Gaziantep'in çehresi değişiyor

A -
A +
Gaziantep eski İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı ticari kültürü çok yüksek olan bir ilimiz. Bir yerde ticaret olur da zenginlik olmaz mı? Eskiden de zengindi, şimdi de. Zeugma Müzesi'ndeki mozaikler gösteriyor zaten o zenginlik ve ihtişamın boyutunu. Sanayinin her çeşidi var. Dünyanın bir numaralı fabrika halı üreticisi.
Gaziantep'in yeme-içme kültürü dillere destan. Baklavasının namı ülke sınırlarını aşalı çok oldu.
Gaziantep son 10 yılda ihracat artış hızında Türkiye'yi ikiye katladı. 2013 yılında 6 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. 173 ülkeye ihracat yapıyor.
Da... bütün bunlara tezat, yürek burkan bir hali daha var: Gecekondu!.. Şehrin yüzde 80'i gecekondu. Gaziantep'e her gidişimde o çirkin yapılaşmayı görür ve hüzünlenirdim.
Gaziantep'in merkez ilçelerinden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, bizi alıp şehri gezdirdi. Şehir muhteşem bir değişim yaşıyor. 285 milyon lira ödeyip tarihî eserlerin etrafını saran binaları kamulaştırmışlar. Onların yıkılmasıyla ortaya çıkan tarihî eserleri restore edip şehre yeniden kazandırmışlar. O güzelim konakların her birisine bir aktivite yüklemişler. Kiminde kadınlara el sanatı öğretiliyor, kiminde okuma-yazma kursu veriliyor.
1 milyon 700 bin metrekarelik bir alanı park yapıyorlar. Ki, Türkiye'nin en büyük parkı olacak bu park. Anteplinin her türlü ihtiyacını karşılayacak sosyal tesisler inşa ediliyor. Spor salonları, çocuk oyun alanları, yüzme havuzları... her şey var. Kentsel Dönüşüm projesi ile 150 bin yeni konut inşa edilmiş.
AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin, "Gaziantep'i marka yapacağız" dedi. Hedefinde "gecekondudan arındırılmış bir şehir" var. Şahin, "Ben planlamayı bilen bir yöneticiyim" diyerek; Gaziantep için planlama yaptıklarını söyledi. Gaziantep Kamil Ocak Stadyumu mesela. Şehrin dışına taşımayı planlıyorlar. Yeri şehir meydanı olacakmış. Metro için hazırlıklar sürüyor.
Fatma Şahin ile Suriyeli göçmenler konusunu görüşme imkânımız da oldu. Gaziantep'te 140 bin Suriyeli göçmen yaşıyor. Fatma Şahin "Suriyeliler sanayiye ilaç gibi geldi" dedi ve çoğunun kalifiye eleman olduğunu belirtip fabrikaların eleman eksiğini kapadığını söyledi. Halep Eski Belediye Başkanı Dr. Maan Chibli de bunlardan biri. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in danışmanı olarak görev yapıyormuş.
Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Suriyeli elemanların Türk personelin aldığı maaşı aldığını söyledi ve "çoğu kayıtlı çalışıyor" dedi.
Gaziantep problemlerini çözme alışkanlığı olan bir kent. Tarihî zenginliklerini gün yüzüne çıkarma hususunda azimli. Hitit medeniyetine ait eserlerle ilgili kazı çalışmalarını başlatmış. Gaziantep sanayi ve ticaretin yanına turizmi de koymaya hazırlanıyor yani.
Konya, Kayseri ve Eskişehir dışında her il gecekondu kenti. Gaziantep dönüşümü yaşarsa, diğer illere de örnek olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.