Enerjide yeni ümidimiz: Kaya gazı

A -
A +

 Dünya her sene 3 trilyon dolarlık petrol tüketiyor. En büyük tüketici ABD: senede 310 milyar dolardan fazla petrol ithal ediyor. Dünyada yaklaşık 100 trilyon dolar değerinde petrol rezervi kaldı.

Dünya devler alternatif enerji arayışındalar. Güneş, su ve rüzgâr derken şimdi de kaya gazı gündeme geldi. İşin en enteresan yanı ise Türkiye'nin de zengin bir kaya gazı rezervine sahip olması.
Amerika kaya gazı üretimini ilk defa 1950 yılında gündemine aldı ve 1970 yılında sanayide kullanmaya başladı.
ABD enerji ihtiyacının yarısını kömürden elde ediyordu. Kaya gazı çıkarmaya başladığından beri  bu oran yüzde 25'e düştü. Yarısını kaya gazından elde ediyor çünkü. Bugün ABD 34 eyaletinde kaya gazı çıkarıyor ve 450 bin kuyuda sondaj çalışması devam ediyor.
Çin 100, Arjantin 50, Meksika ise açtığı 10 kuyudan kaya gazı elde ediyor. Türkiye ise Shell ile 5 kuyuda kaya gazı çıkarma anlaşması yaptı. Diyarbakır, Trakya ve İç Anadolu kaya gazı rezervi yönünden zengin bölgeler. Türkiye'nin 551 milyar metreküp üretilebilir kaya gazı (petrolü) potansiyeline sahip olduğu tahmin ediliyor ki, bu da yılda 25 milyar dolara tekabül ediyor. Kaya petrolü üretiminin devreye girmesiyle birlikte Türkiye'nin enerji ithalatı tamamen yerliye dönmüş olacak yani.  
Türkiye senede 60 milyar dolar tutarında petrol ve doğalgaz ithal ediyor. Cari açığı da üç aşağı beş yukarı o civarda. Türkiye petrol ihraç etmemiş olsa, cari açık diye bir problemi olmayacaktı yani. Kaya gazı bu yönden daha bir önem arz ediyor. Cari açığın azalması halinde, ekonominin rahat bir soluk alması ve istikrarlı bir büyüme trendine geçmesi imkân dahiline giriyor.
Bir başka önemli faydası daha var aslında. O da rekabette avantaj sağlaması. Bilhassa demir çelik sektöründe. Demir çelik sektörü malum çok enerji tüketen bir sektör; maliyetinin yüzde 26'sı enerji. Buna rağmen büyüdü ve dünyanın 8'inci, Avrupa'nın 2'nci büyük çelik üreticisi oldu.
Türkiye'nin en büyük pazarlarından biri Amerika. İnşaat çeliği ihtiyacının yüzde 65'ini Türkiye'den karşılıyor. Türkiye de ABD'den hurda demir ithal ediyor. Türkiye senede 32 milyon ton hurda demir kullanıyor ve bunun üçte ikisini ithal ediyor. İthalatının yüzde 30'u ABD'den. Bu da yaklaşık 7 milyon ton hurda demek.
Amerika kaya gazı üretmeye başlayınca ABD'deki enerji fiyatları iyice düştü. Hurda demir Amerika'dan geliyor ve de enerji orada daha ucuzsa; Türkiye'de üretim yapmanın ne anlamı kalır ki? Avrupalı sanayiciler yatırımlarını ABD'ye taşımaya başladı. Türkiye'den ise boru üretimi yapan firmalar gitti.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk demir çelik sanayinin tedbir alınmazsa, içine düşeceği bu çıkmazı dikkate alıp kapı kapı dolaşmaya başladı. "Ne yapıp edip şu kaya gazı üretim işini hızlandırın" diye. Hızlansın ki, enerji ucuzlasın ve demir çelik sektörü rekabet şansını arttırsın. Piyasadaki pazar payını başkalarına kaptırmasın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.