Girişimci misiniz?

A -
A +
Girişimciyi "bulunduğu ortamdaki problemleri ve fırsatları gören kişi" olarak tarif etmek mümkün. Ancak, her "gören kişi"ye girişimci diyemeyiz. Eyleme geçmeyen fikrin ne kıymeti olabilir? Fikir somut bir şey değil ki, "iyi" ya da "kötü" olduğu bilinsin. Risk alıp o fikri eyleme geçirince anlaşılır o fikrin "iyi" ya da "kötü" olduğu.
Risk almak ise her babayiğidin harcı değil; daha ziyade maddi imkânla ilişkilidir. Paran varsa, eyleme geçersin; yoksa fikrin sana, sen fikrine bakar durursun! Buradan da anlaşılıyor ki, her fikri olanın eyleme geçmesi diye bir kural yok. Hem fikri ve hem de parayı bir araya getirmek pek mümkün olmuyor. Dolayısıyla birçok fikir zayi olup gidiyor.
Bunun tek çıkar yolu, fikri olanın desteklenmesi. Bu da ancak o fikre ihtiyacı olanların ya da o fikri satıp para kazanmak isteyenlerin finanse etmesiyle mümkün oluyor. Fertler için de böyle bu, firmalar ve devletler için de.
Türkiye, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde fikir üretme tutkusu olan insanların sayısı oldukça fazla fakat para olmadığı için eyleme geçiremiyorlar bu fikirlerini. Amerika ve İsrail gibi ülkelerde ise hem tutku var ve hem de para. İsrail mesela. Dünyanın en fazla fikri mülkiyete sahip ülkesi. Fikri olanı destekliyor çünkü. 
Türkiye son senelerde "girişimciliğin" önemini fark eden ülkeler arasına girdi. KOSGEB bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. Girişimcileri desteklemek için yol ve yöntem araştırıyor. TOBB'un "Genç Girişimciler Kurulu" var bir de. Hakeza üniversiteler. Bu konuda ciddi adımlar atmaya başladılar. Teknokentler de öyle. Genç girişimcilere fırsat sunan alanlar oldu bu organizasyonlar.
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Avea'nın sponsorluğunu aldı ve Ekonomist Dergisi ile birlikte bir "Girişimci Kulübü" kurdu. 80 kadar üyesi olan bu kurul senede 4 defa toplanıp "girişimcilikte lider olmuş" uzmanları dinliyor ve böylece üyelerinin birbirini tanıyıp dinlemesine zemin hazırlıyor.
Girişimci Kulübü'nün bu ay davet ettiği konuşmacı 2010 yılında "Hayat Boyu Girişimcilik Başarı Ödülü"ne layık görülen Jeff Hoffman'dı. Hoffman girişimcilere "cesur olmaları"nı tavsiye etti ve girişimcinin "maksat" odaklı olması gerektiğini söyledi. Bu maksadın daha ziyade insanlığa hizmet ve inovasyon niyetli olması tercih nedeni. Fikrine sımsıkı sarılmayı sağlıyor her şeyden önce. Fikrine sahip çıkmayanın başarılı olmasına imkân yok çünkü. Fikir eyleme dönüşür ve ortaya bir ürün çıkarsa, illaki bir yatırımcı çıkıyor karşısına ve onun o ürününü değerlendiriyor.
Hoffman'ın genç girişimcilere tavsiyelerinden birkaçı söyle: "Ekibinize iş tutkusu olan ve sizden daha akıllı insanları alın. Fikirlerinizi hayata geçirmekten çekinmeyin. Hedef kitlenizi iyi tanıyın ve onları dinleyin. Kâr odaklı düşünmeyin. Hata yapmaktan ve başarısız olmaktan korkmayın."
Girişimci Kulübü toplantısına katılan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı söz arasında "Bir gün gelecek, herkes Pegasus'u konuşacak" dedi. Ki, bu sözün içinde cesareti, öz güveni ve girişimciliği görmek mümkün. Her girişimcinin aynı öz güveni göstermesi lazım.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.