Gıdada oynanan oyun biter mi?

A -
A +

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikteydim. Konu bu sene üçüncüsü gerçekleştirilecek olan "Okul Sütü Programı" idi ama sütten ete, patatesten kuru fasulyeye, besicilikten kooperatife kadar her şeyi konuşma imkanımız oldu.

Okul Sütü Programı, 10 Şubat 2014 günü başlıyor. Okulların açıldığı gün anaokulu, uygulama sınıfı, ana sınıfı ve ilkokullarda eğitim ve öğrenim gören 6 milyon 215 bin öğrenci sırasında süt kutusu bulacak yani.
13 Haziran'a kadar devam edecek olan bu program sayesinde öğrenciler pazartesi, çarşamba ve cuma günleri olmak üzere haftada üç gün süt içme imkanına kavuşuyor. Bakan Eker bu sene 32 bin okula toplam 303 milyon adet UHT kutu süt dağıtılacağını bildirdi.  Gıda Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü bir program bu.
Okul Sütü dağıtımı için 160 milyon lira tutarında bir bütçe ayrıldı ve ihalesi yapıldı. Dağıtımın zor olduğu bölgeler dikkate alınmış ve Ege'yi alana Doğu Anadolu'yu, İç Anadolu'yu alana Güneydoğu Anadolu'yu, Marmara'yı alana Karadeniz'i vermek suretiyle akıllı bir strateji uygulanmış. Akdeniz yeteri kadar dağınık zaten; orayı tek bırakmışlar.
Gıda insanlığın en hayati ihtiyacı. Bu ihtiyacın karşılanması ne kadar sağlıklı ve hijyen kurallarına uygunsa, toplum o kadar düzenli ve sağlıklı yaşar. Bozuk gıda insan sağlığını bozmakla kalmıyor, toplumun geleceğini de tehdit ediyor çünkü. Bu tehlikeyi önlemenin tek yolu var, o da; denetim.
Mehdi Eker'in denetim konusunda hassasiyeti pek fazla.  Laptopunda 14 büyük marketin et satış miktarı ve  fiyatı vardı. Hepsini gün gün takip ediyor. Bakan'ın işini bu kadar ciddiye alması gayet iyi bir şey tabii.
De.. bunun en tepede kalmaması lazım. Denetim boşluğunu bulan hemen suiistimal yoluna sapıveriyor. Patates mesela. Tam bir yüz karası! Piyasada hafif bir kriz söylentisi çıkınca fırsatçılar hemen faaliyete geçip "Patates stokları eridi" yaygarasını çıkardı! Bakan Eker, "Bakanlık görevlilerini Nevşehir ve Niğde'ye gönderdim. Depolarda 700 bin ton patates olduğunu tespit ettiler" dedi ve bu eylemin patatesteki spekülasyonu önlediğini söyledi. Öyle ya, Türkiye'nin aylık patates ihtiyacı 250 bin ton ve nisan ayında yeni ürün toplanmaya başlıyor.
Fasulyede de buna benzer bir oyun vardı, Bakanlık onu da bozdu. Stokçu avucunu yaladı.
Et ve süt konusunda da enteresan açıklamalar yaptı Bakan Eker. Son 10 yılda süt hayvancılığına verilen teşvikin çok arttığına dikkat çeken Eker, daha çok süt veren cinslerin teşvik edilmesinden dolayı süt verimliliğinin eskisiyle mukayese edilmeyecek kadar arttığını bildirdi.
Sağma makinesi ve soğutma tankı alanlara yüzde 50 teşvik verdiklerini bildiren Eker, "Bu hibe ve destekler sayesinde süt, hiç el değmeden işlenip ambalajlanır oldu" dedi.
Sütte gerçekleştirilen bu reformlar sayesinde Türkiye yurtdışına süt ürünü satar duruma geldi. Dondurma da dahil buna. Süt ürünü ihracatı 1 milyar 300 milyon dolara çıktı. Ki, bundan sonra hızla artması işten bile değil. Çok güzel tesisler var çünkü.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.