Gel de yatırımcı ol şu garip Türkiye'de

A -
A +
Türkiye kendine hedef koydu; "2013 yılında 500 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştireceğim" diye. Yapar mı, yapar. Da... kendine çekidüzen vermesi şartıyla. O da; katma değeri yüksek üretim yapması, insan kaynaklarını değerlendirmesi ve Ar-Ge'ye yatırım yapmasıyla mümkün. İnovasyon yani.
Türkiye'nin ezberlerini bozması ve yeniliğe açık olması lazım. Demesi kolay ama yapması çok zor bir şey bu. Bir örnek vereyim size.
Karbon elyafı geleceğin ürünü. Çelikten beş kat hafif bir kere. Ayrıca dört kat daha dayanıklı.Koruma gücü yüksek. Enerji ve çevre yönetmeliklerine uygun. Havacılık, uzay sanayi, otomotiv, enerji gibi sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılıyor. En önemlisi de "katma değeri yüksek" bir ürün.
Akkök Şirketler Grubu yetkilileri 2005 yılında Paris'teki "Kompozit Fuarı"nı geziyor ve "karbon elyafı"nın önemli bir ürün olduğunu görüyorlar. "Biz bu ürünü üretebilir miyiz" arayışına giriyorlar ve "yapabileceklerini" görüp kolları sıvıyorlar. 55 mühendisin görev yaptığı bir Ar-Ge laboratuvarı kuruyorlar. 5 milyon dolar harcadıkları Ar-Ge yatırımı sonuç veriyor ve tamamı Türk mühendislerine ait karbon elyafı elde ediyorlar ve 2009 yılında üretim başlıyor.  
Karbon elyafı üretimi için 375 milyon dolar yatırım gerçekleştiren Aksa, 2012 yılında The Dow Chemical Campany ile yüzde 50-50 ortaklık kurup ve DowAksa oluyorlar. Dow öyle sıradan bir firma değil haa. Dünyanın en büyük kimya şirketlerinden biri. 2011 yılında 60 milyar doları bulmuş satış rakamı ve 52 bin kişi istihdam ediyor.
DowAksa 2011 yılında dünya elyaf üretiminin yüzde 15'ini gerçekleştirir hale geliyor ve Türkiye tüketiminin yüzde 67'sini karşılıyor. Bugün dünyanın 9'uncu büyük karbon elyafı üreticisi ve 10 yıl içinde cirosunu 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
Rakiplerini korkutan bir konuma geliyor yani. Bunlar iyi şeyler tabii de acımasız bir rekabet dünyasında yaşıyoruz. Kim ister DowAksa, kendisine rakip olsun? Fiyatları 30 dolardan 20 dolara indiriveriyor pazarın en büyüğü Japon firmaları! Buna dayanmak mümkün mü? Hele dünyanın en pahalı enerjisini kullanan Türkiye'de üretim yapıyorsan.
Akkök Grubu'nun elektrik üreten şirketi de var: Akenerji. Akkök Grubu İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Ankara'ya gidip "Bize müsaade edin. Akenerji'nin ürettiği elektriği 7 cent'ten DowAksa'ya verelim" diyorlar. Cevap, "Olmaz!" şeklinde geliyor. "Piyasa değeri  11 cent. Fiyatı kıramazsınız."
Eee, hani Türkiye "katma değeri" yüksek ürün üretecekti? Bürokrat, "Elyaf işini niye bu kadar büyütüyorsunuz? Tekstil olsa da olur, olmasa da" diyor. "Yahu bu elyaf o elyaf değil. Bu uçak ve uzay sanayinde kullanılan elyaf", dense de kimse kaale almıyor.
Amerikalı ortak Dow, "Gelin" diyor Akkök yetkililerine. "Bu tesisi Amerika'ya taşıyalım."
Kafayı görüyor musunuz? Türkiye stratejik ürün üreten firmalara destek de veriyor ama karbon elyafının stratejik ürün olup olmadığına karar verinceye kadar şirket Amerika'ya gidecek. Yazık!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.