GAP yatırımla coşuyor

A -
A +
Batman'a en son 3 sene önce gitmiştim. Bu hafta başında yine gittim. Şehrin 3 sene içinde yaşadığı değişimi görüp şaşırdım. İnanılır gibi değildi. Baştan sona değişmiş şehir. Canlı, dipdiri bir hayat gördüm Batman'da.
Yepyeni binalar inşa edilmiş. Otelleri tertemiz ve rahat. Restoranları yörenin lezzetlerini sunuyor misafirlerine. Yolları geniş ve emniyetli.
Batman her yönüyle yatırıma hazır. Muhteşem bir havaalanı ve terminal binası da var. Yolları mükemmel. 2012 yılında birçok yatırımcı gelmiş zaten Batman'a. Türkiye genelinde dokuma-giyim sektöründe en çok istihdam taahhüdünde bulunan il olmuş Batman mesela. Batman'a yatırım için çeşitli sektörlerden 39 firma belge almış ve bunlar 3 bin 894 kişi istihdam etmeyi taahhüt etmiş. Ki, 3 bin 216 kişilik istihdam taahhüdü tekstil sektörüne ait.
Batman Valisi Yılmaz Arslan tekstil, kağıt, gıda, plastik, elektrik makinesi, maden ve eğitim sektörlerine 175 milyon lira tutarında yatırım yapıldığına dikkat çekerek; "Bu sene daha fazla yatırım yapılacağını tahmin ediyoruz" dedi ve başka sektörlerden yatırımcı geleceğini belirtti.
Bu sadece Batman'da yapılan yatırım. Diğer GAP illerinde de durum aynı. Adıyaman'ın 2012 yılında gerçekleştirdiği sabit yatırım miktarı  624 milyon TL. Diyarbakır 334 milyon, Gaziantep 1?milyar?867?milyon,?Kilis?48 milyon,?Mardin?1?milyar?195 milyon, Siirt 124 milyon, Şanlıurfa 58 milyon, Şırnak ise 35 milyon lira tutarında yatırım gerçekleştirdi.
GAP illerinde toplam 4 milyar 460 milyon TL'lik yatırım yapacak olan firmalar, 22 bin 49 kişiye iş vermeyi taahhüt etmiş bulunuyorlar. Bu söylediğim 2012 yılına ait rakamlar. Bu sene ve önümüzdeki senelerde daha fazla yatırım, daha fazla istihdam olacağı kesin. Bu da bölgenin hızlı bir şekilde yaralarını saracağı ve bölgeler arası gelişmişlik farkını kısa sürede kapatacağı anlamına geliyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapılan yatımların artması için gerekli teşvik düzenlemelerinin devreye sokulduğunu ve sokulacağını bildirdi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye'nin ihracat ve turizm gelirlerinin artması için çok önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizdi ve "Gezi Parkı" türü eylemlerin yapılmasında duyarlı olunmasını istedi.  Büyükekşi bu daveti yapmakta yerden göğe kadar haklı. Bir ülke, ekonomisi kadar büyüktür. Büyükekşi bunun idraki içinde ve herkesi aynı sorumluluğu taşımaya davet ediyor.
Ekonomiye zarar veren eylemlerin sonu hüsran ve başarısızlıkla bitiyor. Elbette ki eylemler olacak ama bunun bir sınırının olması lazım. Çevre için yapılan çevre ile sınırlı olmalı. Köprü için yapılan köprü ile. Bu eylemin içine her şey konulduğunda kontrolden çıkıyor ve fayda yerine zarar veriyor. Yapana da, ülkeye de zarar veriyor hem de.
Ülke imajı da çok önemli. Türkiye Gezi Parkı eylemi nedeniyle imaj kaybetti. Halbuki TİM Türkiye markası için bir logo ve slogan arayışında. Türkiye marka olursa ihraç ettiği ürünlerin katma değeri artacak çünkü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.