Geçen hafta sonu Adana'da "Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması" vardı. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından gerçekleştirilen yarışmanın finali "Bir Kumaş Tasarla, Dünyalara Dokunsun" sloganıyla gerçekleşti. Harika tasarımlar sergilendi. Kuş, ağaç ve yağmur temalarının işlendiği tasarımlar, mekânları süsleyen kumaşlara tabiatı ustaca nakşetmişti. Ünlü mankenlerin tanıttığı tekstil ürünleri takdir ve beğeniyle izlendi.
Türkiye bu yarışmalardan başarılı sonuçlar alıyor. Tekstil ihracatının üçte birinden fazlası dokuma kumaşlardan oluşuyor. Bir yandan miktar artıyor, bir yandan da kalite ve dolayısıyla elde edilen katma değeri.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bu konuda ciddi adımlar atıyor. 2023 yılında 20 milyar dolar ihracat hedefleyen tekstil sektörünün bu hedefi yakalaması için Ar-Ge, tasarım ve marka konularına önem vermesi gerektiğinin şuuruyla hareket eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ülke geneline yaydığı bu yarışmalarla üniversiteleri, profesyonelleri ve grupları halkanın içine çekiyor ve onlara yeteneklerini sergileme fırsatı veriyor.
Adana'da gerçekleştirilen finalde vali, belediye başkanı ve bölgedeki firma yetkilileri hazır bulundu. Gözler podyumda tanıtılan ürünlerde, kulaklar ise Musul'dan gelecek haberdeydi. Orta Doğu Türkiye için önemli bir pazar. Oradaki istikrarsızlık Türkiye'yi olumsuz yönde etkiliyor ister istemez. Hele 49 Konsolosluk personeli ile 31 tır şoförünün rehin tutuluyor olması, işin boyutunu değiştirdi ve etkiyi misliyle arttırdı.
Mehmet Büyükekşi, "gelişmeler ihracatı nasıl etkiler" şeklindeki sorumu cevaplarken; "Her şeyden önce oradaki insanlarımızın durumu söz konusu. Vatandaşlarımız yuvalarına dönsün, gerisi kolay" dedi. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise aynı temennileri dile getirdikten sonra, "Türkiye pazar konusunda sıkıntı çekmez" diye başladı söze ve "Avrupa pazarı küçüldüğünde nasıl Orta Doğu başta olmak üzere birçok pazar bulunmuşsa, yine bulunur" şeklinde konuştu.
Avrupa krize girince Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatı düşmüştü ama Türk ihracatçısı yılmamış ve Irak'ı Almanya'dan sonra ikinci büyük pazar yapmıştı. Abdülkadir Konukoğlu sektörün kendine yeni pazarlar bulmakta acze düşmeyeceğinin altını bir kere daha çizdi ve Çin pazarına dikkat çekerek; şunları söyledi: "Çin halkının refah seviyesi yükseliyor. Tüketim gücü artıyor. Üretimi kendine yetmez oldu. Bu da Çin'in Türkiye için önemli bir pazar olduğu anlamına geliyor. Çin bizim yeni pazarımız."
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ise önceki akşam başarılı ihracatçılara ödül verdi. Bu eylemlerin hepsi moral ve motivasyon anlamına geliyor. Ki, en çok ihtiyaç duyulan bu.
Son söz: Türkiye içinde bulunduğu coğrafyanın fırsatlarını ve risklerini görüp doğru stratejiler geliştirdiği müddetçe başarılı sonuçlar alacaktır. Yeter ki, birlikte hareket etme kabiliyetini kaybetmesin.