malum Galatasaray Spor Kulübü Başkanı. Enerji, demir-çelik ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren 23 şirketi çatısı altında bulunduran Unit Grubu'nun yönetim kurulu başkanı.
1974 yılında Unite İnternational'i kuran Ünal Aysal, 2011'de Gebze'de İtalyanlarla ortaklaşa bir doğalgaz çevirim santrali kurdu ve bu santral 2014 yılında faaliyete geçiyor. UNES işte bu santral için kuruldu. Santralin 6 sene boyunca tüm bakım ve onarım işinin ESBİ tarafından gerçekleştirileceğini bildiren Hakan Karaalioğlu, sözleşmenin santral faaliyete geçmeden imzalanmasının önemli sonuçlar doğuracağına işaret ederek; şunları söyledi:
"Santralin inşası döneminde bazı detaylar atlanabiliyor. Daha inşa safhasında hizmet vermeye başladığımız için, santrali inşa eden firma ile birlikte çalışacak ve ileride doğması muhtemel olan problemleri bertaraf etmiş olacağız."
Eh, gayet mantıki. 1 milyar dolarlık bir yatırımın basit hatalardan dolayı sekteye uğramasına kim izin verir ki, UNİT Grup versin?
Bu örneği şunun için verdim. Artık dünya rekabet dünyası oldu. İster kamu olsun, ister özel sektör. Hiçbir işletme ve yönetimin zafiyete tahammülü yok. Rekabet şartlarına ayak uyduramayan işletme ya da devlet, yarıştan düşüp nal toplamaya başlıyor! Dolayısıyla profesyonel olmak, maliyetleri düşürücü tedbirler almak ve farklı ürün üretmek şart oldu.